spot_img
spot_img
-0.9 C
Vaslui
24-nov.-2024
spot_img
spot_img

JAF DE PESTE 200.000 de EURO

- Advertisement -

• politistii au o nouă pistă în cazul jafului de pe strada Stefan cel Mare • oamenii legii bănuiesc că infractorul a stat ascuns într-o casă părăsită, vecină cu cea a familiei Stoiciu • „Bănuim că infractorul a supravegheat zona cîteva zile din casa părăsită“, sînt de părere anchetatorii • au fost sustrase 9 picturi semnate Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, Octavian Băncilă si Corneliu Baba •

Politistii care fac investigatii în cazul jafului comis în urmă cu două zile în Piatra Neamt, cînd un individ necunoscut a intrat în vila familiei Stoiciu, de unde a sustras mai multe bunuri de patrimoniu, au o nouă pistă. În timpul investigatiilor efectuate la fata locului, anchetatorii au descoperit în gardul care despărtea proprietatea familiei Stoiciu de imobilul de la nr 61, două găuri. Cum casa vecină este nelocuită de mai multă vreme, proprietarii fiind plecati în străinătate, politistii au intrat la bănuieli. Astfel, ei au constatat că usa de la intrare fusese fortată, iar în interior existau semne clare că un „oaspete“ nepoftit locuise o perioadă. Ieri dimineată, politistii au luat legătura cu Petru Ciobanu, socrul proprietarului. „Azi dimineată (n.n. – ieri) am fost contactat de politisti si rugat să vin la casa ginerelui, pentru că aceasta ar fi fost spartă de hoti. Am venit să văd despre ce este vorba si am constatat că au avut dreptate. Usa de la intrare a fost fortată, iar în interior sînt semne care arată că un individ sau mai multi au locuit aici. Eu am venit aici în urmă cu o săptămînă, iar lucrurile erau în ordine. Cei care au spart casa au folosit o plapumă pentru a dormi. Au mai folosit un cutit, pe care l-am găsit abandonat prin casă. Mai era si o sticlă cu apă, pe care eu nu am lăsat-o acolo ci cel mai probabil de cel care a comis jaful de marti seară“, a declarat Petru Ciobanu, supărat că spărgătorul a folosit o baie pe post de WC. Politistii criminalisti au lucrat ore bune în casa în care se bănuieste că a stat ascuns infractorul. Au fost prelevate probe, respectiv amprente, dar si mai multe mucuri de tigară. Date fiind noile date ale problemei, cei care fac investigatii în acest caz sînt aproape convinsi că tîlharul a lucrat după un plan bine stabilit. „Nu excludem ca infractorul să fi avut si complici. Există indicii că înainte de a da lovitura a stat ascuns în imobilul vecin. De aici a monitorizat zona cu maximă atentie, iar cînd a fost sigur de reusită a actionat“, ne-a declarat unul dintre politistii care participă la cercetări.

Prejudiciul este de peste 200.000 de euro

În paralel cu investigatiile făcute pe teren, politistii au reusit să o audieze si pe proprietară, dar si pe vecina acesteia. Ca urmare a informatiilor oferite de către cele două victime, politistii vor încerca să realizeze un portret robot al suspectului. În ceea ce priveste bunurile sustrase, proprietara împreună cu fiica sa, a făcut un inventar si a constatat că lipsesc nouă tablouri, mai multe statuete din fildes si un ceas de buzunar din aur. În ceea ce priveste picturile, cinci dintre acestea sînt semnate de marele pictor Nicolae Grigorescu. Este vorba de lucrările „Băiat“, „La marginea pădurii“, „Portret de femeie“, „Casă în pădure“ si „Car cu boi“. În ceea ce priveste ultima pictură, cunoscătorii afirmă că Nicolae Grigorescu a pictat mai multe lucrări avînd această denumire. A mai fost sustras un tablou „Irisi galbeni“, semnat de Nicolae Tonitza, o pînză semnată de Octav Băncilă – „Natură moartă-piersici“- si alte două picturi semnate de Corneliu Baba, ambele denumite „Natură moartă“. Identificarea picturilor a fost făcută cu ajutorul specialistilor de la un muzeu din Piatra Neamt. În ceea ce priveste valoare bunurilor furate, proprietarul ar fi indicat că prejudiciul este de peste 200.000 de euro. Nu este exclus ca valoarea picturilor să fie mult mai mare, mai ales că lucrările sînt toate semnate de artisti valorosi. Ar trebui amintit numai că nu cum mult timp în urmă, o pictură („Cîrciuma la Rucăr“) semnată de Grigorescu a fost vîndută la o casă de licitatii cu suma de 230.000 de euro. Cunsocuti ca mari iubitori de artă, sotii Stoiciu au achizitionat de-a lungul vietii sute de tablouri. Vecinii spun că atunci cînd trăia si bătrînul Stoiciu, vila găzduia expozitii de pictură. „Amîndoi au iubit arta si au investit bani foarte multi în tablouri, dar si alte bunuri de valoare. Cînd trăia domnul Stociu, în vilă se făceau adevărate expozitii de pictură la care participau pictori celebri din Piatra Neamt, dar si din alte zone ale tării. Se stia că aveau lucruri de foarte mare valoare“, ne-a declarat unul dintre vecinii familiei Stoiciu.

Cum a fost comis jaful?

Politistii au reusit să stabilească cu exactitate cum s-a desfăsurat filmul jafului. „În jurul orei 7.30, suspectul a pătruns în locuintă, pe o usă lăsată descuiată si a imobilizat proprietara casei, o femeie în vîrstă de 72 de ani. Din locuintă, tînărul a sustras 9 tablouri, semnate de pictori celebri, bibelouri din fildes, un ceas de buzunar din aur si suma de 1.450 de lei. Încercînd să părăsească casa, pe aleea de acces în curte suspectul s-a întîlnit cu o vecină, o femeie în vîrstă de 69 de ani, pe care a invitat-o în casă, sub pretextul că face lucrări de reparatii, a lovit-o în zona fetei si a imobilizat-o. Ulterior, suspectul a părăsit locuinta, avînd asupra sa bunurile sustrase“, a declarat inspectorul principal Cătălina Bădeanu, purtătorul de cuvînt al Politiei Neamt. Cele două femei, care au fost imobilizate de agresor, au fost găsite în jurul orei 17, moment în care au fost anuntati si politistii. Concluzia trasă de acestia este clară, si anume că infractorul a actionat la pont.

www.monitorulneamt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.