spot_img
spot_img
0.8 C
Vaslui
26-dec.-2024

UE a renunţat la taxarea băncilor în cadrul noului împrumut ce va fi acordat Greciei

- Advertisement -

Al doilea pachet de asistenţă financiară pentru Grecia nu va cuprinde o taxă asupra sectorului bancar, a declarat joi pentru Reuters o sursă din UE. Decizia vine în urma negocierilor de miercuri dintre cancelarul Germaniei, Angela Merkel, şi preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, care au anunţat că au ajuns la un acord privind noul împrumut pentru Atena dar nu au furnizat detalii suplimentare.

Zona euro intenţionează să introducă o taxă pe bănci pentru a ajuta Grecia, o soluţie ce ar avea avantajul de a nu conduce la o incapacitate de plată parţială a ţării, a estimat luni ministrul francez pentru Afaceri Europene, Jean Leonetti.
‘Aceasta este o soluţie prevăzută, ea ar avea avantajul de a nu face să intervină direct băncile şi, prin urmare, potenţial să nu creeze incapacitatea de plată” a Greciei şi „să nu creeze un eveniment negativ’ asupra pieţelor, a afirmat oficialul francez.

Preşedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, a programat pentru 21 iulie un summit al ţărilor din zona euro, fiind de aşteptat un acord asupra celui de-al doilea program de asistenţă financiară internaţională pentru Grecia, ceea ce va putea stopa riscul răspândirii crizei către alte ţări din zona euro, precum Italia şi Spania.

Alte trei surse implicate în pregătirea acestei reuniuni au declarat că s-a renunţat la introducerea unei taxe pe bănci.

Băncile europene au criticat rapid propunerea de introducere a taxei, spunând că este nediscrimnatorie, taxând toate băncile, chiar şi cele care nu au expunere la Grecia. Băncile au ameninţat că se vor adresa instanţei dacă o astfel de propunere ar fi aprobată.

O altă sursă bancară a declarat că la reuniunea de la Bruxelles vor participa şi şeful Deutsche Bank, Josef Ackermann, şi Baudouin Prot, directorul general al BNP Paribas. Băncile din Germania şi Franţa, inclusiv Deutsche şi BNP, sunt printre cele mai expuse la criza datoriilor suverane.

Discuţiile dintre cancelarul Germaniei, Angela Merkel, şi preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, începute miercuri la Berlin la ora 5 şi jumătate după-amiază, au continuat, de la 10 seara, în prezenţa şefului Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet.

Când cei trei s-au despărţit, în fine, purtătorul de cuvânt al guvernului german s-a ferit să dea amănunte privind conţinutul înţelegerii. E normal că nu s-au divulgat detaliile ei, pentru că acordul franco-german – extrem de important înaintea summitului de azi de la Bruxelles – trebuie supus dezbaterilor celorlalţi lideri europeni înainte de a fi dat publicităţii. Primul ales să afle amănunte a fost premierul grec Papandreu, invitat să se întreţină cu Angela Merkel la prânz.

Surse anonime au indicat pentru Reuters că acordul prevede implicarea sectorului privat în ajutorul acordat Greciei şi nu va cauza intrarea Greciei în incapacitate de plată sau incapacitate de plată selectivă.

AGERPRES.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.