spot_img
spot_img
1.9 C
Vaslui
24-nov.-2024
spot_img
spot_img

Sănătatea gălăţeană s-a blocat!

- Advertisement -

* Medicii de familie nu semnează * Nu veţi primi nici reţete compensate şi nici trimiteri către medici de altă specialitate * Consultaţii gratuite la cabinetele medicilor de familie, timp de 10 zile * „Nu e vina noastră”, susţin medicii de familie * Într-o luptă în care  toţi actorii din sistem s-au aşezat pe poziţii de forţă, la mijloc a rămas pacientul, apăsat de boli şi fără o para în buzunar *

Asociaţia Medicilor gălăţeni de Familie şi Patronatul Medicilor de Familie din oraşul nostru sunt de neclintit. Membrii celor două sindicate nu semnează nici Contractul-cadru pe 2011-2012 şi nici actul-adiţional emis, pe data de 1 iunie, de Casele de Asigurări de Sănătate.

În aceste condiţii, medicii le acordă consultaţii gratuite propriilor pacienţi în cabinete, dar nu le eliberează acestora reţete compensate şi gratuite şi nici bilete de trimitere către medici de alte specialităţi. Până la soluţionarea situaţiei, sistemul este blocat.

Un pacient cronic, a cărui stare nu este încă gravă, dar care nici nu se simte tocmai în apele lui, va trebui deci să îşi cumpere medicamentele necesare şi să plătească din propriul buzunar consultul la orice alt medic în afara celui de familie. Adică ar trebui să plătească tocmai acele servicii pe care nu şi le permit cei mai mulţi dintre gălăţenii bolnavi.

De ce nu se semnează actul adiţional?

În lipsa unui Contract-cadru semnat, sistemul sanitar gălăţean ar trebui finanţat de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, pe baza unui act adiţional.

„Ieri, toţi medicii de familie au primit un email de la Casele de Asigurări care ne cerea să semnăm un act adiţional. „Atragem atenţia că actele normative în vigoare sunt HG 1389/2010, cu modificarea din 31 mai 2011, ce reprezintă Contractul-Cadru pe 2011-2012, aplicabil din 1 iunie. Act la care se adaugă ordinul Ministrului Sănătăţii şi al preşedintelui CNAS nr. 864/638 din 2011 prin care se aprobă normele metodologice de aplicare a contractului cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în sistemul de sănătate pentru 2011”.

„Acest mesaj este menit doar să abată atenţia. Semnarea acestui act adiţional ar echivala cu semnarea Contractului-cadru, pe termen limitat. Or, nu se poate semna act adiţional la contractul pe 2010 din cauză că acest contract a expirat pe 31 mai 2011. Nu se poate semna act adiţional la un contract expirat deja, cu norme valabile pentru contractul pe 2011-2012, nici acestea publicate în Monitorul Oficial până la acest moment”, a precizat dr. Dumitru Mărăşescu, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie din Galaţi.

„Contractul-cadru, aberant!”

„În acest Contract-cadru pe care noi nu vrem să îl semnăm ni se dădea un buget de practică, adică o sumă de bani din care să scriem toate reţetele pacienţilor. Suma ar fi fost mult prea mică pentru nevoile pacienţilor”.

„Menţionăm că noi nu dăm numai reţete rezultate în urma propriilor noastre acte medicale. La noi vin şi pacienţi cu scrisori medicale de la colegii noştri din spitalele gălăţene sau din alte oraşe. De obicei, aceste scrisori medicale indică medicamente foarte scumpe”.

„Nu voi şti, deci, niciodată, câţi bani voi avea pentru reţete. Pusă în faţa unei astfel de situaţii, cum să aleg eu, medicul, cine trăieşte şi cine moare?”, apreciază dr. Daniela Ungurianu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Galaţi.

„O altă aberaţie a contractului: mi se cere să-i prescriu pacientului cronic medicamentele o dată la trei luni. Ei bine, câţi bani ar trebui să aibă un pensionar ca să-şi permită să cumpere dintr-o dată medicamentele pentru un trimestru? Am şi bolnavi cronici cărora trebuie să le schimbăm tratamentul la intervale mai scurte de timp. Nici nu e indicat să-l văd pe pacient doar o dată la 3 luni”, mai spune dr. Ungurianu.

„Am câştigat în instanţă, dar degeaba!”

„Medicilor de familie li s-a dat câştig de cauză, pe 18 ianuarie, la Curtea de Apel Bucureşti. Nici la ora actuală cele şase prevederi, stabilite prin hotărâre judecătorească, definitivă şi irevocabilă, nu se regăsesc în Contractul-cadru. La ora actuală, mai avem patru procese pe rol, în special cu CNAS. Procesele sunt costisitoare, conduse cu două case de avocaţi, dar, dacă aşa doreşte CNAS, noi nu vom ceda”.

„Noi avem disponibilitate spre un dialog real şi pentru a dezamorsa o criză nedorită de noi. Noi mergem la cabinete. Codul deontologic ne cere să acordăm consultaţii pro bono timp de trei zile. Noi le vom acorda timp de zece zile. Orice pacient care intră în cabinet este consultat gratuit, dar nu poate primi reţete compensate, gratuite sau bilete de trimitere. Dacă am semna, am fi pasibili de pedepse penale”, apreciază dr. Dumitru Mărăşescu.

„Ministrul zice da, CNAS refuză!”

„Ministrul Sănătăţii a înţeles şi a aprobat revendicările noastre, care nu sunt absurde, ci, dimpotrivă, sunt de bun simţ. CNAS nu vrea să recunoască nici măcar o parte dintre aceste revendicări. Noi nu putem semna un contract pe doi ani care nu are filă de buget şi care ne dezavantajează şi pe noi, dar şi pe pacienţi”.

„Atâta vreme cât în continuare ni se refuză acest drept de a munci constituţional, nu putem semna Contractul-cadru. Degeaba se modifică normele, dacă nu se modifică şi hotărârile de guvern aferente. Normele se pot modifica din nou într-o zi sau două şi o vom lua de la capăt”, conchide dr. Ungurianu.

www.viata-libera.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.