spot_img
17.2 C
Vaslui
21-sept.-2024
spot_img

„MĂ APUC DE FURAT“

- Advertisement -

• politistii au ajuns în pragul disperării după ce ministrul Igas le-a tăiat din norma de hrană • în iunie, oamenii legii ar urma să primească la leafă cu 5 milioane vechi mai putin • „Sînt politisti disperati care m-au contactat si mi-au spus că se apucă de furat“, a declarat Neculai Isache, liderul SNPPC • Ioan Cănărău, seful SNAP Neamt spune că ministerul le-a oferit politistilor o a doua bombă în două zile •

Vestile rele vin una după alta pentru politistii nemteni. După ce marti, deputatii au modificat Statutul politistului astfel încît ministrul va avea posibilitatea să disponibilizeze cîte cadre crede de cuviintă, seara aceleeasi zile a adus o nouă bombă. O circulară transmisă de minister la toate inspectoratele din tară anunta că în iunie politistii nu-si vor primi norma de hrană integral. Este vorba de un drept al politistului care se cifrează, cu un plus minus de cîtiva zeci de lei, la 630 de lei/lună. Ordinul le taie politistilor 500 de lei, ceea ce înseamnă că norma de hrană va fi în luna iunie undeva în jurul sumei de 130 de lei. Oficial s-a spus că măsura a fost luată întrucît MAI nu se încadrează în buget. Mai pe româneste, disponibilizările nu au avut loc, iar bugetul le-a luat în calcul, drept pentru care s-a trecut la tăierea normei de hrană. S-a spus că va fi o amînare la plată, însă politistii nemteni cred că varianta va fi agreată si în lunile următoare. „Iar îmi iau 560 de lei din leafă. Banii de vacantă s-au dus, 15% s-au dus, acum alti bani luati. Cred că lăsăm totul de izbeliste si plecăm acasă. Pentru 1.500 de lei si stres, si răspundere, si alergătură, nu se merită“, ne-a spus un politist, tată a doi copii.
Surprinsi de noua decizie luată în defavoarea lor, sindicalistii din politie spun că vor recurge la măsuri de protest. „Prin această măsură, salariile politistilor se reduc cu aproximativ 40%. Norma de hrană era undeva în jur de 630 de lei, ceea ce înseamnă că vor primi doar 130 lei. Cu aceste pierderi, un agent va cîstiga între 900 si 1.400 de lei. De aseară (n.n. – miercuri), mă sună colegii disperati. Nu stiu ce o să facă. Un agent, cu peste 20 de ani de muncă în politie mi-a spus: «Am fost cinstit, nu mi-a reprosat nimeni nimic niciodată, însă acum nu mai am ce face. Mă apuc de furat». Oamenii sînt disperati pentru că nu le mai rămîne nici un leu din salariu. O agentă de politie mi-a spus că o să mai rămînă cu doar 10 lei din leafă. 98% dintre politistii nemteni au credite bancare. Ce o să facă acum?“, a spus Neculai Isache, seful SNPPC Neamt.

„Lupu Rednic încasează leafă de politist, însă nu a făcut nici un spectacol în Neamt“

Sindicalistul a izbucnit dînd de înteles că ministerul nu a luat măsurile care trebuiau luate. Isache a arătat cu degetul spre Casa de Cultură a MAI, institutie care are angajati plătiti din fondul ministerului, dar care nu au fost niciodată la Neamt. Nu a scăpat nici Clubul Sportiv Dinamo, dar nici superiorii de la Bucuresti care ar împărti după bunul plac prime de excelentă si alte sporuri. „Ceea ce se întîmplă se datorează în mare parte modului în care sînt cheltuiti banii. Dacă s-ar mai reduce cheltuielile cu investitiile si nu numai, cred că situatia ar fi cu totul alta. Am aflat recent că Hotelul Meridian din Mamaia, proprietatea MAI, este renovat cu 4 miliarde de lei. Dacă e criză, păi să tăiem din cheltuieli. La Dinamo, ministerul cheltuie o groază de bani. Sînt foarte multe persoane care încasează lefuri de politisti, dar nu au nici o treabă cu această meserie. Mă refer la Lupu Rednic, care conduce Casa de Cultură a MAI si care este inspector principal de politie. De cînd sînt la Neamt, adică din 1990, la Casa de Cultură nu a venit niciodată cu un spectacol. Rednic si nu numai el, este angajat MAI, însă nu stim cui îi cîntă. Ca el mai sînt si altii, care încasează lefuri ca politisti, însă îi vedem pe la televizor aproape în fiecare zi, că spectacole în Neamt nu au prea adus. Dacă vor fi diminuate investitiile, lucrurile s-ar echilibra. La Bucuresti, la minister si la sediul IGPR sînt cele mai multe salarii de exceptie, care cresc leafa cu 50%. Acestea rareori ajung la politistii din operativ. Există persoane care iau salarii mai mari cu 70% si care nu au simtit criza“, a mai opinat Neculai Isache.
Reprezentantii celui de-al doilea mare sindicat din politie, SNAP, sînt la fel de nemultumiti. „Avem colegi care vor rămîne fără nici un ban în buzunar. 10 milioane rată, 15 salariu, minus 5 milioane retinerea, rămîn fără un leu. Si asa ne împrumutam pînă la salariu de la o lună la alta. Din nou cei din conducerea MAI ne arată fără nici un fel de scrupule sau remuscări că nu le pasă decît de salariile lor mari, de excelentă, cu sporuri peste sporuri. Prin reducerea normei cu 500 de lei, politistii, si în special agentii de politie, vor deveni cazuri sociale. Această măsură atentează grav si la siguranta cetăteanului dar, probabil, cei care tin frîiele ministerului beneficiază si de un spor în acest sens. Nu vor renunta la salariile de excelentă, la primele pentru merite deosebite“, a declarat Ioan Cănărău, liderul filialei nemtene a SNAP.

www.monitorulneamt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.