spot_img
spot_img
3.2 C
Vaslui
28-nov.-2024
spot_img
spot_img

Vamesul care se lãuda cã s-a sãturat de câtã spagã a luat, nu mai are voie sã se apropie de Vamã

- Advertisement -

LA FINAL… Încã o loviturã pentru vamesii acuzati de fapte de coruptie, Petru Tarcea si Florin Haida. Pe lângã faptul cã nu au scãpat de condamnarea din prima instantã, cei doi au primit si interzis la exercitarea meseriei de vames. Dosarul celor doi, ajuns în instantã încã din 2015, este unul dintre cele mai controversate dosare cu vamesi ajuns pe masa judecãtorilor. Si asta pentru cã faptele comise de cei doi au fost trimise în instantã la 8 ani de la comiterea faptelor. Fostul vames, Petru Tarcea, a ajuns cunoscut opiniei publice ca vamesul care a fost prins fãcând trafic cu usturoi, dar este si vamesul care se lãuda cã s-a sãturat de câtã spagã a luat. Petru Tarcea a mai ajuns o datã în atentia procurorilor DNA, în 2011, într-un dosar în care, alãturi de el, au mai fost trimisi în judecatã alti 68 de lucrãtori vamali din Punctele de Trecere a frontierei Moravita si Foeni si Sectorul Politiei de Frontierã Deta. În acel dosar a fost vorba de o mitã de 82.000 de euro pe care procurorii anticoruptie au reusit sã o probeze. Cei doi controlori vamali au fost trimisi în judecatã, în stare de libertate, de cãtre Directia Nationalã Anticoruptie, dupã ce au efectuat 226 de actiuni ilegale de tranzit si au prejudiciat bugetul Uniunii Europene cu 4.028.168 de lei. „Capul rãutãtilor” s-a dovedit a fi Petru Tarcea, cel care a întocmit 222 de acte false din totalul acestora descoperite de procurori.

Condamnati deja în primã instantã, cei doi fosti vamesi, Petru Tarcea si Florin Hiada, acuzati de trafic de usturoi, au mai primit o loviturã. Curtea de Apel Iasi le-a respins apelurile formulate, dar a decis si sã le interzicã sã mai practice meseria de vames. În plus, cei doi au de achitat si cheltuielile de judecatã. În primã instantã, Petru Tarcea a fost gãsit vinovat si condamnat la o pedeapsã de 7 ani de închisoare cu executare. Colegul lui, Haida, a primit 3 ani de închisoare cu suspendarea executãrii pedepsei pe o perioadã de 5 ani si, mai nou, încã doi ani interzicerea dreptului de a mai fi vames. Cei doi au fost inculpati într-un dosar controversat în care acuzati au fost vamesi si care a ajuns în instantã la 8 ani de la comiterea faptelor. În timpul procesului, judecãtorii Tribunalului Vaslui au decis audierea, în dosar, a unor martori din Republica Moldova, dar cauza a fost amânatã pânã acum de douã ori, deoarece martorii nu s-au prezentat în instantã. Audierea martorilor moldoveni a fost cerutã de Tarcea pentru a-si demonstra nevinovãtia. Petru Tarcea a mai ajuns o datã în atentia procurorilor DNA, în 2011, într-un dosar în care, alãturi de el au mai fost trimisi în judecatã alti 68 de lucrãtori vamali din Punctele de Trecere a frontierei Moravita si Foeni si Sectorul Politiei de Frontierã Deta. În acel dosar a fost vorba de o mitã de 82.000 de euro pe care procurorii anticoruptie au reusit sã o probeze. Cei doi controlori vamali au fost trimisi în judecatã, în stare de libertate, de cãtre Directia Nationalã Anticoruptie dupã ce au efectuat 226 de actiuni ilegale de tranzit si au prejudiciat bugetul Uniunii Europene cu 4.028.168 de lei. „Capul rãutãtilor” s-a dovedit a fi Petru Tarcea, cel care a întocmit 222 de acte false din totalul descoperit de procurori. Tarcea ajunge în Vama Albita în 2007, odatã cu închiderea vãmilor interne. A avut atunci de ales sã fie transferat la Finante sau sã rãmânã în sistem, dar sã fie mutat într-o altã vamã din tarã. Asa reuseste sã ajungã la Vaslui unde, în scurt timp, dã un tun de aproximativ 1.000.000 de euro. Între timp vamesul care se lãuda cã s-a sãturat de atâta spagã se mutã de la Vaslui, în Vama Moravita. În 2011, Petru Tarcea este trimis în judecatã, alãturi de alti 68 de lucrãtori vamali din Punctele de Trecere a Frontierei Moravita si Foeni si Sectorul Politiei de Frontierã Deta. În acel dosar a fost vorba de o mitã de 82.000 de euro pe care procurorii anticoruptie au reusit sã o probeze. La Vaslui, vamesul venea la serviciu la volanul unul Mercedes SLK si se lãuda colegilor cã este posesorul unui hotel situat într-o statiune montanã din Austria, trecut pe numele soacrei sale.

Acuzatiile aduse celor doi vamesi

RECHIZITORIU… În perioada 24 aprilie – 05 noiembrie 2007, inculpatii Tarcea Petru si Haida Florin Eugen, în calitate de controlori vamali în cadrul Biroului Vamal de Frontierã Albita, jud. Vaslui, au confirmat, în mod nereal, atât electronic, în sistemul NCTS (New Computerised Tranzit System), cât si scriptic prin aplicarea stampilei de serviciu si a semnãturii pe documentul MRN, realizarea unui numãr total de 224 operatiuni de tranzit, având ca obiect mãrfuri de provenientã extracomunitarã (usturoi), prezentând astfel în sistemul informatic faptul nereal pãrãsirii spatiului vamal comun de cãtre respectivele mãrfuri (care, în realitate, au rãmas pe teritoriul comunitar), cu consecinta directã a exonerãrii de plata taxelor vamale datorate pentru importul în Uniune al acestor mãrfuri. Din totalul de 224 operatiuni, 222 au fost confirmate de cãtre inculpatul Tarcea Petru, iar douã de cãtre inculpatul Haida Florin Eugen. Totodatã, în acest scop, cei doi lucrãtori vamali au efectuat mentiuni nereale în cuprinsul registrelor vamale de export ale Biroului Vamal Albita, atestând faptul cã respectivele mãrfuri au fost scoase de pe teritoriul României, cãtre Republica Moldova. În acest fel, inculpatii Tarcea Petru si Haida Florin Eugen, au prejudiciat bugetul Uniunii Europene cu suma totalã de 4.028.168 lei, prin diminuarea ilegalã a resurselor bãnesti ce ar fi trebuit virate”. Astfel, cei doi vamesi sunt judecati, în stare de libertate, dupã opt ani de la producerea faptelor. În acelasi timp, a fost dispusã mãsura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor imobile detinute de cãtre Petru Tarcea.

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.