spot_img
spot_img
-0.1 C
Vaslui
25-nov.-2024
spot_img
spot_img

Arestarea preventivă – Siguranţa societăţii sau libertatea individului?

- Advertisement -

În acest moment, în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Galaţi sunt 199 de persoane arestate preventiv. Unii vin, alţii pleacă, aşa că numărul lor variază de la o zi la alta.

„Îmi aduc aminte că am solicitat la un moment dat, în 2009, la Penitenciar, o listă cu toate cheltuielile care se fac pentru un arestat preventiv. Am ajuns atunci la o sumă de aproape 2.500 de lei lunar pentru o persoană. Bani care vin de la stat. Ar fi mult mai uşor pentru lucrătorii din penitenciar şi pentru bugetul de stat dacă nu ar mai fi atât de mulţi arestaţi preventiv”, explică Gigel Potrivitu, avocatul care a obţinut eliberarea unor acuzaţi pe baza acestor motivaţii.

După ce primesc mandatele de arestare preventivă, inculpaţii sunt duşi la penitenciar, unde au acelaşi regim cu deţinuţii din regimul închis. Conform legii de executare a pedepselor, arestaţii preventiv nu pot primi decizii judecătoreşti de întrerupere a pedepselor, indiferent de motivele pe care le au.

Arestarea preventivă este un instrument fără de care, cel puţin în acest moment, sistemul de justiţie folosit din România nu poate funcţiona. În acelaşi timp însă, libertatea este cel mai de preţ bun al omului.

Abordată dintr-o asemenea dublă perspectivă, arestarea preventivă, e clar, naşte opinii diferite, controverse, lasă loc de interpretări, dar şi de idei despre perfectibilitatea sistemului.

Am vrut să aflăm din sursă directă cât de complicată e arestarea preventivă, o măsură ce trebuie decisă cu responsabilitate, cât de delicată e bariera dintre a fi sau a nu fi vorba de un pericol social.

Au răspuns invitaţiei la masa rotundă de la sediul „Vieţii libere” Gabriel Enciu, procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi, Ion Ciafalon, procuror-şef DIICOT – Serviciul Teritorial Galaţi, Gigel Potrivitu, avocat în Baroul Galaţi, fost procuror, Săndiţa Samoniuc, subcomisar, asistent social la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Galaţi.

Din păcate, deşi iniţial au confirmat participarea, n-au venit doi importanţi exponenţi ai justiţiei gălăţene: Liviu Herghelegiu, judecător la Curtea de Apel Galaţi şi Florin Meleacă, judecător la Tribunalul Galaţi.

www.viata-libera.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.