spot_img
spot_img
0.4 C
Vaslui
27-nov.-2024
spot_img
spot_img

Cum va arãta cerul în luna noiembrie, vãzut de la Observatorul din Bârlad

- Advertisement -

În luna noiembrie, înspre vest, steaua Arcturus din constelatia Bootes (Boarul) nu se mai vede, apunând devreme. Rãmân însã pe cer stelele care formeazã triunghiul de varã, Altair, Vega si Deneb. Altair apune prima, în jurul orei 23, urmând nu dupã mult timp Vega si Deneb. Sudul este întesat de constelatiile „acvatice”, constelatii care au legãturã cu apa. Acestea sunt Piscis Austrinus (Pestele Austral), Aquarius (Vãrsãtorul), Pisces (Pestii), Cetus (Balena) si Eridanus (Râul). Cele mai strãlucitoare stele din zonã sunt Fomalhaut, Menkar (alpha Ceti) si mai sus, Hamal din Aries (Berbecul). Vom observa cum constelatia Orion îsi face aparitia, înainte de miezul noptii, înspre sud-est. Împreunã cu el apar si câteva din constelatiile de iarnã, Taurus (Taurul), Gemini, Canis Minor (Câinele Mic) si Canis Major (Câinele Mare). Stelele strãlucitoare ale acestora se disting foarte bine, Aldebaran, Procyon, Castor si Pollux fiind printre cele mai strãlucitoare de pe întreg cerul. Spre nord, sus pe cer, se aflã Cassiopeia, care se vede în aceastã perioadã ca litera „M”. Sub aceasta se aflã Cepheus (Cepheu), Ursa Minor (Ursa Micã / Carul Mic) si, cea mai apropiatã de orizont, Draco (Dragonul). Ursa Major (Ursa Mare / Carul Mare) poate fi vãzutã în întregime dupã miezul noptii, înspre nord-est. La zenit (deasupra capului), în jurul orei 22.00, se aflã Andromeda si Perseu. În cea din urmã se aflã o stea mai strãlucitoare, Mirfak, aflatã la aproape 600 de ani luminã depãrtare. La „picioarele” lui Perseu se aflã roiul stelar Pleiadele, Messier 45, denumit si „Closca cu Pui”. Dupã miezul noptii la zenit se va afla constelatia Auriga, care contine strãlucitoarea stea Capella, situatã la numai 42 ani luminã depãrtare.

Luna, planetele Jupiter si Saturn vor fi în conjunctie sub forma unui triunghi, asa cum se va observa pe cer, spre orizontul sud-vestic, în seara zilei de 19 noiembrie 2020, dupã ora 17:00.

Fenomene astronomice în luna noiembrie

Cele mai importante fenomene astronomice din luna noiembrie sunt:
10 noiembrie – Planeta Mercur la elongatie vesticã maximã, fenomen vizibil dimineata; 17 noiembrie – Maximul curentului de meteori Leonidele; 19 noiembrie – Luna în conjunctie cu planetele Jupiter si Saturn; 30 noiembrie – eclipsã de Lunã prin penumbrã, fenomen ce nu va fi vizibil din România.

19 noiembrie – Luna în conjunctie cu planetele Jupiter si Saturn. De asemenea si cele douã planete se apropie aparent una de alta, din ce în ce mai mult, pregãtindu-se pentru spectacolul ceresc din 21 decembrie, când va avea loc o conjunctie foarte apropiatã, la o distantã aparentã de aproximativ 7 minute de arc.

30 noiembrie – eclipsã de Lunã prin penumbrã, fenomen ce nu va fi vizibil din România

Cerul în seara zilei de 25 noiembrie ora 19:00. Spre sud-vest, se vor observa planetele Jupiter si Saturn, iar spre sud, Luna si planeta Marte.

(Material realizat cu ajutorul lui Dumitru Ciprian Vântdevarã Muzeograf Planetariul/Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad Coordonatorul Astroclubului „Perseus” Bârlad)

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.