ULTIMA SANSÃ… Se apropie sezonul estival si multi bugetari vasluieni au rãmas cu vouchere de vacantã din 2018 în portofele, vouchere care expirã în mai, iunie sau iulie a.c. Unii dintre posesorii de vouchere ne-au pus întrebarea: „Ce sã facem cu aceste tichete, pentru a nu le pierde?”. Un prim rãspuns a venit din partea agentiilor de turism din judet, care pot prelua aceste vouchere pentru a organiza evenimente. „Îi sfãtuim pe vasluienii care detin astfel de tichete sã apeleze la agentiile de turism. La noi, pot alege sã-si facã un concediu din aceste tichete de vacantã de anul trecut pentru toamna acestui an, de exemplu. Le dãm facturi celor care ne aduc voucherele, iar concediile si le fac atunci când doresc ei. Ar fi pãcat sã se piardã. Sunt 21 de ani de când Asociatia Nationalã a Agentiilor de Turism, din care facem si noi parte, se bate pentru aceastã facilitate. Sunt persoane care au astfel de tichete valorice, rãmase de anul trecut, care nu stiu cã pot adãuga aceste tichete la cele primite anul acesta si pot face un concediu mai mare. Totul este sã aibã încredere în agentiile de turism, care le oferã toate informatiile necesare pentru a face vacanta pe care si-o doresc”, spune Mihai Bumbu, directorul agentiei de turism OTT Vaslui.
Sunt si alte solutii, explicã directorul Bumbu. De exemplu, existã programe turistice care se extind si în exteriorul României, pentru care plata serviciilor turistice de la nivel national se poate acoperi din aceste tichete de vacantã. „Serviciile nationale pot fi achitate cu aceste vouchere de vacantã. Spre exemplu, dacã o excursie în strãinãtate costã 1.000 de euro, iar serviciile de transport si cazare la nivel national ajung la 200 de euro, din cei 1.000 de euro se scade contravaloarea voucherelor de vacantã, iar turistul mai plãteste doar 800 de euro. Se fac douã facturi diferite, pentru intern si extern. De exemplu, invitãm turistii din judetul Vaslui care vor sã petreacã sãrbãtorile de Paste si de 1 Mai în locatii licentiate si brevetate de Ministerul Turismului – si aducem în atentie destinatii din Maramures, Delta Dunãrii, Bucovina, culoarul Rucãr-Bran, Transilvania, cu cetãtile medievale fortificate, Durãu, Lacu Rosu, Slãnic Moldova, Poiana Brasov, Chisinãu sau Cernãuti, plus multe alte destinatii – cu rugãmintea de a veni din timp, pentru a rezerva locurile dorite de turisti, mai ales cã multe locatii au fãcute deja rezervãri cu mult timp înainte”, spune managerul OTT Vaslui.
Multi turisti cu tichete de vacantã au fost tepuiti de patronii pensiunilor sau hotelurilor
„Atentie mare, însã: din experienta acumulatã de la eliberarea acestor vouchere, tinem sã atentionãm turistii cã s-au întâmplat, în proportie de peste 70%!, cazuri în care au ajuns la destinatie si au fost informati cã s-au modificat preturile, ba chiar cã la folosirea voucherelor de vacantã preturile au crescut cu 50%. Ori, dacã apeleazã la agentiile de turism pot gãsi preturi de contract, negociate cu cel putin 1 an înainte, care nu mai pot fi schimbate de la o zi la alta, ca la piatã!”, explicã directorul OTT Vaslui. Sunt si cazuri, mai spune Bumbu, în care turistii se informeazã de pe internet, în proportie de 60-70%, în care ofertele, pozele si amabilitatea gazdelor hoteliere sunt duse la extrem, însã atunci când ajung la hotel sau la pensiune nu gãsesc ceea ce îsi doreau. „Am fost de nenumãrate ori în situatia ca turistii sã ne reclame cã au gãsit altceva fatã de ceea ce rezervaserã, iar deontologia noastrã profesionalã ne-a fãcut sã fim alãturi de ei, sã le rezolvãm problemele. Noi, ca agentie, fie am schimbat cazarea, fie am plãtit de la noi diferentele de pret, urmând sã recuperãm de la turisti diferentele de pret, atunci când s-au întors din concedii”, mai spune Bumbu.
În lãcomia lor, hotelierii au majorat preturile la cazãri, pentru cei cu vouchere de vacantã
Succesul de care au vorbit atât agentii din turism, cât si beneficiarii, se pare cã poate cãpãta dimensiuni si mai mari dacã tichetele vor fi acordate mai devreme. Au existat însã rapoarte si consultãri importante pânã când s-a stabilit ca si în 2019 sã se pãstreze aceeasi formã, iar valoarea sã rãmânã de 1450 de lei. Voucherele de vacantã au aceeasi valoare, însã, din cauza succesului pe care l-au avut pânã acum, multi agenti economici din turism au început sã schimbe strategia. Preturile la hoteluri au crescut, însã nivelul serviciilor nu a suferit prea mari îmbunãtãtiri de la un an la altul. „În ultimii doi ani s-a manifestat o crestere accentuatã a tarifelor, în Mamaia în special, din cauza tichetelor de vacantã. Mie nu mi se pare justificatã aceastã crestere, pentru cã avem niste tarife foarte mari în comparatie cu vecinii nostri bulgari si chiar si cu grecii. Hotelierii ar trebui sã fie precauti, pentru cã aceste tichete nu vor fi vesnice si nu se vor da an de an. Si se vor trezi cu hotelurile goale”, avertizeazã directorul unei agentii de turism din sudul tãrii.