spot_img
15.8 C
Vaslui
22-sept.-2024
spot_img

Legea permite, STRADA CU MULT RAHAT

- Advertisement -

• locuitorii străzii Izvor, din zona Valea Viei, suportă de luni bune mirosul pestilential emanat de fecalele care ies de pe o teavă de canalizare spartă • „Efectiv, cînd e cald, nu poti să stai din cauza mirosului“, afirmă Constantin Toderită • acesta mai spune că i-a anuntat si pe cei de la Garda de Mediu, însă situatia nu a fost remediată • teava spartă este de la canalizarea familiei Adrian Rublinschi, care zice că va remedia defectiunea pînă pe 11 iulie •

Pietrenii care locuiesc pe strada Izvor, de pe Valea Viei, trăiesc de mai bine de două luni un adevărat cosmar, fiind nevoiti să suporte mirosul de fecale răspîndite dintr-o teavă de canalizare spartă. Marti, după o perioadă ploioasă, zona duhnea de-a dreptul. În aceste conditii, teama oamenilor că încălzirea vremii le va face din nou viata un iad este justificată. Mai trist este că autoritătile, si anume Garda de Mediu si Apa Serv, au fost anuntate de valul de rahat care s-a revărsat pe strada Izvor, însă măsurile luate nu au făcut decît să lungească boala. Autoritătile au si justificare: termenul dat pentru remedierea defectiunii, de aproape o lună, este cel prevăzut de legislatie. Cu alte cuvinte, omul poate să suporte mirosul de fecale atîta timp cît legea permite vinovatului să remedieze situatia. Dar ar cam fi cazul să se schimbe această anomalie cretină. Nu de alta, dar există riscul ca unii s-o ia razna de la izul de rahat. Modul în care s-au miscat autoritătile i-a nemultumit pe cei care locuiesc în zonă, oamenii solicitînd urgentarea rezolvării problemei. „Sînt foarte multe case în zona aia, iar oamenii sînt nemultumiti chiar dacă nu au curaj să o spună răspicat. În urmă cu mai bine de două luni, cu putin timp înainte de Paste, s-a spart conducta de canalizare care vine de la casa domnului Rublinschi. Teava s-a spart în apropierea canalului, asa că toate resturile ajung în drum. Drumul a devenit impracticabil, fiind noroios indiferent de vreme. Nu mai spun de miros, că îl simti de la zeci de metri distantă. Am ajuns să stăm cu geamurile închise. Am făcut sesizare si la Garda de Mediu si la Apa Serv, însă nu s-a întîmplat nimic. Am vorbit si cu domnul Rublinschi, însă dînsul dă vina pe nu stiu cine care nu si-ar fi făcut treaba. Cred că interesează mai putin cine este vinovat, important este să se repare odată acea teavă pentru a scăpa de mirosul de nesuportat. Trăim într-un oras civilizat, nu în evul mediu“, a declarat Constantin Toderită, în timp ce măsura la pas dîra de rahat. „Se întinde pe cel putin 60 de metri pîrîiasul de fecale de pe mijlocul drumului“, a mai spus omul.

„O să remediez defectiunea“

Sursa mizeriei, asa cum am mai spus, este vila ce apartine afaceristului Adrian Rublinschi. Contactat de reporterii de la Monitorul, Rublinschi a precizat că are termen pînă pe data de 11 iulie pentru a repara teava spartă. „Pînă pe 11 iulie voi remedia defectiunea. Pînă acum nu am reusit să o rezolv si din cauză că vremea a fost asa cum a fost. Teava s-a spart din cauza traficului greu. Pe aici trec camioane de mare tonaj, care transportă materiale la constructiile din zonă, iar conducta a cedat sub greutatea lor. S-a turnat prundis, însă nu l-a compactat nimeni. Acum o să pun o teavă metalică si sper să fie mai rezistentă. Pînă acum am reparat-o de două ori, pentru că s-a rupt la intrarea în canal“, a declarat Adrian Rublinschi. Autoritătile nu se văd cu nici o vină, nici măcar morală, în tot acest dezastru. Invocă legea, care în cazul de fată prevede că dacă pînă pe 11 iulie nu se repară avaria, să se dea amenzi vinovatilor. Asta e partea legală din toată mizeria la propriu, dar nimeni nu se gîndeste cît de greu este de suportat mirosul de fecale. Cei de la Apa Serv sustin că au mers la fata locului. „Colegii mei, împreună cu seful zonei operationale si directorul tehnic s-au deplasat în teren si au constatat că este avariată reteaua interioară de canalizare menajeră. În aceste conditii, Apa Serv nu poate interveni, fiind responsabilitatea proprietarilor să-si administreze această retea. Noi ne-am oferit să le acordăm asistenta tehnică. Lucrarea nu a fost făcută de noi. Ea a fost executată de către solicitant, iar la receptia lucrării nu s-au constatat probleme. Noi am recomandat să se folosească o conductă de protectie, cu diametru mai mare, în care să fie introdusă conducta de la canalizare, pentru a evita astfel de probleme pe viitor. Nu există nici un cadru legal prin care să obligăm pe cineva să-si protejeze conducta, doar îi putem recomanda. Adrian Rublinschi este obligat să-si repare racordul, fiind pe reteaua interioară de canalizare“, a declarat Bianca Gâdioi, purtător de cuvînt al Companiei Judetene Apa Serv. Legea e invocată si de cei de la Garda de Mediu, care dacă luni vor mai găsi siroaie de fecale pe strada Izvor vor acorda amenzi usturătoare. „Adrian Rublinschi are obligatia de a reface racordul de canalizare pînă la data de 11 iulie. El nu a făcut obiectiuni si se angajează să îndeplinească măsura stabilită. Am fost la fata locului împreună cu reprezentanti ai Apa Serv si am constatat că racordul de canalizare nu a fost realizat conform detaliilor de executie. Din spusele lui reiese că societatea Publiserv a compactat strada Izvor, moment în care a fost strivită reteaua de canalizare“, a declarat inginer Neculai Bucsă, prim comisar al Comisariatului Judetean Neamt al Gărzii Nationale de Mediu.

www.monitorulneamt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.