spot_img
spot_img
7.6 C
Vaslui
19-ian.-2025

Românul care a participat la uciderea fiului preşedintelui Ciadului a primit 13 ani de închisoare

- Advertisement -

Pe numele lui Cioroianu Marin, originar din comuna Goicea, judeţul Dolj, autorităţile franceze au emis un mandat european de arestare pentru comiterea infracţiunii de crimă în bandă organizată, după ce Brahim Deby, în vârstă de 27 de ani, fiul cel mare al preşedintelui Ciadului, Idriss Deby Itno, a fost găsit mort în dimineaţa zilei de 2 iulie 2007 în parcarea imobilului în care locuia în Courbevoie (Hauts-de-Seine), o suburbie a Parisului.

Românul Marin Cioroianu, în vârstă de 45 de ani, a fost condamnat joi de justiţia franceză la 13 ani închisoare pentru uciderea, în 2007, într-o parcare din regiunea Paris, a lui Brahim Debby, fiul preşedintelui din Ciad, relatează presa franceză.

Dintre ceilalţi patru coacuzaţi, românul a primit cea mai grea pedeapsă. Alţi trei complici au primit pedepse cuprinse între 5 şi 12 ani închisoare, iar un al cincilea acuzat, judecat în libertate, a fost achitat. Ei au fost judecaţi pentru furt cu folosirea violenţei ce a antrenat moartea. Procesul a durat zece zile, iar în final pedepsele au fost mult mai mici faţă de cele cerute de procuror, care solicitase între 16 şi 20 de ani închisoare pentru patru dintre acuzaţi şi zece ani pentru cel achitat.

Cioroianu a fost predat autorităţilor franceze în ianuarie 2009. Originar din comuna Goicea, judeţul Dolj, el fusese reţinut de autorităţile române la sfârşitul lunii noiembrie 2008, într-o pensiune din localitatea Sânsimion de lângă staţiunea Tuşnad-Băi. Românul, care a fost înrolat în Legiunea străină franceză, a avut atribuit cod de periculozitate maxim în timpul operaţiunii de capturare şi câteva zile a fost monitorizat de ofiţerii de la Direcţia Generală de Informaţii si Protecţie Internă din cadrul Ministerului Internelor şi Reformei Administrative. În momentul arestării, asupra lui au fost găsite un pistol cu glonţ şi un arc.

Pe numele lui Cioroianu Marin autorităţile franceze au emis un mandat european de arestare pentru comiterea infracţiunii de crimă în bandă organizată, după ce Brahim Deby, în vârstă de 27 de ani, fiul cel mare al preşedintelui Ciadului, Idriss Deby Itno, a fost găsit mort în dimineaţa zilei de 2 iulie 2007 în parcarea imobilului în care locuia în Courbevoie (Hauts-de-Seine), o suburbie a Parisului.

Autopsia a confirmat că Brahim Deby a murit asfixiat. El avea trupul acoperit de pudră provenind de la un extinctor. Expertizele toxicologice au confirmat prezenţa pudrei de extinctor în organismul său, aceasta fiind cauza asfixiei. Parchetul din Nanterre deschisese în 11 iulie 2007 o anchetă penală pentru asasinat. La acea dată, avocatul familiei Deby apreciase că mobilul crimei a fost furtul şi apartamentul lui Deby fusese întors pe dos în căutarea banilor.

Tânărul ar fi fost victima unei „ambuscade”, mai mulţi bărbaţi cu cagule, care s-au dat drept poliţişti, imobilizându-l la pământ în momentul în care s-a dat jos din maşină. Presa franceză a scris că s-a folosit şi un pistol de tip Taser, pentru şocuri electrice. Agresorii, care au fost surprinşi de camerele de supraveghere în timp ce îl urmăreau pe Deby, au vrut să obţină cheile apartamentului său, pe care, de altfel, l-au devastat, părând să caute ceva anume. Din buzunarele victimei ar fi fost luată, de asemenea, suma de 50.000 de euro.

Brahim Deby era cunoscut justiţiei franceze. În 2006, el fusese condamnat la şase ani închisoare cu suspendare pentru port ilegal de armă şi posesie de stupefiante. Fiind fiul preşedintelui unei ţări cu bogate resurse petroliere, dar divizate din cauza rebeliunii, iniţial s-a suspectat că ar fi vorba despre un asasinat politic, dar investigaţia a arătat că mobilul a fost jaful.

Ancheta autorităţilor franceze l-a identificat pe Marin Cioroianu ca fiind unul dintre cei implicaţi în acest asasinat.

Dan Batoua, considerat creierul grupului, a fost condamnat joi la 12 ani închisoare. El se ocupa cu închirierea unor maşini de lux, iar Cioroianu era angajatul său, deşi procurorul a spus în rechizitoriu că nu ştie care dintre cei doi este „un geniu mai rău decât celălalt”. Jaime de Carvalho Vaz a primit nouă ani închisoare, iar Messi Ntsama, cel care i-a vorbit despre victimă lui Batoua, a primit cinci ani.

Familia preşedintelui Déby a fost şocată, de altfel, de sentinţă, considerată prea blândă, şi a vorbit despre „a doua moarte a lui Brahim Debby”. Apărarea, în schimb, a spus că e o decizie „echilibrată”.

www.realitatea.net

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.