Marko Bela a spus că nu cunoaşte proiectul de modificare a Codului Fiscal prin care contribuţiile sociale pentru cei care realizează venituri din activităţi independente ar urma să crească, de anul viitor, dar că nu va accepta această idee în niciun caz.
Nici nu au venit bine noi miniştri în cabinetul Boc şi se discută aprins despre majorarea unor taxe. Direct vizaţi, cei care au drepturi de autor sau prestează activităţi independente. Mai precis, este vorba de dublarea nivelului contribuţiilor, din ianuarie anul viitor. Potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă publicat pe site-ul Secretariatului General al Guvernului, din 2011, cei care încasează drepturi de autor sau care prestează alte activităţi independente vor plăti 35 la sută contribuţii, în loc de 16,5 la sută.
Preşedintele UDMR, vicepremierul Marko Bela, a declarat că nu va accepta creşterea contribuţiilor sociale pentru persoanele care realizează venituri din activităţi independente, „nici acum, şi nici în perspectivă”.
Marko Bela a spus că nu cunoaşte proiectul de modificare a Codului Fiscal prin care contribuţiile sociale pentru cei care realizează venituri din activităţi independente ar urma să crească, de anul viitor, dar că nu va
accepta această idee în niciun caz, potrivit Mediafax.
„Nu cunosc un astfel de proiect, dar în niciun caz nu vom accepta o astfel de constrângere. Noi vrem acum să anulăm birocraţia legată de declaraţiile de drept de autor, astfel ca angajatorul să fie obligat să facă formele.
Alte modificări, nici în acest moment, nici în perspectivă nu vom accepta”, a declarat Marko Bela.
Noul ministru al Muncii, Ioan Botiş, a spus că proiectul de modificare a fost doar prezentat, Guvernul urmând să ia în calcul şi propunerile care vor fi făcute în perioada de dezbatere publică. Ioan Botiş a adăugat că el însuşi va analiza cu atenţie proiectul de act normativ, dar şi sugestiile primite pentru modificarea acestuia.
„După ce Guvernul va avea o poziţie, o vom exprima oficial. Deocamdată proiectul este în dezbatere publică”, a mai spus Ioan Botiş, care de vineri a preluat mandatul la Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale de la Mihai Şeitan.
Premierul Emil Boc a discutat, vineri, într-o întâlnire informală, cu noii miniştri ai Muncii şi Finanţelor, Ioan Botiş şi Gheorghe Ialomiţianu, atât despre diferitele variante ale noii legi a salarizării în sistemul bugetar,
conform simulărilor efectuate pornind de la niveluri diferite ale salariului minim pe economie, cât şi despre modificările la OUG 58/2010 şi la normele de aplicare a acesteia.
Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat, după întâlnirea cu premierul Emil Boc, că modificările la OUG 58/2010 şi la normelor de aplicare a acesteia, care au fost alte subiecte de discuţie cu premierul Emil Boc, vor fi definitivate după dezbaterea lor în Consiliul Economic şi Social, urmând să fie prezentate spre adoptare în şedinţa de săptămâna viitoare a Guvernului.
În legătură cu posibila mărire a taxelor, Cristian Tudor Popescu a declarat că „mişcarea noului Guvern de a lua bani de la liber- profesionişti este o nouă căutare orbească, diperată, de bani, singura strategie pe care o are acest Guvern”.
Intenţia Guvernului de a dubla impozitarea drepturilor de autor este o dovadă că statul a descoperit în aceste venituri „o gâscă de jumulit”, a declarat şi preşedintele Clubului Român de Presă (CRP), Indira Crasnea. „Autorităţile încearcă să potolească foamea bugetară apelând la cea mai primitivă metodă: jumuleala. Statul ne jumuleşte zicându-ne că ne protejează. Şi cel mai uşor este să le smulgi penele jurnaliştilor şi artiştilor”, a spus Crasnea.
Legea 571/2003 privind Codul fiscal a fost modificată şi completată în iunie 2010 prin OUG 58. Prin noile prevederi, din iulie 2010 persoanele care obţin venituri de natură profesională, inclusiv din drepturi de autor, sunt obligate să plătească, pentru acestea contribuţii de asigurări sociale pentru şomaj, pensie şi asigurări de sănătate.
realitatea.net