spot_img
spot_img
4.1 C
Vaslui
18-ian.-2025

Noi îl vrem pe Corogeanu!

- Advertisement -

ASTEPTAT Comunitatea din zona Mãnãstirii de la Tanacu îl asteptã pe preotul Daniel Corogeanu ca pe un Mântuitor. Desi acesta a fost condamnat în cazul mãicutei Irina Cornici, decedatã în timpul unui ritual de exorcizare, localnicii cred cã fostul preot este nevinovat. Mai mult decât atât, acestia invocã mai multe « minuni » pe care acesta le-ar fi înfãptuit în numele Domnului : copii sudor-muti vindecati, bãrbati alcoolici, salvati si adusi la calea cea bunã. În mai putin de douã luni, fostul preot ar putea fi eliberat din Penitenciarul Vaslui. Culmea este cã Episcopia Husilor nu a putut rãspunde la o întrebare simplã : va putea sau nu va mai putea Daniel Corogeanu sã îmbrace haina de preot ?

Dacã pe vremea când la Mãnãstirea Tanacu slujea preotul Corogeanu, în special de Rusalii, la hram, veneau sute de credinciosi, atât din localitãtile apropiate, Munteni de Sus, Valea Domneascã, Tanacu, Obârseni, Solesti sau Feresti, cât si din toatã tara, luni , la aceeasi sãrbãtoare, biserica era aproape goalã. Cu sase ani în urmã, drumul de tarã care duce la actualul schit, era plinã de autoturisme, microbuze sau cãrute. Oamenii din sat îsi amintesc cã mesele ocupau marea parte a curtii mãnãstirii, iar biserica cea nouã, din piatrã, care, atunci când a fost arestat fostul preot, era abia ridicatã, era plinã ochi cu credinciosi, multi ascultând slujba afarã, pentru cã nu mai era loc înãuntru. Nu mai este nici belsugul de altãdatã, doar câteva zeci de sarmale au fost pregãtite de femeile din sat care mai vin sã facã treabã la actualul schit unde îsi desfãsoarã activitatea cei patru cãlugãri si doi preoti, iar atmosfera nu mai este de sãrbãtoare, ca altãdatã, ci mai mult de tristete. Toti cei cu care am stat de vorbã în aceastã zi sfântã regretã faptul cã preotul Corogeanu a trebuit sã ispãseascã o pedeapsã “lumeascã”, fiind luat astfel dintre credinciosi, si toti au aceleasi cuvinte de laudã cu privire atât la harul fostului preot, cât si a felului în care a stiut, în doar câtiva ani, sã ctitoreascã un locas atât de frumos si sã-l gospodãreascã. Putinii credinciosi prezenti la slujbã erau plini de sperantã cã, dupã eliberarea din închisoare, Corogeanu va reveni sã-si conducã turma.

« Dacã s-ar face o minune sã vinã staretul Corogeanu înapoi ! »

“Eu sunt de-aici din Bousori, am stâna chiar în spatele pãdurii, si am avut un mare necaz, de nu puteam intra la mine în curte, si-am fost la toti preotii din împrejurimi, si doar trei slujbe mi-a fãcut pãrintele Corogeanu, si deja mi-a ajutat. Dupã ce a fost el arestat, nu prea am mai venit la mãnãstire, cã parcã nu e la fel fãrã el, dar dacã s-ar face o minune sã vinã înapoi, tare bine ar fi pentru noi, cei care locuim în apropiere. Corogeanu era gospodar, nu glumã, a ridicat mãnãstirea din nimic, tin minte cã, pe vremea când era pãrintele, aveau la mãnãstire si turmã de oi, si vaci… acum nu mai au decât o cãrutã cu un cal, nu stiu ce-au fãcut cu restul… “, povestea Ileana Larion, din Bousori.

« As dori sã se întoarcã înapoi la mãnãstire »

“Pe vremea când era pãrintele Corogeanu la mãnãstire, stãtea de vorbã cu fiecare om care avea o nevoie sau un necaz, si parcã, dupã ce stãteai de vorbã cu el, te simteai mai usurat, si aveai parcã altã poftã de viatã si de muncã. As dori sã se întoarcã înapoi la mãnãstirea pe care a ridicat-o cu munca ei, eu sunt de la Bahnari, dar am auzit cã oamenii de la Munteni, de la Moara Domneascã, Solesti, Stioborãni, nu mai vorbesc de cei din Tanacu, vor face orice sã-l aducã înapoi, cã bun preot a fost, si harnic, si de mare ajutor pentru comunitate. Pânã si copii au auzit de el, dacã-i întrebi, ceea ce înseamnã cã a fost cu adevãrat un preot bun. Doar ceasul rãu sau pãcatul a fãcut ca preotul nostru sã pãteascã ce-a pãtit”, se cãina Violeta Gentimir din Bahnari.

“Era preot cu har, si sperãm sã revinã la mãnãstirea Tanacu”

“Dupã arestarea pãrintelui Daniel Corogeanu, nu stiu dacã am mai fost de mai mult de 3 – 4 ori la slujbã la mãnãstire, nu mai este la fel fãrã el, am auzit c-au plecat si mãicutele, asa cã mai bine mã duc sã mã rog la biserica din sat. Pãrintele avea har, de asta venea atât de multã lume duminica la mãnãstire, vara fãcea si slujbe de aducere a ploii, slujbe care sã stiti cã îsi fãceau efectul, pe multi oameni îi sfãtuia, pentru fiecare avea o vorbã bunã, chiar dacã dojenea pe cineva, o fãcea cu atâta blândete, cã parcã te simteai mai împãcat. Acum biserica e aproape goalã, înainte nu aveai loc nici în curte de multe ori, asa de multã lume venea la slujbe. Am auzit cã va fi eliberat în curând, noi ne-am bucura sã se-ntoarcã înapoi aici, la Tanacu. Se spune cã, pentru a se putea întoarce la cãlugãrie, trebuie aprobare de la Episcopie, de la Husi. Pãi, dacã e nevoie, facem listã toatã comuna, cu semnãturã, cu tot, numai sã-i dea voie sã slujeascã iar aici la noi, cã rar s-a mai vãzut preot cu harul si sârguinta lui. Numai cã se-aude cã are de gând dupã ce iese din puscãrie, sã se retragã pe undeva pe la Cluj, la ceva frate de-al lui, dar poate o fi numai un zvon, si se hotãrãste sã se-ntoarcã la noi”, spunea tanti Maria, localnicã din Benesti.

“Fetita, când era micã, nu vorbea, i-a citit pãrintele Corogeanu si si-a dat drumul la vorbã”

Nora ei, Lenuta, o completeazã: “Când au început sã ridice mãnãstirea, prin 2000, dormeau în niste bordeie, si uitati-vã acum ce mândrete de mãnãstire a ridicat, pãcat doar cã n-a apucat s-o si picteze, totul prin munca preotului Corogeanu si din daniile credinciosilor… S-a fãcut prima datã paraclisul, apoi chiliile, a adus oameni de-a ridicat biserica cea nouã. Muncitorii erau de la Suceava, au dormit pe la oameni prin sat, dar au lucrat repede, în doar douã luni a fost gata biserica. Fetita, când era micã, nu vorbea, i-a citit pãrintele Corogeanu si si-a dat drumul la vorbã. Sotul a fãcut o crizã de epilepsie, si cu o searã înainte, visase un cãlugãr, asa cã ne-am dus dupã aceea la mãnãstire, pãrintele i-a citit si l-a sfãtuit sã lase fumatul si bãutura, tot asa i-au spus dupã aceea si doctorii, si de atunci, sã tot fie vreo sase ani, nu a mai avut probleme. Bine ar fi sã se întoarcã la mãnãstirea pe care a ridicat-o, dar tare mi-e teamã sã nu fi rãmas cu inima frântã dupã atât amar de vreme la închisoare. A pãtit un necaz, a plãtit pentru el, acum sã-si vadã de viata lui si sã-i dea voie sã se-ntoarcã la cãlugãrie!”

EXCLUSIVITATE: ULTIMA EXORCIZARE A PREOTULUI COROGEANU

În data de 16 iunie 2005, sfidând regulile impuse de Biserica Ortodoxã Românã, staretul Daniel de la mãnãstirea Tanacu continuã sã facã slujbe. Acesta a îmbrãcat straiele preotesti si s-a prezentat în fata credinciosilor la slujbã, fiind hramul mãnãstirii. La hram au venit în jur de 100 de sãteni din Munteni de Sus, Valea Domneascã si Feresti. încã de la intrarea în bisericã, ziaristii au fost frapati de anumite gesturi si fapte care nu sunt normale pentru credinciosii ortodocsi. Toti, copii sau adulti, sunt obligati sã se descalte la întrarea în bisericã. Ce a socat a fost si modul cum se închinã sãtenii, stând minute în sir cu mâinile întinse în sus. La ora 9.30, s-a produs un fapt foarte ciudat. În timp ce proetul Daniel trecea cu cãdelnita prin mijlocul credinciosilor, o femeie s-a aruncat la pãmânt si a început sã urle. Scotând sunete guturale, femeia a început sã se târâie si sã strige pe pardoseala bisericii. Sãtenii au sãrit imediat s-o ajute. “Iatã, uitati-vã ce se întâmplã la noi. Voi scrieti tot felul de porcãrii, iar pãrintele este un om sfânt, care trebuie sã îndure astfel de lucruri”, au strigat sãtenii la adresa ziaristilor din salã. Ca la un semn, s-au repezit asupra echipelor de filmare si a ziaristilor, urlând ca iesiti din minti” “Afarã! Iesiti afarã din biserica noastrã!”. Altii, cu ochii injectati strigau prin bisericã: “Sã vadã tot globul ce minune dumnezeiascã s-a sãvârsit”, “E înger, preotul nostru”. Preotul Daniel, speculând momentul, în timp ce credinciosii aruncau cu apã sfintitã peste femeia care urla, le-a spus oamenilor cã “toatã lumea a aflat cã Episcopia nu m-a mai lãsat sã tin slujbã aici”. Imediat, credinciosii au sãrit ca arsi: “Ce treabã are Episcopia cu noi? Ne-am construit biserica fãrã ajutorul lor. Nu-l lãsãm pe pãrintelul nostru. Aici dormim, aici stãm cu toate. Dacã-l ia, mergem cu toate dupã el”. Scandalul a durat mai bine de o orã. Cu gesturi teatrale, pãrintele Daniel s-a adresat credinciosilor: “Sã facem slujbã în continuare. Stiti regula: femeile în stânga, bãrbatii în dreapta. Sã ne facem slujba, fãrã sã-i bãgãm în seamã pe ziaristi. Ei vor merge în spatele bisericii, pentru cã nu trebuie sã se uite cum ne închinãm noi, ce facem noi în bisericã. De acolo, sã filmeze, sã facã ce-or vrea, dar nu în bisericã. Ne spun cã trãim ca în Evul mediu. Ei nu înteleg cã tot ceea ce facem este pentru oameni, pentru binele si sãnãtatea lor. Pentru fiecare cuvânt pe care-l scriu, va veni câte un trãznet peste familia lor, peste copiii lor, vor întelege atunci ce puteri are Diavolul”, a strigat preotul. Ceea ce a lãmurit misterul faptelor de la celebra mãnãstire din Tanacu, de acum sase ani, a fost faptul cã femeia posedatã s-a dovedit a fi chiar mama staretei, maica Neonila Arcãleanu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

21 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.