spot_img
spot_img
4.7 C
Vaslui
26-nov.-2024
spot_img
spot_img

Întâlnire de grad zero, între investitorii din judetul Vaslui si ministrul Finantelor Publice

- Advertisement -

Ministrul de Finante vine, vineri, la Bârlad

PROPUNERI… Investitorii vasluieni cer investitii si locuri de muncã, într-o perioadã în care economia localã este la un pas de colaps. Sunt douã dintre temele de discutii care se vor purta vineri, 22 iulie, la Bârlad, acolo unde Camera de Comert, Industrie si Agriculturã (CCIA) Vaslui, în parteneriat cu primãria municipiului Bârlad vor organiza una dintre cele mai importante întâlniri dintre oamenii de afaceri din judetul Vaslui si reprezentanti ai Guvernului. Dincolo de imaginea politicã, spune Ionel Constantin, presedintele CCIA Vaslui, oamenii de afaceri cer mãsuri urgente, care sã ducã la salvarea economiei vasluiene, altfel situatia devine criticã. La întâlnirea cu mediul de afaceri vasluian vor participa ministrul de finante, Gheorghe Ialomitianu, secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Sergiu Sorin Chelmu, alti oficiali din Guvern, care vor trebui sã dea un rãspuns la multele probleme ale investitorilor locali.

Camera de Comert, Industrie si Agriculturã Vaslui reia seria initiativelor benefice pentru mediul de afaceri, prin organizarea unei întâlniri de cel mai înalt nivel, la Bârlad. În parteneriat cu primãria municipiului Bârlad, vineri, începând cu ora 16.00, la Universitatea Ecologicã din municipiul Bârlad, CCIA organizeazã o întâlnire a mediului de afaceri vasluian cu reprezentanti ai Guvernului României. Si-au anuntat prezenta Gheorghe Ialomitianu, Ministrul Finantelor Publice, Sergiu Sorin Chelmu, Secretar general adjunct la Ministerul Agriculturii si Dezvoltãrii Rurale. Vor fi prezenti la aceastã întâlnire reprezentanti ai institutiilor deconcentrate, precum si ai institutiilor bancare vasluiene. Principalele teme de discutii vor fi legate de relansarea investiiilor în judetul Vaslui pentru anii 2011-2012, modificãrile aduse Codului Fiscal, cresterea impozitelor si taxelor suplimentare pe forta de muncã, reducerea fiscalitãtii, cota TVA, sustinerea sectoarelor de interes de afaceri pentru piata internã si internationalã, oportunitãti de afaceri, alocarea de fonduri guvernamentale pentru IMM-uri, programe de finantare oferite de sectorul bancar. La acestea se vor adãuga întrebãri si probleme referitoare la coerenta mãsurilor guvernamentale si impactul acestora asupra activitãtii firmelor, întrebãri ce vor fi adresate de operatorii economici reprezentantilor celor douã ministere.

“Ne dorim sã avem o discutie deschisã cu reprezentantii Guvernului, cu analizarea unor chestiuni practice, care sã ajute la evaluarea situatiei de fapt si la identificarea principalelor mãsuri ce se impun din partea Guvernului României, mãsuri care sã determine implicarea institutiilor publice si a celor bancare pentru o mai bunã functionare a economiei judetului”, spune Ionel Constantin, presedintele CCIA Vaslui.

Presedintele CCIA Vaslui: “Mãsurile luate pânã acum trebuiesc completate”

Ionel Constantin crede cã principalul rol al întâlnirii de la Bârlad ar trebui sã fie relansarea investitiilor, într-o perioadã de crizã economicã prelungitã. “Oamenii de afaceri vor sã punã întrebãri legate de reducerea taxelor si impozitelor, modul în care se pot accesa mai usor finantãrile europene, ca si alte probleme cu care se confruntã zi de zi. Dorim o colaborare mai bunã între oamenii de afaceri, autoritãtile locale si Guvernul României, cerintã care a fost enuntatã si la întâlnirea organizatã la Vaslui, în urmã cu putin timp, cu sprijinul primarului Vasile Pavãl. Ne dorim o întâlnire fructuoasã, în care oamenii de afaceri sã discute despre mãsuri concrete pentru relansarea mediului de afaceri”, spune presedintele CCIA Vaslui. Acesta este de pãrere cã “s-au luat mãsuri bune în sprijinirea mediului de afaceri, însã acestea trebuiesc completate cu mãsuri imediate, având în vedere criza care se prelungeste în Europa si consecintele acesteia asupra mediului de afaceri românesc”. “Ne dorim sã transmitem mesajul investitorilor din agricultura judetului, care doresc sã dezvolte unele investitii în cadrul unor IMM-uri performante. Vrem ca investitiile care se vor derula în judetul Vaslui sã fie câstigate de firme din judetul nostru, atât pe fonduri europene, cât si guvernamentale”, a mai spus Constantin. Investitorii vasluieni sunt decisi sã cearã ministrului de Finante acordarea unor facilitãti specifice IMM-urilor care doresc sã implementeze proiecte europene si care vin cu solutii performante în agriculturã, turism, servicii s.a.

Ce doresc oamenii de afaceri vasluieni de la întâlnirea cu ministrul Ialomitianu

La întâlnirea cu ministrul de Finante, investitorii locali vor lansa o serie de recomandãri privind mãsuri de sprijin pentru redresarea economiei. Iatã si principalele puncte:

Scutirea impozitului pe profit, pentru profitul reinvestit

• Scãderea cotei unice de impozitare,

• Reducerea fiscalitãtii pentru cei care îsi plãtesc în termen datoriile cãtre stat,

• Micsorarea impozitelor pe salarii si CAS pentru angajati si angajatori,

Plata TVA la încasarea facturilor si nu la emiterea facturilor

• Reducerea TVA,

• Achitarea, cu celeritate, de cãtre autoritãtile publice a restantelor TVA,

• Compensarea datoriilor curente la bugetul de stat cu TVA nerestituitã în termen de 30 de zile de la data depunerii decontului TVA, cu solicitare de rambursare,

• Administratia Financiarã sã nu mai primeascã cererile de rambursare TVA de la agentii economici, dacã acestia nu fac dovada achitãrii debitelor cãtre fiecare furnizor ale cãrui facturi apar în decontul de TVA.

Reducerea realã a evaziunii fiscale

La nivelul directiilor de finante si altor colectori de taxe si impozite sã se constituie grupuri de lucru formate din reprezentanti ai organizatiilor oamenilor de afaceri si firmelor pentru realizarea programelor de esalonare în conformitate cu reglementãrile privind ajutorul de stat si prin consultarea specialistilor Consiliului Concurentei. Reducerea evaziunii fiscale pe forta de muncã sã fie nu numai prin înãsprirea sanctiunilor.

Acordarea unei reduceri cuprinse intre 5-10% pentru IMM-urile care îsi achitã în termen obligatiile aferente bugetului de stat si asigurari sociale.

Obligatiile fiscale ale IMM-urilor sa fie achitate trimestrial si nu lunar.

Pentru societãtile care desfãsoarã activitãti preponderent agricole, plata obligatiilor fiscale sã se facã anual, inclusiv TVA.

Scutirea de taxe si impozite, precum si esalonarea datoriilor sã nu se mai facã preferential, pe criterii populiste. Toate firmele (indiferent de mãrime) se supun acelorasi legi.

Reprezentantii institutiilor care se ocupã de colectarea taxelor si impozitelor locale sã nu facã exces de zel, sã adopte o atitudine cooperantã în relatia cu contribuabilii, în special IMM-urile, oferindu-le consiliere si solutii viabile, acolo unde se poate, pentru rezolvarea situatiei.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.