spot_img
spot_img
1.7 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Vile sub sechestrul DNA

- Advertisement -

Scandalul si sechestrul la Oficiul de Cadastru Iasi. DNA a cerut recent instituirea de sechestre asiguratorii pe locuintele

a nu mai putin de cinci persoane. Printre acestea se numara profesori universitari, angajati de la Cadastru, dar si un primar. Masurile au legatura cu doua cazuri. Unul a fost recent prezentat in exclusivitate de „Ziarul de Iasi”, si vizeaza acuzatii de falsificare a unor schite cadastrale realizate la cererea autoritatilor din comuna Mironeasa. La mijloc este un proiect cu fonduri europene, desfasurat in 2009 – 2010. Celalalt se refera la vinzarea cu acte false a unor terenuri centrale din municipiul Iasi.

Persoanele care s-au aflat in centrul scandalurilor de la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI) s-au ales cu locuintele sechestrate de catre Directia Nationala Anticoruptie (DNA).

Recent, aceasta institutie a cerut ca bunurile detinute de catre cinci persoane implicate in doua scandaluri, prin care sint acuzati de fals in acte cadastrale, sa fie puse sub sechestru.

Printre aceste persoane se numara un salariat de la Cadastru, un profesor universitar, o persoana fizica care executa lucrari topografice si un primar. Suplimentar, una dintre ele are conturile blocate, atit la cererea celor de la DIICOT, cit si de la DNA.

Persoanele implicate

La mijloc se afla un proiect cu fonduri europene desfasurat in 2009 – 2010 de catre Primaria Mironeasa in valoare de trei milioane de lei. Acesta prevedea constructia mai multor podete in comuna. Potrivit listei pe care a inaintat-o DNA catre OCPI, patru din cele cinci persoane carora li s-a pus sechestru pe case au fost implicate in acest proiect.

Persoanele vizate sint: Radu Cosmin, salariat al OCPI, tatal sau, Decebal Cosmin – inginer, Elena Curcudel – primarul din comuna Mironeasa, si Adrian Constantin Popia, profesor universitar in cadrul Universitatii “Gh. Asachi”. Acesta ar fi si el implicat in masuratorile realizate pentru schitele cadastrale ale podetelor din Mironeasa.

Contactat telefonic, Radu Cosmin nu a vrut sa comenteze. “Nu am ce sa spun. Nu stiu nimic despre asta, imi pare rau”, a spus salariatul de la OCPI, care in prezent se afla in concediu de crestere a copilului. De asemenea, primarul din Mironeasa nu a raspuns la tefelon, pentru a oferi un punct de vedere cu privire la acest aspect.

Povestea, pe scurt

Scandalul a pornit de la o plingere formulata de Alin Dragos, in luna mai 2010. Acesta este inginer autorizat pentru lucrari cadastrale. El s-a plins la OCPI si DNA ca in numele

lui au fost depuse la Cadastru pentru autorizare 27 de planuri de situatii pentru proiectul din Mironeasa, care figurau ca fiind realizate de el, dar stampila si semnatura erau false. Documentele falsificate reprezentau schite topografice pentru 27 de podete si un pod din beton armat peste riul Ursita, din comuna Mironeasa.

La vremea respectiva, Radu Cosmin a precizat ca nu el este autorul planurilor, ci tatal sau, Decebal Cosmin, insa DNA a pus sechestru pe bunurile ambilor. Profesorul Adrian Constantin Popia spune ca nu are nici o implicare in acest caz. “Cu Decebal Cosmin (n.r. – tatal lui Radu Cosmin) am fost colegi la scoala. Sintem si rude, ca i-am botezat un copil. Dar m-a bagat aiurea in aceasta chestiune, cind eu nu am nici o treaba. Nu am nimic de-a face cu cazul. M-au chemat in urma cu aproximativ o luna la Politie sa dau declaratii cu privire la aceste aspecte. Eu de patru ani nu am mai facut nici o lucrare cadastrala”, a sustinut profesorul universitar de la Facultatea “Gh. Asachi”.

Profesorul a subliniat ca Radu Cosmin ar fi recunoscut ca el a fost capul “operatiunii”. “Din cite am auzit eu, denuntatorul, Alin Dragos, a fost pus fata in fata cu Radu Cosmin si acesta din urma a recunoscut ca a facut respectivele planuri. Insa, eu repet: nu am nici o treaba si sper sa se lamureasca totul”, a mai spus Popia. Salariatul acuzat, de la OCPI, nu a dorit sa raspunda la cele spuse de Popia mai sus. “Nu stiu ce vorbiti”, a raspuns Radu Cosmin. “Ziarul de Iasi” a scris despre acest caz, in exclusivitate, inca din vara anului trecut.

La pachet

DNA a instituit sechestru si pe bunurile detinute de Bogdan Raduc si sotia lui, Maria. Raduc este cercetat in ancheta terenurilor vindute cu acte false de catre reteaua condusa de Emanuel Osoianu, si care a fost scoasa la iveala de autoritati la sfirsitul anului trecut. Tot in acest caz mai este cercetat si Radu Cosmin, salariatul de la OCPI.

Printre altele, Bogdan Raduc si sotia sa detin un teren la Miroslava si o vila linga padurea Mirzesti, in Breazu. Acestia sint cercetati in prezent atit de catre Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), care a blocat conturile familiei, si de catre DNA, care a facut o cerere asemanatoare citeva luni mai tirziu.

Bogdan Raduc nu a putut fi contactat pina la inchiderea editiei, pentru a exprima un punct de vedere.

www.ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.