spot_img
spot_img
9.4 C
Vaslui
09-ian.-2025

Furturi de pe card la supermarket

- Advertisement -

Un fost casier de la Carrefour Felicia este acuzat de procurori ca umbla in conturile celor care plateau cu cadrul. El retinea cifrele de pe card, dupa care le folosea pe diverse site-uri care nu cer parole. In general, banii iesenilor pacaliti se duceau pe site-uri de poker. Clientii se trezeau, dupa ce faceau cumparaturi in magazin, ca le-au disparut toti banii din cont. Pentru a afla cine golea cardurile, anchetatorii au fost nevoiti sa apeleze inclusiv la Interpol. Cum ne putem feri de astfel de escrocherii?

Un caz care ii pune pe ginduri pe numerosii platitori cu cardul din Iasi. Un tinar a fost trimis in judecata dupa ce a fost acuzat ca a golit cardurile mai multor ieseni. Georgian Andrei Dascalu (24 de ani) va trebui sa dea socoteala in fata magistratilor de la Judecatoria Iasi pentru efectuarea de operatiuni financiare in mod fraudulos.

Procurorii din cadrul Parchetului de pe linga Judecatoria Iasi au precizat ca, din septembrie 2007, tinarul lucra pe postul de operator vinzari-casier in hipermarketul Carrefour Felicia. In aceasta postura, Dascalu primea numerar sau incasa bani de pe cardurile clientilor, pentru cumparaturile efectuate de acestia.

Conform anchetatorilor, tinarul isi nota sau retinea cifrele imprimate pe cardurile cumparatorilor. De asemenea, spun procurorii, individul isi nota CVV-ul de pe carduri. Codul CVV (Card Verification Value – n.r.) este cel format, de obicei, din trei cifre si este situat pe spatele cardurilor. Oamenii legii au precizat ca tinarul folosea codurile pentru a plati diverse bunuri sau servicii cu cardurile respective.

Juca poker sub numele „hotul_hotul”

Anchetatorii au mentionat ca Dascalu intra pe diverse site-uri pe care se poate juca poker si utiliza codurile respective, pentru a-si incarca propriul cont. Procurorii au mentionat ca unele site-uri nu solicita neaparat codul PIN, ci numai numarul de card si codul CVV.

„Pentru tranzactiile efectuate de catre inculpat nu era necesara cunoasterea codului PIN”, a declarat ieri procurorul Nadia Albu, purtatorul de cuvint al Parchetului de pe linga Judecatoria Iasi. Oamenii legii au adaugat ca acuzatul a intrat pe site-uri precum pokerstars.com, play98.com sau pkrser.com, dupa care isi facea un cont, folosind mai multe porecle, printre care „prejudiciu”, „gb_prejudiciu” sau „gb_hotul_hotul”.

Potrivit plingerilor adunate pina in acest moment, tinarul a reusit sa scoata de pe cardul unei femei suma de 2.700 de lei, iar de pe cardul unui iesean suma de 3.150 de lei. De asemenea, tinarul ar fi esuat sa scoata bani de pe cardul unui alt client al hipermarketului datorita faptului ca banca
emitenta i-a interzis acest lucru.

Persoanele prejudiciate au formulat sesizari la Politie, plingindu-se ca au ramas fara bani pe carduri. Anchetatorii au fost nevoiti sa ceara date de la firmele care detin site-urile amintite, dar si prin Interpol, pentru a afla de la ce computer s-au facut tranzactiile. Astfel, procurorii au dat de urma lui Georgian Dascalu.

Cum ne putem feri de astfel de escrocherii

Primul termen al procesului acestuia a fost stabilit pentru data de 26 octombrie 2011. Referitor la astfel de cazuri, politistii sustin ca este vital sa pastram doar pentru noi informatiile confidentiale. „Este foarte important sa nu furnizam nimanui date cu caracter confidential. Si, cind spun asta, ma refer atit la informatii personale, cum ar fi codul numeric personal, cit si la numere de cont, numere de carduri sau coduri PIN, in asa fel incit sa evitam aparitia unor astfel de situatii”, a declarat vineri Madalin Taranu, purtatorul de cuvint al Inspectoratului de Politie Judetean Iasi.

Anchetatorii ne mai sfatuiesc sa fim atenti si la persoana careia ii oferim cardul, chiar si la cumparaturi in supermarket, si sa fim suspiciosi in momentul in care cineva noteaza date de pe card. Totodata, este indicat sa ne urmarim cit mai des posibil conturile, mai ales cele de credit, pentru a le putea bloca telefonind la banca, in cazul unor plati pe care nu le-am solicitat. Acest lucru este posibil: banca, desi blocind suma in cauza, onoreaza efectiv cu o anumita intirziere (pina la trei zile in unele cazuri) plata din contul posesorului de card. Intr-un astfel de caz, daca observam o plata pe care nu am solicitat-o, in cazul celor care au accest la internet banking, sau o suma pe care nu am platit-o, in cazul celor care-si pot verifica propriul cont doar la bancomat, putem apela la banca pentru a opri virarea efectiva a banilor, pina ne lamurim despre ce este vorba.

www.ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.