spot_img
spot_img
1 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

„Danezu” – bătăuş de poliţişti, protejat de magistraţi. Agresorul a fost prins aseară

- Advertisement -

Daniel Uţă, interlopul care a băgat în spital un judiciarist, a fost prins aseară în Bucureşti. Era în apartamentul prietenei sale. În această dimineaţă a fost dus la Parchetul din Târgovişte. Înainte a trecut şi pe la spital pentru că i se făcuse rău, cel mai probabil din cauza drogurilor şi alcoolului.

La operaţiune au participat numeroase forţe de ordine. Agresorul a fost găsit în apartamentul prietenei sale din cartierul bucureştean Rahova, unde mai erau împreună cu alţi doi prieteni. Toţi au fost săltaţi de poliţie. Lui Daniel Uţă i s-a făcut rău şi ca o ironie a sorţii a fost dus la Spitalul Floreasca unde este internat poliţistul pe care l-a băgat în comă.

„Danezu” şi-a început „cariera” la 17 ani. Acuzat de furt, tâlhărie şi lipsire de libertate, tânărul a fost lăsat în libertate de procurori.

Dâmboviţa a ajuns din nou în atenţia întregii ţări din cauza unui eveniment sângeros în care este implicat un membru al temutului clan „Ghenosu” – grup infracţional acuzat în nenumărate rânduri de şantaj, lipsire de libertate, trafic de persoane, tâlhărie sau crimă.

O armată de poliţişti s-a pus în mişcare ieri-dimineaţă la aflarea veştii că un coleg de-al lor a fost la un pas de a fi omorât de un membru al clanului. Incidentul a avut loc în localul Irish Pub care, potrivit unor surse din rândul autorităţilor locale, i-ar aparţine viceprimarului municipiului Târgovişte, George Bogdan Ana, supranumit „Body”. „Un apropiat al clanului”, după cum au precizat sursele citate.

Doborât cu o sticlă în cap

Potrivit anchetatorilor, George Daniel Uţă, zis „Danezu” – un recidivist în vârstă de 21 de ani -, l-a lovit cu o sticlă în cap pe un judiciarist care-l anchetase în trecut. În urma loviturii, omul legii a intrat în comă, iar acum se zbate între viaţă şi moarte la Spitalul de Urgenţă „Floreasca”, din Capitală. Mai mulţi martori le-au declarat procurorilor că poliţistul l-ar fi întâlnit pe Uţă la toaleta localului Irish Pub, în jurul orei 4.00.

„Se pare că interlopul l-a recunoscut pe omul legii şi, ca să se răzbune, l-a lovit cu o sticlă în cap. Poliţistul a căzut într-o baltă de sânge, iar agresorul s-a făcut nevăzut. La scurt timp după incident, o ambulanţă l-a transportat pe agent la spital, unde a fost operat de urgenţă”, au explicat anchetatorii.

Agentul are 24 de ani şi lucrează de trei ani şi jumătate în poliţie. „Este angajat la Serviciul Investigaţii Criminale din cadrul poliţiei judeţene şi a făcut parte din echipa care s-a ocupat de anchetă când Uţă şi-a bătut crunt iubita, fiică de poliţist”, au adăugat oamenii legii.

Liber cu voia „robelor”

Urmărit general, Uţă are la activ mai multe fapte precum furt, tâlhărie şi lovire. „Fura maşini de la 17 ani”, au explicat surse din poliţie. După ultimul incident, procurorii au decis să-l pună însă în libertate, deşi poliţiştii l-au acuzat de tâlhărie şi lipsire de libertate. „Fata agresată şi-a retras plângerea, dar au rămas acuzaţiile de lipsire de libertate şi tâlhărie. Procurorii au dispus însă ne începerea urmăririi penale”, au conchis sursele citate.

„LEGĂTURI PERICULOASE”

Arestaţi în Franţa, eliberaţi în România În perioada 2000-2003, gruparea din care face parte şi Daniel Uţă s-a ocupat – sub coordonarea liderului Florin Pârjol, zis „Ghenosu” – cu racolarea de tinere pe care le exploata sexual în Spania şi Franţa.

În mai 2003, autorităţile din Nisa (Franţa) i-au arestat pe şapte dintre membrii reţelei, inclusiv pe Pârjol. Trimis în ţară, acesta e pus însă în libertate de judecătoarea Elena Turcu (Tribunalul Dâmboviţa), iar, în 2008, împuşcă un bărbat într-o casă de pariuri din Târgovişte.

E eliberat din nou de Turcu. De aceeaşi clemenţă se bucură apoi şi „locotenenţii” lui, eliberaţi din arest de judecătorul Dumitru Rebegea (Curtea de Apel Ploieşti). De altfel, în noiembrie 2009, Rebegea a fost a restat pentru că ar fi primit 30.000 de euro şpagă pentru acea decizie.

ISTORIA SE REPETĂ

„Autoritatea poliţiştilor e subminată de lege, de corupţie şi de numiri politice”

Cazul poliţistului dâmboviţean ajuns în comă la spital pentru că şi-a făcut datoria nu este singular. În ultimii ani, poliţişti oneşti au fost ucişi ori schilodiţi pe viaţă de interlopi care au fost trataţi apoi cu blândeţe de magistraţi şi au continuat „să facă legea”.

S-a întâmplat în Maramureş, în Dolj, în Timiş, în Arad, în Suceava, în Constanţa, dar şi în Capitală. „Cetăţenii, magistraţii, parlamentarii sunt protejaţi de noi. Dar pe noi cine ne apără.

În România, autoritatea poliţiştilor e subminată nu doar de lege – prea blândă cu agresorii -, dar şi de deciziile magistraţilor, şi de numirile politice. La noi, când se schimbă guvernul, se schimbă şi şefii poliţiei. În plus, sunt judeţe unde chiar şefii de Post au fost numiţi tot pe criterii politice. Iar atunci când liderii clanurilor interlope sunt mână în mână cu politicieni locali, cu poliţişti numiţi de aceştia în funcţii, cu procurori şi judecători, lucrurile scapă de sub control. E drept că, fără protecţie, inclusiv din partea unor poliţişti, aceste clanuri nu ar fi existat. Însă, acum, tot poliţistul cinstit suferă pentru că îşi face datoria”, susţine revoltat Marin Gruia, liderul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual, cel mai reprezentantiv din Ministerul Administraţiei şi Internelor.

Iar în privinţa legislaţiei „slabe”, jurişti cu experienţă îi dau dreptate. „Deşi pedepsele pentru infracţiunile de ultraj asupra poliţiştilor au fost înăsprite, legiuitorul prevede un minimum de şase luni, dându-i astfel judecătorului posibilitatea să aplice o pedeapsă cu suspendare, iar infractorul se întoarce în stradă. Nu acelaşi lucru se întâmplă în alte state europene, unde atacurile asupra poliţiştilor sunt pedepsite cu ani grei de puşcărie. Ca să nu mai vorbim despre ceea ce se întâmplă în SUA, unde, dacă ridici mâna asupra unui poliţist, dacă mişti când eşti somat, rişti să sfârşeşti împuşcat”, arată aceştia.

Spre deosebire de colegii lor de peste Ocean, poliţiştii români se tem, de multe ori, să folosească armamentul din dotare pentru a se apăra pentru că, în astfel de cazuri, tot ei sunt cei anchetaţi.

evz.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.