spot_img
15.5 C
Vaslui
05-oct.-2024
spot_img

Tensiune în rândul politistilor vasluieni

- Advertisement -

SUPÃRARE Multã nemultumire în rândul politistilor vasluieni, de când au aflat cã li se va diminua valoarea normei de hranã de la 700 la 150 de lei, iar de la 1 iulie urmeazã disponibilizãrile. Nemultumiti sunt si jandarmii, politistii de frontierã si vamesii, care sunt toti afectati de mãsurile dure luate de seful MAI, Traian Igas. Sindicalistii vasluieni din cadrul Biroului Teritorial al SNPPC vor participa la protestele organizate la nivel central, în fata sediului MAI.

Dupã ce Parlamentul României a respins programul vizând reducerea personalului MAI cu 10 000 de angajati, în replicã ministrul de Interne Traian Igas a semnat miercuri, 1 iunie un ordin prin care valoarea normei de hranã a scãzut de la 700 de lei la 150 de lei. În urma acestei mãsuri salariul angajatilor din MAI va fi redus considerabil, de la 1 iunie, cu 530 de lei, valoarea cu care a scãzut alocatia de hranã. Motivatia ministrului Igas este cã nu se poate încadra în bugetul alocat MAI, asa cã reduce din sporurile care nu sunt fixe în Contractul Colectiv de Muncã. Sindicalistii considerã cã ordinul este ilegal, tocmai pentru cã ar încãlca prevederile contractului colectiv de muncã. La IPJ Vaslui sunt peste 780 de salariati. De când le-au fost reduse salariile, odatã cu ale tuturor functionarilor publici, cinci politisti au demisionat din functie numai de la începutul acestui an (doi au plecat si alti trei asteaptã aprobarea sefului IPJ Vaslui). De miercuri, de când s-a aflat de reducerea normei de hranã, zeci de politisti si-au sunat nemultumiti liderii de sindicat si sefii, pentru a-i întreba ce vor face, pentru cã salariile nu le ajung sã trãiascã, multi având copii la scoalã, rate în bãnci si sotii cu salarii foarte mici. Mai mult, pe lângã reducerea normei de hranã, de la 1 iulie vor începe si disponibilizãrile în rândul politistilor, jandarmilor, politistilor de frontierã si vamesilor, adicã în rândul lucrãtorilor MAI. Din surse neoficiale am aflat cã primii disponibilizati din IPJ Vaslui si IJPF Vaslui, vor fi politistii care au dosare penale în lucru si abateri repetate. Aici sunt vizati politistii implicati în dosarul „Mitã la frontierã” de la Albita, cei din dosarul cu „fetite” a lui Alin Patrichi, fost politist vasluian acuzat de proxenetism.

„Veti asista la proteste de mari proportii”

“Salariile agentilor de politie sunt cu 530 de lei mai mici, deci o sã avem salariul de politist sub 1.000 de lei. Acest ordin e ilegal total. Dacã nu se revine asupra acestui ordin, probabil cã, începând de sãptãmâna viitoare, veti asista la proteste de mari proportii. Ministerul a modificat în procedurã de urgentã Legea 360, care reprezintã Statutul Politistilor, de asa naturã ca, printr-un ordin al ministrului, sã poatã sã facã disponibilizãri în politie când vrea el, fãrã a respecta drepturile acestora si fãrã a tine cont de mãsurile propuse de noi, cei din sindicat. Între sindicatul politistilor si MAI nu existã nici o comunicare, zero discutii! Ei taie si spânzurã acum. Acesta este management? Ce fel de reorganizare se face? De când reorganizarea este sinonim cu disponibilizarea si nu cu reasezarea, cu eficientizarea? De ce nu se taie din sporul de excelentã pe care îl iau 90% dintre sefii din minister? Vom vedea ce vom face, în aceste zile discutãm, dar cert este cã de luni vom picheta sediul MAI, pentru cã trebuie sã facem ceva sã ne apãrãm membrii de sindicat”, a declarat Paulicã Neamtu, presedintele Biroului Teritorial Vaslui al Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual din cadrul MAI (SNPPC).

Politistii bârlãdeni sunt si ei nemultumiti ordinul ministrului Igas

„Ce sã vã spun? Starea de spirit din rândul politistilor bârlãdeni este mai mult decât negativã. Numai miercuri searã, dupã ora 21.00, când s-a fãcut anuntul de cãtre ministrul Igas, m-au sunat 57 de colegi, disperati cã li se taie 530 de lei din salar. Vã dati seama? Un agent care are acum 1500 lei salar, va lua 970 de lei de la 1 iunie. Suntem siderati, iar ei au spus cã vor participa la toate formele legale de protest pe care le va initia SNPPC. Vom urma deocamdatã, calendarul propus de liderii centrali, privind protestele organizate de pe 6 iunie pânã pe 15 iunie, prin pichetarea sediului MAI. Vom încerca sã obtinem o întrevedere cu ministrul Igas, pentru a disucta eventuala modalitatea de suspendare a acestui ordin dat”, a spus agentul sef Gabriel Cojocar, vicepresedintele Biroului Teritorial al SNPPC Vaslui – presedintele filialei sindicaliste din cadrul Politiei Bârlad.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

13 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.