spot_img
spot_img
3.7 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

De la 1 iulie, ne „ard” scumpirile

- Advertisement -

S-a decis liberalizarea pretului la gaze pentru agentii economici, începând cu data de 1 iulie 2011. Potrivit actului normativ, pretul gazelor naturale livrate populatiei si unor institutii publice, cum ar fi scolile sau spitalele, va râmâne acelasi pânã în aprilie 2012. În schimb, agentii economici vor plãti cu pânã la 30% mai mult. Astfel, chiar dacã aparent populatia nu este afectatã de liberalizarea preturilor, pentru agentii economici realitatea va demonstra contrariul în scurt timp.

În judetul Vaslui aproximativ 30 de agenti economici care desfãsoarã activitate în industria alimentarã vor fi direct afectati de majorarea pretului la gaze si ca atare se vor vedea obligati sã creascã pretul la produse. Firma SAFIR, de exemplu, consumã gaz într-o lunã cât municipiul Husi cu cei peste 5.000 de abonati. „Noi nu am mai scumpit pretul produselor noastre de o bunã bucatã de vreme. Piata nu ne permite acest lucru, din cauza concurentei. Chiar si asa, situatia nu va putea continua la nesfârsit”, a spus Gheorghe Safir, managerul firmei. Si producãtorii de pâine anuntã scumpiri cuprinse între 0,3 si 0,9 la sutã. „Se scumpeste gazul, si factura lunarã va creste. Dacã nu vom ridica pretul la produsul final, am fi în pericol de faliment. În primã fazã, pretul la gaz creste cu 10 la sutã, iar la pâine cu 0,3 la sutã. Când pretul la gaz va creste cu 30 la sutã si la pâine pretul va fi majorat cu 0,9 la sutã”, a spus reprezentantul unei fabrici de pâine din Vaslui. Pentru agentii economici, pretul la gazele naturale va creste cu pânã la 30%, pânã în aprilie 2012, în douã transe. Prima etapã de majorare a pretului gazelor pentru sectorul industrial va fi aplicatã peste douã zile si presupune cresterea pretului cu aproximativ 10 procente.

„Am cumpãrat gaz mai scump si l-am vândut mai ieftin!”

Guvernul a modificat Legea gazelor printr-o Ordonantã de Urgentã care intrã în vigoare la 1 iulie si prevede cã un cos de consum va fi aplicat consumatorilor casnici si producãtorilor de energie termicã, iar al doilea cos vizeazã consumatorii industriali. „Ordonanta aprobatã de guvern contine o derogare de la Legea gazelor care interzice orice practici care utilizeazã sistemele de preturi si tarife ca instrumente de protectie socialã si/sau pentru subventionarea directã ori indirectã a consumatorilor. Ordonata prevede cã, începând cu 1 iulie, prin derogare de la Legea gazelor 351/2004, pentru consumatorii casnici si producãtorii de energie termicã, numai pentru gazele utilizate la producerea de energie termicã în centralele de cogenerare si în centralele termice destinatã consumului populatiei, furnizarea gazelor se realizeazã, pe o perioadã de nouã luni, printr-un cos format din gaze din import si produse intern, în care ponderea cantitãtilor din import în amestecul lunar sã fie astfel stabilitã încât preturile finale reglementate sã rãmânã constante”, a declarat Adrian Tighici, directorul Gaz Est SA Vaslui. Cosul de consum este format din gazele produse în România si cele importate. România importã, în prezent, gaze la circa 400 dolari pe 1.000 metri cubi, pret aproape dublu fatã de cel al gazelor produse intern. Furnizorul vasluian de gaze sustine cã stabilirea unui cos de consum este beneficã pentru operatori care nu vor mai fi nevoiti sã suporte diferenta de pret dintre gazele de import si cele din productia internã asa cum se întâmpla pânã acum. „Numai în anii 2009 si 2010 am avut pierderi de aproximativ 20 de miliarde de lei vechi. Per total, cu tot cu acest an, vorbim de o pagubã de circa 39 de miliarde de lei vechi. Noi, practic, am subventionat gazul cãtre populatie. L-am cumpãrat mai scump si l-am vândut mai ieftin”, a explicat Tighici.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.