spot_img
spot_img
3.4 C
Vaslui
27-nov.-2024
spot_img
spot_img

Consilierii judeteni îsi aleg comisiile de lucru. Indemnizatii frumoase pentru câteva ore pe lunã

- Advertisement -

CONVOCATI… Noii consilieri judeteni se vor reuni azi, 27 octombrie, la ora 14:00, în prima sedintã extraordinarã pentru a stabili componenta comisiilor de lucru. Vor fi patru comisii, douã cu câte sapte membri, iar douã cu câte nouã membri. Consilierii vor face parte din cel putin o comisie si cel mult trei comisii. Participarea lor în sedinte si comisii va fi remuneratã cu 10% din indemnizatia lunarã a presedintelui Consiliului Judetean (CJ). Cum Dumitru Buzatu are unul dintre cele mai mari salarii (de bazã) din tarã, mai exact 18.720 lei, adicã opt salarii minime pe economie, consilierii judeteni vor primi si ei 1.872 lei/lunã. Pânã în 2017, indemnizatia era de 5% din salariul presedintelui CJ, însã, printr-o derogare de la lege, indemnizatiile au crescut cu 5% pentru participarea la o sedintã extraordinarã si încã 5% pentru participarea la una-douã sedinte ale comisiei de specialitate. De anul trecut, se acordã 10% pentru cel putin o prezentã în sedintã si una în comisie, nemaiexistând, astfel, o defalcare a indemnizatiei. Altfel spus, consilierii judeteni vor câstiga, pentru câteva ore petrecute într-o sedintã de CJ si o sedintã a comisiei, aproape cât câstigã un muncitor de rând într-o lunã întreagã.

Stabilirea membrilor comisiilor de specialitate este esentialã, întrucât acestea dau avizele consultative fãrã de care proiectele de hotãrâre nu pot fi dezbãtute, votate sau adoptate. Cele patru comisii sunt Comisia juridicã si de disciplinã, administratie publicã localã si coordonarea consiliilor locale, Comisia pentru strategii, prognoze, programe de dezvoltare económico-socialã, buget-finante si integrare europeanã, Comisia de dezvoltare urbanisticã si amenajarea teritoriului, protectia mediului înconjurãtor si turism, administrarea domeniului public si privat de interes judetean si Comisia pentru protectia socialã, protectie copii, învãtãmânt, sãnãtate si familie, culturã, culte si sport. „Numãrul locurilor ce revine fiecãrui grup de consilieri sau consilierilor independenti în fiecare comisie de specialitate este stabilitã de cãtre Consiliul judetean, cu respectarea configuratiei politice de la ultimele alegeri locale. Nominalizarea membrilor fiecãrei comisii se va face de fiecare grup de consilieri, avându-se în vedere, de regulã, optiunea acestora, pregãtirea lor profesionalã si domeniul în care îsi desfãsoarã activitatea. În functie de numãrul membrilor consiliului, un consilier poate face parte din cel putin o comisie si din cel mult 3 comisii, dintre care una este comisia de bazã. Comisiile de specialitate au urmãtoarele atributii principale: a) analizeazã proiectele de hotãrâri ale consiliului judetean din domeniul lor de activitate; b) întocmesc avize asupra proiectelor de hotãrâri si asupra problemelor analizate, pe care le prezintã consiliului judetean; c) îndeplinesc orice alte atributii stabilite prin regulamentul de organizare si functionare a consiliului judetean sau însãrcinãri date prin hotãrâri ale consiliului judetean, dacã acestea au legãturã cu activitatea lor”, se aratã în raportul de aprobare a proiectului de hotãrâre.

Buzatu, generos cu consilierii: „trebuie sã-i salarizãm, dacã vrem sã lucreze”

Pentru prezenta la cel putin o sedintã de CJ si una a comisiei de specialiate din care fac parte, consilierii judeteni vor primi 1.872 lei/lunã. Anul trecut, în sedinta de Consiliu Judetean în care s-a dezbãtut proiectul de hotãrâre privind stabilirea cuantumului indemnizatiei, Dumitru Buzatu a explicat de ce este important ca alesii judeteni sã fie remunerati: „eu stiu cã indemnizatiile alesilor de orice fel sunt subiecte sensibile si, din aceastã cauzã, s-au sãvârsit o infinitate de erori. Am considerat cã alesii locali trebuie sã aibã salarii mici, ba chiar sã nu aibã salarii deloc, sã le aducã de acasã. Dupã aceea, am instituit tot felul de sanctiuni, de incompatibilitãti, s. a. m. d., pânã când am ajuns la concluzia cã trebuie sã-i salarizãm dacã vrem sã lucreze, ca orice salariat. Diferenta este cã trebuie sã lucreze doar pentru o perioadã determinatã de patru ani si dupã aceea mai spune electoratul ce sã facem”.

Cât de mult muncesc consilierii locali? Multi dintre ei nu au initiat niciun proiect de hotãrâre

Cât au muncit, însã, consilierii pentru indemnizatia primitã lunã de lunã? Unii dintre ei de abia au deschis gura în sedinte, iar rapoartele de activitate vorbesc de la sine. Emil Dorin, spre exemplu, consilier judetean si în noul mandat, si-a descris activitatea în raportul de final de mandat (2016-2020) prin expresii care mai de care mai generale: «am participat la toate sedintele ordinare si extraordinare ale CJ Vaslui (exceptie fãcând o sedintã la care am lipsit motivat)», «am luat legãtura cu edilii din judet, informându-mã asupra problemelor specifice localitãtii respective, a stadiului implementãrii proiectelor etc», «am participat la activitãtile desfãsurate în judet: zile ale localitãtii, inaugurãri, lansãri de carte, simpozioane», «am participat la activitãtile organizate de CJ», «am sustinut initiativele managerilor insitutilor», «am completat si depus în termenul stabilit de lege declaratiile de avere si interese», «am arãtat transparentã în actiunile desfãsurate în calitate de consilier judetean». Nici urmã de vreun proiect de hotãrâre sau de vreun amendament initiat de el, care sã rezolve vreo problemã a judetului Vaslui. Iar în aceeasi situatie mai sunt si alti consilieri. Sunt, însã, si alesi judeteni care si-au luat în serios calitatea de consilier judetean si au intervenit în sedinte cu luãri de pozitie, interpelãri si initiative. Gheorghe Veziteu, spre exemplu, are un raport de activitate pentru anul 2019 de cinci ori mai mare decât raportul de final de mandat al lui Emil Dorin, care numãrã douã pagini, cu tot cu prezentarea comisiilor din care a fãcut parte si scrise cu font mare. Gheorghe Veziteu este, totodatã, si unul dintre cei mai activi consilieri în ceea ce priveste depunerea de amendamente. Multe dintre ele, însã, nu au fost adoptate ca urmare a divergentelor politice, el fiind unul dintre reprezentantii PNL, partid fãrã majoritate în Consiliu.

 

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.