spot_img
spot_img
-1.1 C
Vaslui
24-nov.-2024
spot_img
spot_img

Trei vasluieni vor deveni Cetãteni de onoare. Iatã cine sunt acestia si ce beneficii vor avea

- Advertisement -

DISTINCTII… Trei vasluieni urmeazã sã primeascã titlul de Cetãtean de Onoare, potrivit unor proiecte de hotãrâre ce urmeazã sã fie supuse votului mâine, 15 august, într-o sedintã extraordinarã a Consiliului Local. Persoanele propuse sunt din domenii diferite: profesoara Elena Anusca-Doglan, doctorul Valeriu Lupu si inginerul Ilie Lia. Evenimentul face parte din seria de activitãti organizate de municipalitate pentru a celebra Zilele Culturale ale Vasluiului: „În luna august, Vasluiul serbeazã Zilele Orasului. Administratia publicã localã îsi propune ca evenimentele dedicate Zilelor Culturale ale Municipiului Vaslui sã fie desfãsurate într-un cadru aparte, dat fiind contextul epidemiologic generat de pandemia COVID-19. Mentinând traditia anilor precedenti si respectând mãsurile de prevenire a îmbolnãvirilor, si în acest an se doreste organizarea de manifestãri artistice si culturale, iar vasluienii care au fãcut cinste orasului, s-au implicat în viata comunitãtii locale, vor primi distinctia de Cetãtean de Onoare al orasului Vaslui, în semn de respect si apreciere pentru activitatea depusã”, se aratã în Nota de fundamentare a proiectelor de hotãrâre. Pe lângã diplome si plachete, cei trei vasluieni ce vor deveni Cetãteni de Onoare vor beneficia si de o serie de facilitãti, precum scutirea de la plata taxelor si a impozitelor si transport public gratuit.

Titlul de cetãtean de onoare al municipiului Vaslui reprezintã cea mai înaltã distinctie civicã, care recompenseazã activitãtile deosebite ale unei persoane, acordatã de cãtre Consiliul Local. „Permanent, Executivul aduce un omagiu personalitãtilor care si-au pus amprenta asupra unor domenii de dezvoltare ale orasului care, prin realizãrile lor deosebite, au fãcut cunoscut numele municipiului Vaslui în tarã si în strãinãtate si si-au adus un aport important în promovarea unei imagini pozitive a Vasluiului în întreaga lume. În semn de recunostintã si de apreciere a meritelor obtinute, titlul de cetãtean de onoare al municipiului Vaslui a fost conferit de-a lungul anilor unor personalitãti a vietii publice, oameni de stiintã, medici, profesori, artisti, sportivi, care, prin activitatea lor, au avut o contributie importantã la dezvoltarea si cresterea prestigiului municipiului Vaslui la nivel national si international. Fatã de cele prezentate, propun spre analizã si aprobare proiectul de hotãrâre privind conferirea titlului de „Cetãtean de onoare a Municipiului Vaslui” doamnei Anusca-Doglan Elena si domnilor Lupu Valeriu, Lia Ilie”, explicã primarul Pavãl în Nota de fundamentare a proiectelor de hotãrâre.

Profesoara Elena Anusca-Doglan, initiatoarea Festivalul International de Dans si Gimnasticã Prietenia

Redãm în rândurile urmãtoare argumentele pentru care cei trei vasluieni au fost propusi pentru titlul de Cetãtean de Onoare. „De multi ani, numele doamnei profesor Elena Anusca-Doglan este asociat cu Festivalul International de Dans si Gimnasticã Prietenia, cu activitãtile desfãsurate în cadrul cercului de Dans modern contemporan de la Palatul Copiilor Constantin Didilescu Vaslui, cu cele din sãptãmâna Sportul pentru toti, în general cu tot ceea ce înseamnã miscare, energie, organizare, emotie, trofee. Datoritã dumneaei, pentru multi elevi si profesori din tarã, Vaslui înseamnã Festivalul Prietenia, acesta devenind un brand al orasului nostru de 36 de ani. Dãruirea doamnei profesor pentru copiii Vasluiului poate fi egalatã doar de dragostea fatã de familie si propriii copii. Mii de elevi din orasul nostru au învãtat sub îndrumarea exigentã, dar mereu inimoasã, a Elenei Anusca-Doglan”, se aratã în proiectul de hotãrâre.

Inginerul Ilie Lia a supravegheat edificarea scolilor 1, 2, 4, 5, 6, 7, 8 si 9 din Vaslui

Mai putin cunoscut opiniei publice, inginer Ilie Lia este unul dintre oamenii care au reusit sã clãdeascã o mare parte din Vasluiul pe care îl vedem astãzi. „Dacã am enumera fiecare obiectiv realizat sub atenta îngrijire a domnului inginer, atunci aproape douã treimi din constructiile actualului oras ar trebui mentionate. Pe lângã cele peste 18.000 de apartamente de a cãror construire s-a ocupat ca sef de santier, inginerul Lia Ilie a contribuit la realizarea aprovizionãrii de apã a orasului, concomitent cu instalatiile de canalizare a apei menajere si pluviale. Statuia ecvestrã a ilustrului domnitor Stefan cel Mare, de la Bãcãoani, este încã una din realizãrile inginerului pe care îl cinstim astãzi, cãci executia acestui ansamblu a durat doar sase luni si este apreciatã si astãzi de mii de vizitatori. Activitatea ca sef de santier la întreprinderea Judeteanã Vaslui a însemnat supravegherea atentã a edificãrii scolilor 1, 2, 4, 5, 6, 7, 8 si 9, ca si a creselor si grãdinitelor Vasluiului, lucrãri social- culturale (cum erau încadrate atunci) de o importantã majorã în economia micului oras în devenire. Nici sportul nu a fost uitat, inginerul Lia contribuind la o parte din structura de bazã a Stadionului Municipal Vaslui, ca si la sala de sport din municipiu. Profesionist, responsabil, dedicat, serios si tenace, organizat si atent. Sunt doar câteva dintre calitãtile domnului inginer Ilie Lia”, scrie în Referatul de aprobare a proiectului de hotãrâre privind acordarea titlului de Cetãtean de Onoare ing. Ilie Lia.

Dr. Valeriu Lupu, colaborator al mai multor reviste si publicatii

De asemenea, Consiliul Local urmeazã sã acorde titlul de Cetãtean de Onoare si doctorului Valeriu Lupu. „A publicat peste 100 de articole de istorie literarã, iatroistoriografie medicalã, criticã literarã, criticã de film, evocãri, recenzii etc. Colaboreazã la numeroase reviste si publicatii: Pagini Medicale Bârlãdene, Permanente, Medica Academica, Elanul, Arheu, Meridianul, Revista de istorie a Medicinei „Victor Gomoiu”, Documenta Haematologica, Prutul, Lohanul etc. Este membru al mai multor societãti de stiinte medicale: Societatea Românã de Pediatrie, Societatea Românã de Geneticã Umanã, Societatea Românã de Gastroenterologie, Societatea Românã de Istoria Medicinii, Societatea Medicilor Scriitori si Publicisti din România, si a fost inclus în WHO is WHO – Enciclopedia Internationalã a Personalitãtilor, 2010. În prezent continuã activitatea medicalã la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui si Spitalul Municipal Husi, fãrã a renunta la activitatea publicisticã”, scrie în Referatul de aprobare a proiectului de hotãrâre.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.