spot_img
spot_img
1.9 C
Vaslui
24-nov.-2024
spot_img
spot_img

Listele de asteptare la internare, amanate

- Advertisement -

Criteriile de internare propuse de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, care au facut sa se incinga spiritele intre sefii Sanatatii la nivel national si au iscat si pe plan local discutii contradictorii, nu vor mai fi puse in practica. Internarile se vor face dupa aceleasi criterii ca cele de pana acum, insa temerile nu au disparut. «Listele de asteptare la internare sunt doar amanate», spun medicii.

Criteriile de internare care au speriat populatia si au nedumerit chiar si cadrele medicale, faceau referire la pierderea subita a cunostintei, a vederii sau auzului, puls si tensiune anormale, febra persistenta cateva zile, de peste 38 de grade Celsius, hemoragie continua si deshidratare severa.

„Ma tem ca la subfinantarea actuala a sistemului, tema criteriilor dure la internare va reveni nu peste mult timp. Se incearca de fapt sa se reduca numarul internarilor si nu stiu ce cale sa mai gaseasca pentru a ajunge la indeplinirea acestui scop. Totul este privit prin prisma aspectului financiar, birocratic”, este opinia unui medic botosanean.

De altfel, reprezentantii Casei Judetene de Asigurari de Sanatate declarau ieri ca acele criterii nu ar fi fost de speriat, pentru ca urmau sa se aplice doar urgentelor, nu oricarei internari. Iar numarul internarilor care nu sunt urgente medicale, chiar in spitalele de urgenta, este destul de mare, spun reprezentantii institutiei de asigurari de sanatate.

„La Spitalul Judetean, din peste 30.000 de internari pe an, 19.000 nu sunt urgente. Criterii de internare a urgentelor, ca cele propuse de Casa Nationala, sunt in multe alte state europene si nu sunt ceva de speriat. Pentru ceilalti, care nu sunt urgente, daca mai raman paturi se interneaza, daca nu, exista solutia listelor de asteptare. Asa este afara. Daca s-ar aplica si la noi, nu s-ar mai depasi numarul de internari prevazute prin contract. Dar se interneaza inca multi pacienti care pot fi tratati la domiciliu”, spune Rodica Hutuleac, presedinta Casei Judetene de Asigurari de Sanatate.

In plus, sefii CJAS dau de inteles ca ar fi cazul sa se vada si la noi o implicare mai mare a asistentei medicale in ambulator. „De asta exista cabinete in ambulatorii de specialitate, de asta exista cabinete ale medicilor de familie, ca acolo unde se poate acorda tratament fara internare sa se faca acest lucru si, in schimb, sa se asigure internarea pentru toate cazurile care reprezinta urgente medicale”, a mai precizat Rodica Hutuleac.

Revenirea la «normalitate»

Cum insa criteriile de internare nu vor mai fi luate in calcul la semnarea contractului cadru pe 2011, care se va realiza in aceasta luna, cadrele medicale spun ca s-a revenit la normalitate, daca se poate vorbi de asa ceva in sistemul sanitar actual, in care finantarea este departe de ceea ce ar trebui de fapt sa fie.

„Ceea ce s-a incercat acum, cu siguranta se va mai incerca, pentru ca este o tema mai veche de discutie, aceea ca bolnavii care nu sunt urgente medicale sa stea pe liste de asteptare pana se elibereaza paturi pentru ei. Dar chiar daca se va trece la regandirea criteriilor de internare, aceasta trebuie sa se faca de catre o comisie de medici din toate specialitatile medicale, nu de catre birocrati de la casa. Altfel se risca, asa cum am mai spus, sa se reduca numarul internarilor dar sa se creasca numarul deceselor la domiciliu”, este opinia unui medic din cadrul Spitalului Judetean.

Directia de Sanatate Publica anunta ieri, printr-un comunicat, ca Ministerul Sanatatii a aratat de ce nu este de acord cu criteriile de internare stabilite de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. „Conducerea Ministerului Sanatatii considera propunerea reprezentantilor CNAS nerealista si imposibil de aplicat. Criteriile propuse sunt subiective, iar daca propunerea ar trebui pusa in aplicare se va ingreuna modul de desfasurare a actului medical in spitale”, declara Lidia Onofrei, purtator de cuvant al DSP Botosani.

www.evbt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.