spot_img
spot_img
0.7 C
Vaslui
25-nov.-2024
spot_img
spot_img

Mită şi trafic de influenţă la bacalaureatul 2010. Şase profesori acuzaţi de fraudă

- Advertisement -

* DNA cere arestarea directoarei Elena Maria Onu şi a fiicei sale, avocată în Bucureşti * În dosarul mitei la bacalaureat sunt 17 inculpaţi, profesori şi elevi * Sumele vehiculate  sunt de ordinul sutelor de mii de lei *

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Galaţi au terminat rechizitoriul prin care au dispus trimiterea în judecată a celor 17 persoane – profesori şi elevi – acuzaţi că au încercat să fraudeze bacalaureatul din 2010.

Vor fi judecaţi pentru fraudă şase profesori:
·    Elena Maria Onu (FOTO 3), director al Liceului Particular „Dimitrie Cantemir” Galaţi (pentru asociere pentru săvârşirea de infracţiuni de corupţie, instigare la infracţiunea de dare de mită, trafic de influenţă, dare de mită şi instigare la folosirea informaţiilor cu caracter secret),
·    Mariana Lazanu (FOTO 4), profesoară de limba română la Colegiul Naţional „V. Alecsandri” – membră în comisia de evaluare în cadrul Centrului Zonal de Evaluare de la Seminarului Teologic „Sf. Apostol Andrei” (pentru asociere pentru săvârşirea de infracţiuni de corupţie, folosirea de informaţii secrete, luare de mită, trafic de influenţă, dare de mită),
·    Laura Geanina Hogea – profesoară de limba şi literatura română la Colegiul Economic „V. Madgearu” – membră în comisia de evaluare la centrul de la Seminarul Teologic,  acuzată de luare de mită,
·    Carol Bujor – profesor de istorie la Colegiul Tehnic „P. Dimo” (Energetic),  acuzat de trafic de influenţă şi dare de mită,
·    Cristina Elisabeta Dinu, profesoară la Colegiul de Alimentaţie „Elena Doamna”, şi Krisztina Andreea Orban, supraveghetori la disciplina limba şi literatura română, ambele acuzate de luare de mită.

Nu au scăpat de trimiterea în judecată, în acelaşi dosar, şi zece dintre candidaţii la examenul de bacalaureat, sesiunea iunie – iulie 2010, toţi foşti elevi ai Liceului Particular „D. Cantemir” din Galaţi:
·    Liliana Balcan a fost acuzată de asociere pentru săvârşirea de infracţiuni de corupţie, complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă, complicitate la infracţiunea de cumpărare de influenţă,  cumpărare de influenţă,
·    Gina Condurache (fostă Angheluţă), Viorel Orghei, Nicolae Orghei, Nicuşor Banu, Sorin Gurgui, Ionel Banea, Florin Adrian Fuiorea, Costel Negrea, acuzaţi de cumpărare de influenţă,
·    Lucia Postelnicu (fostă Ghimişi), acuzată de dare de mită.

Procurorii au trimis-o în judecată şi pe fiica directoarei de la „D. Cantemir” – Roxana Onu (FOTO 2),  avocat în cadrul Baroului Bucureşti,  pentru complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă şi de cumpărare de influenţă.

Mita asediază examenul la toate nivelurile

În urma cercetărilor, care au durat un an de zile,  procurorii gălăţeni au stabilit că în perioada derulării examenului de bacalaureat din 2010,  Maria Elena Onu, directoarea Liceului Particular „D. Cantemir”, a încercat să corupă şi supraveghetorii şi corectorii la toate cele trei probe de examen scris, iar acolo unde nu cunoştea pe nimeni a apelat la intermediari.

Inclusiv fiica acesteia, Roxana Onu, a fost cooptată în această caracatiţă a mitei şi, deşi este avocat,  este acuzată că a săvârşit  cu bună ştiinţă infracţiuni de natură penală. Avocata a cerut, în numele mamei sale, 1.500 de lei de la una dintre candidate, care a şi denunţat-o.

Directoarea Onu a pretins de la un număr de 28 de candidaţi suma totală de 166.000 lei, din care a primit efectiv 18.900 lei.

S-a descoperit că directoarea liceului particular a fost ajutată de Mariana Lazanu, de la CNVA, care era membră în comisia de evaluare din cadrul Centrului Zonal de Evaluare de la Seminarul Teologic „Sf. Apostol Andrei” Galaţi şi, care a cerut şi a primit mită pentru a le asigura candidaţilor promovarea examenului.

De la 7 dintre absolvenţi, Maria Elena Onu a pretins şi primit suma de 7.000 lei, pe care i-a dat Marianei Lazanu. Cele două profesoare se cunoşteau, fiind colege de cancelarie la CNVA.

La rândul său, profesoara Lazanu i-a dat colegei de la corectură, Geanina Laura Hogea, suma de 2.000 lei, pentru a acorda note de promovare fraţilor Viorel şi Nicolae Orghei.

Se pare că sistemul funcţiona destul de bine, în baza „pilelor” şi relaţiilor. Drept dovadă,  Carol Bujor i-a profesor de istorie la Colegiul Energetic, i-a promis directoarei de la „Cantemir” că va interveni, în schimbul unei sume de bani, pe lângă colegii săi care corectau la Seminarul Teologic.

Carol Bujor a înmânat unui alt profesor examinator la aceeaşi disciplină o listă cu numele unor elevi, promiţându-i, totodată, diverse sume de bani. Pentru a promova la istorie, candidaţii au „cotizat” cu 10.000 de lei.

S-a încercat şi la geografie în aceeaşi manieră, dar nu s-a găsit „veriga” de încredere. Pe fondul nereuşitei fraudării examenului şi la geografie este posibil să fi apărut şi denunţul la DNA.

Sunt implicaţi şi doi supraveghetori

Pe lângă profesorii care corectau lucrări, procurorii au descoperit că şi cadrele didactice care i-au supravegheat pe cei de la Liceul „D. Cantemir” la centrul de examen de la Grupul Şcolar de Marină – Dinu Cristina Elisabeta şi Orban Andreea Krisztina – au fost mituite cu 3.000 de lei de către eleva Lucia Postelnicu, pentru a le permite candidaţilor să copieze unii de la alţii, la limba română.

Elevii au strâns bani pentru supraveghetori în urma indicaţiilor directoarei. Aceasta a mai cerut unei eleve şi mostre cu scrisul candidaţilor care urmau a fi favorizaţi, pentru a li se putea identifica lucrările şi pentru a fi notaţi cu note mai mari de către profesoara Lazanu.

Pe 29 şi 30 iunie 2010, înainte de afişarea rezultatelor, Mariana Lazanu, la solicitarea profesoarei Onu, i-a comunicat acesteia notele iniţiale sau finale obţinute de mai mulţi candidaţi, deşi, la momentul respectiv, aceste informaţii nu erau destinate publicităţii.

Lăsate în libertate de judecători

La data de 5 iulie 2010, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea inculpatelor Onu Maria Elena şi Lazanu Mariana pe un termen de 24 de ore, în baza unor înregistrări telefonice şi a unor mailuri prin care se vedea clar intenţia de fraudare a examenului. În ciuda probelor deţinute, magistraţii Tribunalului Galaţi au hotărât lăsarea celor două profesoare în libertate, ele fiind însă restricţionate să nu părăsească ţara.

După un an de strâns alte dovezi, procurorii DNA insistă şi cer din nou arestarea preventivă pentru Maria Elena Onu. Totodată, procurorii cer mandate de arestare pentru avocata Roxana Onu şi pentru unul dintre candidaţi, Viorel Orghei. DNA-ul solicită ca Mariana Lazanu să nu părăsească în continuare ţara. Rechizitoriul procurorilor DNA – din care am extras cele de mai sus –  a fost depus luni la Curtea de Apel Bucureşti, dosarul având un prim termen pe 29 iulie 2011.

Dosarul a ajuns în instanţă. Unde sunt aceşti profesori, ce fac ei acum, ce s-a întâmplat cu elevii inculpaţi în acest dosar puteţi afla în ediţia noastră de mâine.

De asemenea, îi invităm pe cei 17 profesori şi elevi să-şi spună punctul de vedere în legătură cu acuzaţiile care li se aduc.

www.viata-libera.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.