spot_img
spot_img
1.2 C
Vaslui
27-nov.-2024
spot_img
spot_img

Drumul dr. Tãtaru: de la provocãri, situatii limitã, ascensiune în politicã, pânã la o functie grea, dar meritatã!

- Advertisement -

POVESTEA UNUI MINISTRU

IZBÂNDÃ SI PROVOCARE… „E, practic, aruncat într-un cazan imens, care fierbe si tot fierbe. Si dã si pe dinafarã! (…) Toatã tara arde la propriu, e o hãituialã continuã, dar mãcar stim cã avem pus la Ministerul Sãnãtãtii un om impecabil. Sunt convins cã va face exact lucrurile care trebuie fãcute”, a declarat omul de afaceri, Adrian Porumboiu, la auzul vestii cã doctorul din Husi, Nelu Tãtaru, a devenit Ministrul al Sãnãtãtii. Aceastã declaratie memorabilã a sintetizat în câteva fraze cam tot ceea ce vasluienii au simtit sã spunã, la aflarea stirii cã, în aceste momente de mare dificultate, huseanul Nelu Tãtaru preia conducerea Ministerului de care depinde, practic, viata unui popor întreg. Dacã cei de la Bucuresti l-au descoperit în ultimele 4 luni, de când este la Minister, ca fiind un profesionist foarte bine pregãtit si cu o capacitate de muncã mai rar întâlnitã, cei de acasã, vasluienii, au avut prilejul sã priveascã evolutia sa, cu toate momentele sale, din 2006, de când a venit ca doctor tânãr, la Spitalul din Husi, pânã azi, dupã numai 14 ani, când ajunge la cel mai înalt nivel al profesiei sale, în fruntea Ministerului Sãnãtãtii. Pe merit a ajuns, spun cei mai multi dintre cei care l-au vãzut în ultimele luni, în toate evenimentele grele si delicate cu care s-a confruntat Ministerul. Adrian Poromboiu a sintetizat perfect: „Va avea de gestionat ceva infernal, dar se va zbate”!

Patru ani de liceu sanitar, sase ani la Facultatea de Medicinã, alti sase ani „Specialitatea”, încã un an de stagiu si, apoi, sase ani de Doctorat în Medicinã! Privind toti acesti ani de studiu, te gândesti cã nu mai e chiar atât de surprinzãtor faptul cã huseanul Nelu Tãtaru a fost numit ieri în functia de Ministru al Sãnãtãtii, la vârsta de 47 de ani. Pentru judetul Vaslui este o premierã: dupã 30 de ani de la Revolutie, un vasluian reuseste sã fie ministru, într-unul din cele mai importante Ministere. Sigur cã nu se poate face abstractie de contextul de-a dreptul periculos, în care a venit aceastã numire, însã, indiferent de rezultatul de la capãtul acestei curse, cu mizã pe viatã si pe moarte, un lucru este cert: huseanul Nelu Tãtaru va face tot ceea ce va fi posibil, ca sã readucã sistemul medical pe linia de plutire. „Pe scurt sau sub scut! Nicio cale de mijloc”, au spus cei care au privit cu bucurie, momentul emotionant în care presedintele tãrii, Klaus Iohannis, l-a numit în functie de Dr. Tãtaru. Dacã cei mai multi dintre ziaristi s-au repezit sã îi controbãie acestuia prin declaratiile de avere, ca sã vadã cât e de bogat sau de sãrac, vasluienii s-au întors cu gândul la povestea sa de viatã, bunã de dat exemplu. S-a dus la liceul sanitar, ca sã îi îndeplineascã tatãlui sãu, Ioan Tãtaru, un vis. Bãtrânul voia sã îsi vadã bãiatul doctor, cãci el fusese în Armatã „sanitar”. Si prinsese drag de halatul alb si de ajutorul pe care îl poate da oamenilor bolnavi. Din pãcate, s-a stins din viatã din cauza unei boli crunte. „Tot ceea ce fac acum pentru fiecare pacient al meu este ca si cum as face pentru el si, mai ales, tot ceea ce nu s-a putut face pentru el”, spunea Dr. Tãtaru, într-un interviu din 2019. De atunci, au urmat pasi importanti, provocãri, situatii limitã, ascensiunea în politicã si, iatã, azi, o functie grea, dar meritatã!

„Eram un copil mai timid, un copil mai apropiat de suferinta oamenilor”

„Atunci când aveam vreo 5 ani, îmi rupsesem o mânã si m-a dus bunicul la spital. Am suferit mare durere si îmi amintesc faptul cã, iesind pe poartã, am spus cã niciodatã n-o sã mai calc într-un spital. Se pare însã cã viata mea a devenit spitalul, desi mi-am promis atunci cã n-o sã mai calc pe-acolo niciodatã”, povesteste Dr. Tãtaru. „Eram un copil mai timid, un copil mai apropiat de suferinta oamenilor, mai ales de bunici, dar si de pãrintii cu care am stat dupã vârsta de 5-6 ani, de când am început sã mã duc la grãdinitã (…) Tata a fost sanitar în armatã un an. El era de profesie maistru auto si îsi dorea un bãiat care sã îmbrãtiseze cariera medicalã. Tata repara masini, dar sã spunem, tangenta pe care a avut-o cu „reparatul” oamenilor a dezvoltat-o în armatã, fiind sanitar si îngrijindu-se de soldatii în termen. Si a pus mult suflet în tot ceea ce fãcea, chiar si în relatia lui cu masinile, însã în relatia cu oamenii, el a pus suflet pentru suferinta lor, acolo, când trata soldatii si voia sã le aline durerile. A crezut si m-a convins cã aceastã meserie ar fi bunã pentru mine, pentru cã o credea o profesie potrivitã pentru mine, dar rãmãsese el din armatã cu acea dragoste pentru Medicinã”.

În anul în care tatãl s-a stins, ambii bãieti intrau la facultate: unul la Medicinã, celãlalt la Academie!

„Dupã ce am terminat liceul, s-a produs decesul tatãlui meu, la o vârstã fragedã, de doar 43 de ani, el spunând cã dacã are un bãiat doctor, poate sã moarã. Nu a apucat sã îsi vadã bãiatul nici mãcar student… Au urmat niste ani mai dificili, cu o mamã care tinea doi copii în facultate. În anul în care tatãl meu a murit, noi dãdeam amândoi la facultate, eu la Medicinã, fratele meu la Academie. Au urmat niste ani grei, care însã au trecut prin prisma amintirii tatãlui meu”, este convins Dr. Nelu Tãtaru. „La 14 ani, când am plecat la liceul sanitar, nu gândeam prea mult medical, ca sã spun asa. Era doar un lucru pe care tata si-l dorea pentru copilul lui, o meserie curatã si cred cã adaptatã la felul meu de a fi, pe care el îl cunostea foarte bine. Liceul sanitar l-am fãcut la Suceava, unul din liceele sanitare foarte bune din tarã, si l-am început în 1987. Am plecat la numai 14 ani, la 250 km de casã. A fost o alegere bunã, când mã uit în urmã. Odatã cu trecerea anilor de liceu, mi-am dat seama cã e ceva care mi se potriveste. La practica din fiecare trimestru puteai sã vezi dacã esti legat de profesie sau nu. Am încercat în fiecare zi din anii de liceu sã stiu de ce sunt acolo, sã stiu de ce sunt trimis acolo, sã stiu cu ce trebuie sã mã întorc de acolo. Au fost niste ani în care schimbam impresii cu tatãl meu. Eu îi spuneam ce fac la liceul sanitar, iar el îmi spunea ce fãcuse el în armatã. „Este controlul meu. Tot ceea ce fac este ca si cum as face pentru el si tot ceea ce nu s-a putut face pentru el. Apoi am avut si norocul, dincolo de amintirea lui si de povata lui, de unii oameni care m-au învãtat cã pot face ceva în Medicinã, pot reusi în aceastã profesie, dacã pe absolut toti cei care trec prin mâna mea îi consider ca fiind ai mei”.

„Peste toti este Dumnezeu”

„Pentru mine, pacientii se împart exact în functie de urgente. Si, poate nu o sã mã credeti, cel mai linistit sunt atunci când operez, când sunt în sala de operatie cu pacientul meu. Atunci este linistea mea cu a lui. Suntem doi parteneri într-o luptã cu viata. Chirurgia nu este grea. Eu obisnuiesc sã spun cã fiecare meserie este grea, pe care însã trebuie sã o faci cu pasiune. Dacã nu-ti place si dacã nu esti pregãtit, nu ai cum sã faci bine nicio meserie. Un chirurg bine pregãtit nu simte nici obosealã, nu simte nici greutate, ci relatia lui cu pacientul. Sunt obisnuit sã spun cã într-o operatie mai micã, mai simplã, 50% o face vorba bunã, iar într-o operatie mare, grea, 80% este munca. Îi spun pacientului meu cã este o parte pe care o face el, o parte pe care o fac eu, si peste toti este Dumnezeu”, spune noul Ministru al Sãnãtãtii, Dr. Nelu Tãtaru.

Nelu Tãtaru, primul vasluian care ajunge în functia de ministru al Sãnãtãtii!

NUMIRE… Chirurgul husean Nelu Tãtaru este noul ministru al Sãnãtãtii dupã ce, joi dimineatã, Victor Costache si-a dat demisia din motive personale. Tãtaru preia un mandat de foc, cu sute de cazuri de coronavirus si nenumãrate probleme în sistemul sanitar, însã are capacitatea de a face fatã provocãrilor care stau în fata sa, având în vedere modul în care, de-a lungul anilor, a stiut sã gestioneze diverse probleme, în plan profesional, administrativ sau politic. De data aceasta, medicul husean luptã, în fruntea unei armate de medici si asistente, cu un virus periculos, care a îmbolnãvit sute de medici si asistente din toatã tara. „Multumesc de încredere, este un moment greu si contez pe ajutorul dumneavoastrã al tuturor, multumesc si domnului ministru Costache cã am fost în echipa lui si am putut participa la toate actiunile pe care le-am îndeplinit, este un moment si o provocare pentru tot ce înseamnã România în acest moment. Mã întorc de la Constanta, unde am putut sã vãd un pic altceva decât vedeam în toatã tara, mã întorc de la Suceava si vãd iar, la fel, acelasi lucru pe care pot sã-l vãd, mã întorc de la Arad unde sunt semne, la fel, cã avem o situatie care trebuie controlatã, dar, din toate acestea, Suceava rãmâne deosebitã. Pentru a limita ce este acolo si pentru a nu avea o altã Suceavã, contez pe ajutorul dumneavoastrã”, a afirmat Tãtaru, asearã, în deschiderea sedintei de Guvern, la care a participat ca ministru al Sãnãtãtii.

„Domnul secretar de stat Tãtaru a fost, este si va fi în prima linie a bãtãliei contra coronavirus”

A fost o zi agitatã pentru chirurgul husean Nelu Tãtaru, ieri, pentru cã a trebuit sã lupte atât cu emotia desemnãrii pe postul de ministru al Sãnãtãtii, dupã ce Victor Costache a demisionat, cât si cu problemele din teritoriu, venind de la Suceava, acolo unde este epicentrul infectiei cu coronavirus, la nivel national. „Regret demisia domnului ministru Costache. Pe de altã parte, o înteleg si îi multumesc pentru buna colaborare pe care am avut-o. În ceea ce priveste functia de ministru al Sãnãtãtii, îi voi propune domnului presedinte al României pentru functia de ministru al Sãnãtãtii pe domnul secretar de stat, Nelu Tãtaru. Domnul secretar de stat face parte din echipa de la Ministerul Sãnãtãtii. A fost, este si va fi în prima linie a bãtãliei contra coronavirus. Deja stãpâneste foarte bine toate procedurile, tot planul de mãsuri. L-am sunat si l-am informat cu privire la intentia mea de a-l propune ca ministru al Sãnãtãtii, urmând sã revinã în Bucuresti (în ultimele zile, dr. Tãtaru a fost la Suceava, n.r.) si sã discutãm toate detaliile”, anunta, ieri dimineatã, premierul Ludovic Orban. La prânz, presedintele statului, Klaus Iohannis, a confirmat cã numirea lui Tãtaru este o solutie foarte bunã. Presedintele Klaus Iohannis i-a transmis lui Nelu Tãtaru sã ia urgent mãsurile necesare pentru a rezolva problemele din sistem. „Domnul Tãtaru cunoaste foarte bine care este situatia în acest moment în sistemul sanitar si trebuie sã ia urgent toate mãsurile necesare pentru combaterea rãspândirii infectãrii cu noul coronavirus. Domnul Tãtaru va depune jurãmântul în cursul acestei zile.”, a mai precizat presedintele. În cursul serii, dr. Tãtaru a depus jurãmântul în fata presedintelui României si a preluat prerogativele de ministru. Asearã, noul ministru a anuntat cã prioritatea sa va fi echiparea spitalelor „cu tot ce înseamnã logisticã, aparaturã, ventilatoare si resursã umanã”, pentru a face fatã pandemiei de coronavirus.

Marius Bodea, deputat de Iasi, i-a transmis un mesaj noului ministru, din capitala Moldovei

„Viitorul ministru al Sãnãtãtii este moldovean de-al nostru din Vaslui. Este medic, ne stim de multi ani. Îl stiu ca un om de actiune! I-am transmis un mesaj prin care îl felicit pentru desemnare si prin care îl rog urmãtoarele:

– fondurile prevãzute pentru testarea în masã a bucurestenilor sã fie folosite prioritar pentru testarea locuitorilor din judetele Moldovei, unde lucurile sunt deja foarte grave;

– sã verifice situatia din teren, pentru cã multe spitale nu au mãnusi chirurgicale, dezinfectanti, aparate de ventilare mecanicã, combinezoane;

– sã instaleze corturi militare în focarele cu coronavirus pentru tratarea formelor mai usoare si sã limiteze astfel rãspândirea si mai mult a cazurilor în Moldova;

– sã asigure fonduri pentru cresterea exponentialã a numãrului de paturi dotate pentru terapie intensivã.

Trebuie sã fim uniti pentru a trece împreunã aceastã cumpãnã. Dar trebuie sã fim si mai bine organizati si sã avem grijã în mod special de cadrele medicale”, mesajul deputatului de Iasi, Marius Bodea, fost presedinte al PNL municipal Iasi.

Un CV impresionant al noului ministru al Sãnãtãtii, omul care si-a dedicat toatã priceperea pentru salvarea de vieti în judetul Vaslui

Medicul chirurg Nelu Tãtaru s-a nãscut la 30 septembrie 1972, la Vaslui. Este absolvent al Facultãtii de Medicinã Generalã de la UMF Iasi (1998), al unui curs de Managementul Institutiilor Publice (2004) si Chirurgie generalã (2006), ambele la UMF Iasi. În 2007, a absolvit Scoala Nationalã de Sãnãtate Publicã si Management Sanitar, iar în 2009 are o specializare în endoscopie digestivã, la UMF Iasi. Din 2011, este doctor în stiinte (absolvent al Scolii Doctorale la UMF Iasi). Este medic chirurg. Din 1998 si pânã în 2000, noul ministru al Sãnãtãtii a fost medic stagiar la Spitalul Judetean Vaslui; medic rezident la Spitalul clinic de urgentã din Iasi, în perioada 2000-2006; medic chirurg la Spitalul Municipal Husi, în perioada 2006-2012; director general la Spitalul Municipal Husi, în perioada 2007-2009; manager la Spitalul Municipal Husi, în perioada 2009-2010. În plan administrativ si politic, dr. Tãtaru a fost consilier local în municipiul Husi (2012) si presedinte al PNL Husi (2011-2012). În decembrie 2012, a fost ales senator PNL în Circumscriptia electoralã nr. 39 Vaslui, colegiul 3, fiind validat la 19 decembrie 2012. A fãcut parte din Grupul parlamentar al Partidului National Liberal. A fost membru al Comisiei juridice, de numiri, disciplinã, imunitãti si validãri (începând cu 27 iunie 2016), membru al Comisiei pentru drepturile omului, culte si minoritãti (de la 22 septembrie 2015), presedinte al Comisiei pentru regulament (de la 7 septembrie 2015). Totodatã, ca senator, a fost membru al Comisiei comune pentru integrare europeanã dintre Parlamentul Romaniei si Parlamentul Republicii Moldova (de la 25 februarie 2013) si al Comisiei speciale comune a Camerei Deputatilor si Senatului pentru aderarea României la spatiul Schengen (de la 18 iulie 2013). Dr. Nelu Tataru a fost si membru în Comisia pentru apãrare, ordine publicã si sigurantã nationalã (de la 20 decembrie 2012 pana la 4 februarie 2013).

Alina Darie / Daniel Tãnãsuc

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.