Achiziții cel puțin ciudate la Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului. Potrivit site-ului de licitații publice, SEAP, instituția achiziționează periodic țigări pentru beneficiarii din Centrul de Recuperare și Reabilitare a Persoanei cu Dizabilități din Tg. Ocna. Mai mult, aflăm din raportări că aproximativ 5% din bugetul instituției se duce pe sprijinirea viciului persoanelor din Centru. Astfel, din bugetul de 95 de mii de lei, așa cum este raportat anul trecut, 4.513 lei s-au dus pe țigări.
Fumatul, recomandat de psiholog
„Dintre cei 45 de beneficiari, 11 sunt fumători și primesc zilnic 2 țigări la un interval orar de circa 6 ore, iar în situații extreme se suplimentează cu una sau două țigări pe zi. Necesarul zilnic de țigări este asigurat în funcție de recomandarea făcută de psihologul centrului”, se arată într-un răspuns oficial primit de la DGASPC Bacău.
Țigările sunt produse la Buzău, de o fabrică deținută de chinezi. Oficialii DGASPC Bacău susțin că țigările, deși achiziționate direct, au fost cumpărate respectând legislația în vigoare, adică s-au achiziționat din catalogul electronic pus la dispoziție de SEAP.
În Centrul de Reabilitare de la Tg.Ocna sunt acum 45 de beneficiari instituționalizați, toți având certificate de handicap.
„Nu am auzit de o asemenea practică terapeutică”
Un psiholog contactat de Ziarul de Bacău a declarat că asemenea practici, care să încurajeze fumatul pacienților, nu sunt comune și nu ar recomanda așa ceva. „Nu am auzit de o asemenea practică terapeutică. Eu una nu aș recomanda așa ceva”, a declarat specialistul.
Potrivit datelor oficiale, între anii 2011 şi 2018, consumul de tutun în România a crescut cu 14,9%, mai ales prin creşterea consumului în rândul tinerilor din grupa de vârstă 15-24 de ani (cu o creştere relativă de 48,3%) şi al femeilor (cu o creştere relativă de 27%), în condiţiile în care proporţia celor care au avut o tentativă de renunţare la fumat în ultimul an a suferit o scădere relativ semnificativă, comparativ cu 2011 (de 37%), chiar dacă aproape 5 din 10 fumători (48,2%) afirmă că vor să renunţe la acest obicei în viitor. ….https://zdbc.ro/statul-incurajeaza-viciile-dgaspc-bacau-cumpara-tigari-pentru-rezidentii-centrului-pentru-persoane-cu-dizabilitati-din-tg-ocna/