STATISTICÃ… La finele anului trecut, în judetul Vaslui erau în jur de 94.000 de pensionari, din care 12.000 numai din agriculturã. Multi dintre pensionari si-au dorit sã plece la tratamente, anul trecut, însã doar o parte au avut acces la biletele de tratament, mai ales cã sunt si unele conditii care trebuiesc îndeplinite pentru a prinde un astfel de bilet. Multi pensionari vasluieni spun cã si-ar dori ca, mãcar o datã pe an, sã beneficieze de o perioadã de relaxare si odihnã sau chiar de tratare a unor afectiuni în statiunile din tarã. Iatã cã sunt si vesti bune. „Începe, la nivelul Casei Judetene de Pensii Vaslui, distributia biletelor de tratament pentru anul 2020. Este vorba de seriile care pleacã în zilele de 17, 18 si 19 februarie, fiind distribuite 86 de bilete, din care opt cu titlu gratuit”, spune seful CJP Vaslui, Isabel Bogdan. Anul trecut, numai în judetul Vaslui au fostînregistrate 3.800 de bilete pentru pensionari, care s-au dat ca pâinea caldã.
Casa Nationalã de Pensii Publice (CNPP) rezervã în fiecare an locuri la pensiunile si hotelurile din astfel de statiuni balneare special pentru cei care: suferã de anumite afectiuni ce pot fi tratate sau ameliorate prin tratamente, regimuri, servicii balneo; doresc sã îsi îmbunãtãteascã starea de sãnãtate; vor sã se relaxeze si sã se odihneascã în statiuni aflate în zone linistite si cât mai aproape de naturã; doresc sã îsi restabileascã echilibrul atât din punct de vedere fizic, cât si emotional si mental; au nevoie sã petreacã doua-trei sãptãmâni într-un loc dedicat sãnãtãtii lor. În unitãtile de tratament balnear aflate în proprietatea CNPP, pentru anul 2020 este asigurat un numãr de maximum 59.926 de bilete de tratament balnear, repartizate pe maximum 19 serii de trimitere. Numãrul biletelor de tratament care se acordã gratuit categoriilor de persoane beneficiare ale prevederilor unor legi cu caracter reparatoriu se stabileste prin aplicarea unei cote de maximum 15% din totalul numãrului de bilete. „Casa Judeteanã de Pensii(CJP) Vaslui a afisat la sediul si pe site-ul institutiei diagrama de alocare a biletelor de tratament din cadrul primei serii. Cele 86 de bilete, din care 8 gratuite, alocate institutiei noastre au datã de plecare în statiuni în perioada 17-19 februarie. Precizãm faptul cã, pentru aceastã serie, institutia noastrã va distribui bilete de tratament numai pentru unitãtile de tratament proprii CNPP cum ar fi: Nicolina, Covasna, Buzias, Pucioasa, 1 Mai, Amara”, spune directorul Casei de Pensii. Ca o noutate, de la 1 ianuarie a.c., pensionarii nu vor mai fi obligati sã depunã copia cãrtii de identitate si a talonului de pensie la data depunerii cererii, a mai spus Isabel Bogdan, ci doar o cerere tip. Pentru un bilet de tratament obtinut prin CJP Vaslui, pensionarii achitã jumãtate din cuantumul pensiei. Sejurul este de 16 zile si include masã, cazare, dar si proceduri de tratament.
Pensionarii vasluieni întreabã: cine primeste bilete în mod gratuit?
O întrebare la care legiuitorul a stabilit foarte clar cine beneficiazã de tratament balnear fãrã sã plãteascã vreun leu. Este vorba, în primul rând, de pensionarii de invaliditate, în cadrul programului de recuperare întocmit de medicul expert al asigurãrilor sociale, dar si de persoanele beneficiare de drepturi stabilite în baza prevederilor Decretului-lege nr.118/1990, privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instauratã cu începere de la 6 martie 1945, precum si celor deportate în strãinãtate ori constituite în prizonieri, republicat, cu modificãrile si completãrile ulterioare, precum si persoanele care au calitatea de luptãtor în rezistenta anticomunistã, stabilitã în temeiul dispozitiilor Ordonantei de Urgentã a Guvernului nr.214/1999, cu modificãrile si completãrile ulterioare. Mai pot primi bilete gratuite persoanele beneficiare de drepturi stabilite în baza prevederilor Ordonantei Guvernului nr.105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de cãtre regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 pânã la 6 martie 1945, din motive etnice, aprobatã prin Legea nr.189/2000, cu modificãrile si completãrile ulterioare, cât si persoanele ale cãror drepturi sunt stabilite prin Legea nr. 44/1994 privind veteranii de rãzboi, precum si unele drepturi ale invalizilor si vãduvelor de rãzboi, republicatã, cu modificãrile si completãrile ulterioare. Nu în ultimul rând, biletele gratuite se acordã si persoanelor beneficiare de drepturi stabilite în baza prevederilor Legii 49/1999 privind pensiile I.O.V.R., cu modificãrile si completãrile ulterioare, persoanelor ale cãror drepturi sunt stabilite prin Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, cu modificãrile si completãrile ulterioare sau persoanelor care beneficiazã de cure balneoclimaterice potrivit art. 22 din Legea nr.346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncã si boli profesionale, republicatã, cãrora li s-a stabilit de cãtre medicul expert al asigurãrilor sociale din cadrul caselor teritoriale de pensii, program individual de recuperare. O altã categorie sunt persoanele ale cãror drepturi sunt stabilite prin Hotãrârea Guvernului nr. 757/2008 pentru aprobarea acordãrii biletelor de tratament balnear, în mod gratuit, salariatilor care lucreazã în mediu radioactiv – zonele I si II de expunere la radiatii, la prospectarea, explorarea, exploatarea, prepararea minereului de uraniu, precum si la conservarea si închiderea perimetrelor miniere.