spot_img
spot_img
1 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

PETROVICI S-A LUPTAT ÎN VAN

- Advertisement -

Soarta Spitalului Judetean este încă o dată tulburată de ultimele schimbări majore făcute în formula de conducere a unitătii. Astfel, medicul Cristian Petrovici, cel care a ocupat postul de director medical si care a luptat cot la cot cu managerul Sorin Ciobanu, nu mai ocupă această functie de vineri, 21 mai, cînd s-au împlinit cele 30 de zile de la data depunerii oficiale a demisiei. Asa cum a anuntat cotidianul Monitorul la sfîrsitul lunii trecute, pe data de 21 aprilie, doctorul Petrovici si-a depus demisia din acest post dar pentru că nu i-a fost acceptată, a oferit un răgaz de 30 de zile pentru rezolvarea unor probleme, fapt care l-ar fi determinat să se răzgîndească. „Atunci cînd am fost la negocieri, la Bucuresti, la Casa Natională am lăsat memorii peste tot. Am solicitat cu argumente solide rezolvarea unor probleme arzătoare si fără de care lucrurile nu pot merge bine pentru bolnavii din Neamt. Am cerut în primul rînd să se revină asupra deciziei de a ne reduce paturile, pentru că acest lucru ar fi însemnat un buget mai mare. De asemenea, am cerut o finantare corespunzătoare pentru numărul de pacienti deserviti, care a crescut prin preluarea bolnavilor de la spitalele desfiintate, dar si plata arieratelor integral, asa cum s-a întîmplat la alte spitale din tară. Am asteptat si am sperat să obtinem acest sprijin din partea autoritătilor, dar pentru că nu s-a întîmplat acest lucru, de vineri, 21 mai, a încetat oficial colaborarea mea cu spitalul, în calitate de membru al echipei de conducere. Atît cît am fost în fruntea unitătii cred că am făcut tot ce a depins de mine, dar doar cu sprijinul Consiliului Judetean, sprijin care a fost nemijlocit si a reprezentat o gură de oxigen, nu este suficient pentru a face un act medical de calitate“, a declarat medicul Cristian Petrovici. Acesta va rămîne în continuare la spital ca pediatru, dar si în componenta Consiliului Judetean.

Pot oare oamenii politici să uite de culoarea partidului?

O schimbare oficială în echipa de conducere a unitătii sanitare se va produce după următoarea sedintă de CJ, care va avea loc pe 30 mai. Atunci va fi prezentat si raportul comisiei formate din specialisti si politicieni de toate culorile care au demarat acum două săptămîni un control la spital. S-a dorit o verificare amplă pentru a vedea si reprezentantii opozitiei că în sănătate, culoarea politică poate fi importantă dar nu este esentiuală. Scopul unui astfel de control a fost acela de a umbla la sentimentele opozantilor astfel încît să-i determine să treacă peste diferendele politice si să-si dea mîna pentru a scoate spitalul din impas. Dacă s-a reusit ceva, o vom vedea cu totii în viitorul apropiat. Cert este că după sedinta de pe 30 mai, va fi numit un nou membru în echipa de conducere, nu se stie exact pe ce post, iar acesta va trebui să facă echipă cu medicul Sorin Ciobanu, managerul Spitalului Neamt. Se vorbeste din ce în ce mai mult că acest viitor sef va fi de fapt o sefă, economista Gabriela Zamfir, actual director adjunct al Casei de Asigurări Neamt. Aceasta are reputatia unui profesionist desăvîrsit, dar si a unui om corect si intransigent. Ar fi poate momentul ca în destinul unitătii sanitare să apară o mînă de fier care să nu aibă milă să ia niste decizii dureroase din punct de vedere social, dar necesare pentru supravietuire. De asemenea, este posibil ca un om care nu este medic, fiind un om al cifrelor, să vadă lucrurile dintr-o nouă perspectivă, ceea ce ar permite abordări noi. Rămîne de văzut ce decizie se va lua astăzi cu privire la acest post de sef tocmai devenit liber. Presedintele Consiliului Judetean, Vasile Pruteanu, a declarat că la ora 14, membrii comisiei desemnate la ultima sedintă de CJ pentru a radiografia problemele unitătii sanitare vor pune pe tapet concluziile controalelor. Seful CJ a dat totusi de înteles că nu Gabriela Zamfir va fi persoana care va intra în staff-ul Spitalului Judetean de Urgentă Neamt.

Reducerile de personal, inevitabile

În conditiile în care numărul de paturi existente în acest moment nu vor fi suplimentate, iar datoriile istorice, care au ajuns acum la peste 130 de miliarde de lei si trag greu la cîntar, nu vor fi plătite, se vorbeste tot mai mult că singura solutie de supravietuire a spitalului ar fi reducerea de personal. Acum, pe statele de plată ale unitătii există 1.600 de angajati, desi scriptele oficiale arată că fix de atît ar fi nevoie. (Totusi, spitale de renume din lume cu circa 1.000 de paturi, nu sar de 800-1.000 de salariati). Din păcate, salariile angajatilor consumă aproape tot bugetul unitătii sanitare, rămînînd extrem de putini bani pentru medicamente, materiale sanitare si utilităti. În mod normal, din aceeasi bani ar trebui să se facă si investitii, dar si să se achite datorii. O solutie discutată este reducerea si la noi a numărului de salariati, optimul fiind stabilit cam pe la 800-1.000 de angajati. Externalizarea unor servicii, parteneriatele public-privat, dar si un control riguros asupra activitătii cadrelor medicale, si nu numai, ar putea fi alte cîteva solutii de schimbare la fată a spitalului, la propriu si la figurat. Asteptăm cu interes persoana care va avea curajul să rupă mîta-n două si care nu va mai tine cont în deciziile sale de viitoarele voturi electorale ori de considerente sociale si economice favorabile unora sau altora.

www.monitorulneamt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.