spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
22-nov.-2024
spot_img
spot_img

UPDATE: Gheorghe Mărmureanu liniștește vasluienii: „Este normal, cutremurele din zonă nu sunt periculoase”

- Advertisement -
Gheorghe Mărmureanu

UPDATE: Pentru că mulți vasluieni s-au panicat după cutremurele de azi noapte, am contactat pe seismologul Gheorghe Mărmureanu, care susţine că vasluienii pot sta liniștiți.

“Aceste cutremure de suprafață, din zona Vrancea, din care face parte și județul Vaslui, nu sunt periculoase. Oricum am mai declarat că nu ne putem aștepta la un cutremur mare în România până în 2040. Vor fi multe cutremure din acestea mici, am mai avut acum câteva săptămâni și o să mai avem. Nu au nici o relevanță, deaorece cutremurele vrâncene sunt periculoase când au 7- 8 grade pe scara Richter. În România sunt cutremure mici foarte multe, care pleacă din Vrancea, începând de la Botoșani și până la Turnu Severin, deci nu înseamnă că este vreun cutremur din vreo zonă separată ca Vaslui, tot din zona Vrancea vine. Așa că vasluienii pot sta liniștiți, că nu este nimic grav”, a spus seismologul Gheorghe Mărmureanu, în exclusivitate pentru cotidianul Vremea NOUĂ.

Val de cutremure de suprafață în Vaslui! Cel mai mare a fost de 4,2 pe scara Richter

SPAIMĂ… Vasluienii s-au speriat la miezul nopții, când s-au trezit că se cutremură pământul. “Un seism de suprafață cu magnitudinea 4,2 pe scara Richter, s-a produs în noaptea de joi spre vineri, la ora locală 0:39, în zona Moldovei, județul Vaslui”, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Cutremurul a avut loc la o adâncime de 8 kilometri, în apropierea următoarelor orașe: 43 km Sud de Iași, 46 km Nord-Est de Bacău, 111 km Vest de Chișinău, 156 km Nord de Galați, 167 km Vest de Tiraspol, 174 km Nord de Brăila, 189 km Nord-Est de Brașov și 232 km Nord-Est de Ploiești, transmite Agerpres.

Patru minute mai târziu, respectiv la ora 0:43, s-a produs în aceeași zonă un nou seism, dar cu o magnitudine slabă de 2,6 și la o adâncime de 5 km.

Joi seara au mai avut loc trei cutremure, două de suprafață în zona Moldovei, județul Vaslui, ambele la o adâncime de 6 kilometri, cu magnitudini de 2,1 și 2,9, și unul de adâncime în zona seismică Vrancea, județul Buzău, cu o magnitudine de 3.

De la începutul lunii octombrie, în România au avut loc 36 de cutremure cu magnitudini cuprinse între 2 și 4,2 pe Richter.

 

Cutremurul a avut loc la o adâncime de 8 kilometri, în apropierea următoarelor oraşe: 43 km Sud de Iaşi, 46 km Nord-Est de Bacău, 111 km Vest de Chişinău, 156 km Nord de Galaţi, 167 km Vest de Tiraspol, 174 km Nord de Brăila, 189 km Nord-Est de Braşov şi 232 km Nord-Est de Ploieşti.

De asemenea, patru minute mai târziu, respectiv la ora 0:43, s-a produs în aceeaşi zonă un nou seism, dar cu o magnitudine slabă de 2,6 şi la o adâncime de 5 km.

De altfel, joi seara au mai avut loc trei cutremure, două de suprafaţă în zona Moldovei, judeţul Vaslui, ambele la o adâncime de 6 kilometri, cu magnitudini de 2,1 şi 2,9, şi unul de adâncime în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău, cu o magnitudine de 3.

De la începutul lunii octombrie, în România au avut loc 36 de cutremure cu magnitudini cuprinse între 2 şi 4,2 pe Richter.

Cel mai semnificativ seism din acest an s-a produs în data de 31 ianuarie, în judeţul Vrancea, la o adâncime de 121 de kilometri, şi a avut o magnitudine de 5,2 pe scara Richter. Cutremurul a fost resimţit şi la Bucureşti.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.