Teapa dupa teapa si a inceput sa le placa
AFACERI DUBIOASE Scandal la Primãria Iasi, unde o licitatie pentru dirigentia de santier la un proiect finantat de UE, în valoare de peste 900 miliarde lei vechi, era sã fie câstigatã de un afacerist cu state vechi în tepe de pe meleagurile Vasluiului, Constantin Puscasu. Constructorul care a primit de la statul român în jur de 15 miliarde lei vechi, lãsând de izbeliste sediul scolii din Fâstâci, comuna Cozmesti, a vrut sã punã mâna pe dirigentia de santier a unei lucrãri din Iasi. Acesta a depus o ofertã consideratã inacceptabilã de cãtre Consiliul National pentru Solutionarea Contestatiilor, care a mai decis reanalizarea ofertelor depuse de alte firme. Culmea, pentru a demonstra cã a avut activitate de dirigentie de santier în ultimii ani, Constantin Puscasu a depus niste contracte semnate cu firma fratelui sãu, afaceristul bârlãdean Vasile Puscasu, dar si cu Episcopia Husilor!
Constantin Puscasu, prin firma Plastur Elcis SRL Iasi, s-a înscris la licitatia deschisã organizatã în vederea atribuirii contractului de achizitie publicã având ca obiect “Servicii de diriginte de santier aferente proiectului «Dezvoltarea axei de transport est-vest în municipiul Iasi»“, lucrare care va costa în jur de 900 miliarde lei vechi si va trebui finalizatã în luna august 2012. Afaceristul vasluian a depus o ofertã care i-a scandalizat pe ceilalti participanti la licitatie, în jur de trei miliarde lei vechi, fãrã TVA. Prin contestatia nr. 143, din 12 aprilie a.c., înregistratã la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor, una dintre firmele participante, Medos Construct&Consulting, a solicitat anularea raportului procedurii si a actelor subsecvente, descalificarea ofertantului S.C. Plastur Elcis S.R.L. si reluarea procedurii prin reevaluarea ofertelor. Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) a sustinut, dupã analizarea contestatiei, cã oferta trebuia declaratã inacceptabilã de cãtre comisia de licitatie, însã, în mod ciudat, nimeni dintre cei care ar fi trebuit sã ia o decizie, din aceastã comisie, nu a fãcut-o. Printr-o adresã publicatã pe site-ul CNSC, “se anuleazã raportul procedurii si adresele de comunicare a rezultatului procedurii de achizitie publicã, ca acte subsecvente ale raportului procedurii. În baza art. 278 alin. (2) si (4) din ordonantã, obligã autoritatea contractantã (Primãria Iasi, n.r.) ca, în termen de maxim 10 zile de la primirea deciziei Consiliului, sã reanalizeze oferte depuse în aplicarea procedurii, cu respectarea dispozitiilor legale si a celor evocate în motivare. Obligã autoritatea contractantã sã comunice tuturor participantilor la procedura de atribuire mãsurile luate în baza prezentei decizii”.
Cine îl tine în brate pe Constantin Puscasu?
Dupã ce CNSC a decis anularea acestei licitatii, au apãrut si semnele de întrebare. Cum de a fost posibil ca firma lui Constantin Puscasu sã se înscrie la licitatia cu pricina? Administratorul Plastur Elcis SRL este fratele lui Vasile Puscasu, patronul de la Unistil, companie care detine mijloace de transport în comun în Iasi si Bârlad, un apropiat al PSD. Conform documentatiei de achizitie, firmele înscrise la licitatie trebuiau sã prezinte dovezi cã în ultimii trei ani au derulat “minimum un contract de servicii sau maximum trei contracte în valoare cumulatã de 703.601 lei”. Ori, Constantin Puscasu a prezentat un contract semnat între el si fratele sãu, afaceristul bârlãdean Vasile Puscasu, în calitate de colaborator-prestator, pentru cã acesta avea în derulare lucrãri de constructii. Practic, dintr-o miscare de documente, Constantin Puscasu era recunoscut drept diriginte de santier la diverse lucrãri, prin firma fratelui sãu, Vasile, portitã prin care se putea înscrie si la alte lucrãri. Fratii Puscasu au gândit strategia prin care Constantin avea lucrãri de dirigentie de peste 740.000 lei, cu care se putea înscrie la licitatia de la primãria Iasi. Contractele sunt fie pe Unistil, fie pe o firmã de taximetrie din Iasi sau chiar cu Episcopia Husilor! CNSC a ajuns la concluzia cã toate aceste contracte nu pot fi luate în calcul ca fiind executate de firma Plastur Elcis, ci de un colaborator. La licitatii se cere cazier fiscal din partea administratorilor de firme. Cum se poate ca un om cu atâtea tepe sã fie primit la licitatii, fãrã nicio problemã? Probabil, în spatele acestuia stau tot felul de aranjamente financiare, de care nu sunt strãine personaje din Finante sau alte institutii publice.
Scoala de la Fâstâci, una din marile “realizãri” ale lui Constantin Puscasu
Despre Constantin Puscasu se stie cã nu a finalizat sediul scolii din Fâstâci, comuna Cozmesti, dupã ce a încasat peste 14 miliarde de lei vechi, în perioada 2004-2006. Acum, constructorul este acuzat de înselãciune de cãtre primarul de la Ibãnesti, Benone Pletea. În acest caz, Puscasu a emis o facturã de aproape 2 miliarde de lei vechi, în 2006, cãtre Primãria Ibãnesti, pentru întocmirea unui proiect tehnic, precum si asigurarea de asistentã tehnicã si consultantã în vederea unor lucrãri solicitate prin Ordonanta 7/2006 de Primãria Ibãnesti. Firma afaceristului bârlãdean a încheiat contractul pe 7 decembrie 2006 si a emis factura pentru toatã lucrarea, în jur de douã miliarde lei vechi, 20 de zile mai târziu, pe 27 decembrie 2006, când nici vorbã sã fi fost fãcutã lucrarea contractatã. Primarul Benone Pletea a refuzat sã îi achite toatã suma, dându-i doar o parte din bani, fapt pentru care Puscasu, cu tupeul caracteristic, l-a dat în judecatã. Constantin Puscasu a cîstigat în instantã, blocând conturile institutiei, pe care a executat-o silit. Nu este prima lucrare publicã, care se terminã cu scandal, pentru cã Puscasu nu-si îndeplineste conditiile contractuale. La Vutcani, sustin surse din Îmbunãtãtiri Funciare, s-au alocat 13 miliarde, pentru stabilizarea unui deal. Constantin Puscasu a câstigat licitatia, însã nu a mai terminat lucrarea. O altã lucrare câstigat de acelasi “investitor” a fost la primãria Vaslui, pentru vânzare fier vechi de la Termica. Desi trebuia sã achite municipalitãtii suma de 8 miliarde lei vechi, afaceristul a plãtit doar 800 de milioane, primãria Vaslui rãmânând cu buzele umflate.
Patronul de la Unistil are si el probleme cu legea
Omul de afaceri Vasile Puscasu, patronul firmei Unistil Bârlad, a fost condamnat de Judecãtoria Slobozia la doi ani de închisoare cu suspendare, dupã o afacere încâlcitã, datând din 2005. În urmã cu sase ani, Puscasu a pãcãlit asociatii din firma de cablu TeleVSat Bârlad, trecând pe facturi în conturile societãtilor sale, TeleM Piatra Neamt si Unistil Negresti, o serie de bunuri si suma de 500 milioane lei vechi. “Victimele” lui Puscasu – senatorul PDL Vasile Pintilie si managerul bârlãdean Marian Albu – l-au dat în judecatã cerând satisfactie. Dupã doi ani de tergiversãri si proceduri juridice, magistratii Judecãtoriei Slobozia l-au condamnat pe afacerist la doi ani de închisoare, cu suspendare. Alãturi de Puscasu au mai fost condamnati si fostul sãu director, Sergiu Gheorghe Hotoi, si contabila Cristina Dimera Teodor. Pe lângã toate condamnãrile, Puscasu and comp. mai trebuie sã returneze în jur de 400 milioane lei vechi, ca daune morale cãtre firma RCS&RDS.