• un proiect în valoare de 17 miliarde de lei, pentru constructia unei scoli, a fost stopat în instantă de Mănăstirea Agapia • motivul: terenul pe care s-ar construi scoala ar apartine lăcasului de cult • primarul spune că suprafata se află pe domeniul public • presedintele Vasile Pruteanu va încerca medierea conflictului •
O situatie de-a dreptul iesită din comun se înregistrează în comuna Agapia, acolo unde mănăstirea din localitate se opune cu înversunare construirii unei scoli. Motivul invocat este acela că imobilul s-ar construi pe terenul lăcasului de cult. În aceste conditii, Mănăstirea Agapia, prin stareta Olimpiada Chiriac, s-a adresat instantei solicitînd sistarea lucrărilor printr-o ordonantă presedintială. În cererea de chemare în judecată se arată că scoala se construieste pe terenul mănăstirii, iar primăria nu ar fi primit acordul acesteia. Instanta a dat curs solicitării, drept pentru care lucrările au fost oprite pînă la judecarea procesului, primul termen urmînd să aibă loc pe data de 17 iunie. Pînă atunci, muncitorii vor soma, iar constructorul riscă să depăsească termenul limită de realizare a proiectului. Cele întîmplate la Agapia au fost aduse la cunostinta autoritătilor judetene care vor încerca, săptămîna viitoare, să medieze neîntelegerile dintre cele două părti. Pe de altă parte, comportamentul reprezentantilor mănăstirii i-a scos din sărite pe săteni, multi dintre acestia fiind dati în judecată tot ca urmare a unor probleme legate de fond funciar. „Este strigător la cer ce se întîmplă! Copiii nostri nu vor avea sansa să învete într-o scoală nouă, pentru că mănăstirea se opune construirii acesteia, pe motiv că terenul pe care se realizează îi apartine. Locul ales este în centrul comunei, asa că este greu de crezut că terenul apartine mănăstirii. Nu cred că primarul s-ar fi apucat de constructie dacă stia că terenul e cu probleme. Oricum, chiar dacă ar fi terenul mănăstirii, oamenii ăia vor să construiască acolo o scoală, nu un bordel. Este de neînteles ce se întîmplă“, ne-a declarat un sătean din Agapia. Acesta a mai precizat că, cel mai probabil, ceea ce se întîmplă la Agapia are legătură cu schimbarea locatiei unde ar fi trebuit să se afle scoala. „Probabil, maica staretă s-a supărat că nu se mai construieste scoala lîngă seminar si de aceea s-a ajuns aici“.
„Constructorul riscă să nu termine la timp“
Vasile Cucos, primarul comunei Agapia, a confirmat pentru Monitorul situatia creată si spune că este vorba de un conflict artificial, întrucît terenul respectiv nu se află în proprietatea mănăstirii. „Am primit o sumă importantă de bani. Este vorba de 17 miliarde de lei vechi, bani guvernamentali, veniti prin Inspectoratul Scolar pentru a construi o scoală. Pentru dotări, racordare utilităti etc, vom avea nevoie de alte fonduri. Am demarat constructia, care acum se află la stadiul de fundatie. În proiectul initial, realizat în anul 2005-2006, era prevăzut ca această scoală să fie construită în apropierea Seminarului Teologic care la acea vreme avea 180 de eleve. Acum, acolo învată doar vreo 60. În plus, cînd constructorul a studiat terenul pe care urma să fie realizat obiectivul a constatat că este nevoie de lucrări suplimentare, niste întăriri de maluri. Lucrarea suplimentară ar fi costat vreo 4 miliarde de lei vechi si cum nu aveam acesti bani am decis să schimbăm locatia. Asa am hotărît, împreună cu reprezentantii Inspectoratului Scolar si cu reprezentantii firmei constructoare, să facem scoala în centrul comunei, acolo unde avem si căminul cultural si scoala veche. Terenul pe care am început constructia este în domeniul public si cu toate acestea ne-am trezit cu o ordonantă presidentială prin care ne-au fost sistate lucrările. Mănăstirea Agapia, prin reprezentantii săi, a făcut această cerere în instantă spunînd că scoala se află pe teritoriul unitătii de cult, lucru absolut neadevărat. Terenul nu apartine mănăstirii si cu toate acestea am fost nevoiti să ne oprim. Peste cîteva zile vom avea primul termen al procesului si sperăm ca instanta să ne dea cîstig de cauză. Altfel, riscul ca firma să nu se încadreze în termenul de finalizare al investitiei este foarte mare“, a declarat primarul Cucos.
Poate se va face pace, de Rusalii
Scandalul de la Agapia nu lasă indiferente autoritătile nemtene, care pe la începutul săptămînii viitoare si-au planificat să îsi dea întîlnire cu cele două părti aflate în scandal, în speranta aplanării conflictului. „Este regretabil ce se întîmplă la Agapia, avînd în vedere că se vrea realizarea unui proiect care să vină în avantajul comunitătii. Este vorba despre copiii din sat, care ar putea avea o scoală nouă dacă nu ar fi aceste abordări diferite ale problemei. Fondurile sînt date de Ministerul Educatiei. Consider că e necesar să ne implicăm în dezamorsarea situatiei, pentru că acolo proiectul a început si nu putem muta locul de implementare al lui asa, peste noapte. Îmi pare foarte rău că nu s-a ajuns ajuns la o întelegere pe plan local. Cu gîndul să aduc părtile la aceeasi masă si împreună să ajungem la un numitor comun, voi merge luni, 13 iunie, la Agapia“, a declarat Vasile Pruteanu, presedinte al Consiliului Judetean. Situatia proiectului întepenit de la Agapia este cunoscută si la Inspectoratul Scolar, în perioada următoare urmînd a ajunge la fata locului si reprezentanti ai acestei institutii. Din discutiile purtate pînă acum la ISJ, fiecare dintre părti si-a prezentat punctul de vedere astfel încît a dat de înteles că are dreptate. Si Mitropolia Moldovei s-a autosesizat în acest caz, încercînd să apere interesele Mănăstirii Agapia, dar deocamdată s-a mers pe corespondentă. Adică hîrtii plimbate aiurea. Cert este că dacă nu apăreau aceste împotmoliri, copiii din Agapia nu ar mai fi mers la cursuri într-o scoală veche, ci s-ar fi bucurat de un imobil nou într-un timp relativ scurt. Să dea Domnul minte cui trebuie în acest confict.