TITANUL…Aproape de granita cu judetele Vrancea si Bacãu, comuna Coroiesti a fost vãzutã de la Vaslui drept comunitatea de la capãtul lumii. Dupã aproape 18 ani de muncã, Cristian Lungu poate spune cã si comuna sa se aliniazã, în sfârsit, în rândul celor „atractive” din judet. Neajunsurile, lupta cu morile de vânt, dar mai ales statornicia sa politicã într-un context în care plecãrile din partid dupã ciolan erau o virtute, l-au transformat pe primarul Coroiestiului într-un om politic bãtãios, pe care colegii sãi l-au gãsit demn pentru a-i reprezenta chiar si în Parlament. Acesta este prima rezervã pe listele de senatori ai partidului sãu, iar dupã alegerile europarlamentare acesta chiar poate ajunge în institutia supremã a tãrii. Pânã atunci mai este mult si în loc sã vorbim de Cristian Lungu, prima rezervã de la Senat, mai bine îl analizãm pe „Marele Alb” (cum mai este edilul alintat de colegi), ca primar al frontierei de est a judetului. Desi este departe de Bârlad, acum în Coroiesti poti ajunge pe asfalt. De asemenea, poti traversa comuna toatã, pe drum asfaltat, iar ulitele care se înteapã în traseul principal sunt la rându-le asfaltate în proportie de 99,99%. În sfârsit, în acest an, s-au alocat fonduri si pentru asfaltarea drumului Mireni – Hreasca, lung de 7,3 km, o investitie la care nimeni nu avea curaj sã se gândeascã. Cam aceasta este cartea de vizitã a unui primar, aflat la al cincilea mandat, care a reusit sã steargã eticheta Coroiestiului de cel mai sãrac cãtun al Europei. PSD-ist cu gura mare, a fost în 2000 cel mai tânãr primar ales din judet si de 18 ani se luptã cu toatã lumea pentru a aduce cât mai multe investitii în comuna sa.
De la Bârlad, mergând pe Drumul National (DN) 11 A spre Adjud, se ajunge la Coroiesti. Se poate si pe Drumul Judetean (DJ) 243 B, Bârlad-Ciocani-Mireni-Coroiesti, dar acesta acum este greu accesibil. Din DN, dupã Ivesti, se ajunge la un drum asfaltat, fãcut în urmã cu multi ani (2004), dupã nenumãrate demersuri ale primarului de Coroiesti, Cristian Lungu. Acest drum, transformat printr-o hotãrâre de guvern din drum de exploatare în drum judetean, este acum asfaltat si a ajutat foarte mult la dezvoltarea comunei. Un proiect la care am pus umãrul si noi, ziaristii de la Vremea Nouã, ajutându-i pe guvernanti sã înteleagã, prin „puterea” condeiului, cât de importantã era transformarea lui în DJ. Multi sãteni sunt de pãrere cã dacã n-ar fi ajuns primar în 2000, tânãrul Cristian Lungu, noroiul era si acum stãpân pe satele comunei Coroiesti. Nici ambulantele si nici pompierii nu reuseau sã ajungã în Coroiesti, mai ales în satul Hreasca, dacã ploua sau era zãpadã. Acum, aproape cã nu mai recunosti zona. Nimic nu mai aminteste de dezastrul infrastructurii anului 2000, când primarul Lungu începea reconstructia comunei Coroiesti. „Tinta mea a fost sã avem drum de asfalt dintr-un capãt în altul al comunei. Si nu mai avem mult pânã se împlineste acest termen. 6,3 kilometri avem acum, iar pânã-n primãvarã vor mai fi peste 6 kilometri. Distanta totalã e de 14 kilometri. Apoi vom asfalta drumuri de interes local, drumuri de legãturã între sate”, spune Cristian Lungu. Comuna Coroiesti a rezolvat si problema apei potabile în satele componente, dar poate cel mai important lucru sunt proiectele în valoare de 6,2 milioane lei care vor conduce la finalizarea procesului de modernizare în unitãtile de învãtãmânt.
Ce-a însemnat anul 2018 pentru cei din Coroiesti
Anul acesta a fost unul plin pentru comuna Coroiesti. „Este cel mai bun an de când sunt primar”, recunoaste Cristian Lungu. „2018 a fost unul de vis, în ceea ce priveste investitiile publice, pentru Coroiesti. Vorbim de patru scoli noi în satele Coroiesti, Mireni, Hreasca si Movileni cu fonduri prin Programul National de Dezvoltare Localã (PNDL) 2, în valoare de 6,18 milioane de lei. De asemenea, am fãcut un pod la Chilieni, în valoare de 1,5 milioane de lei, apoi constructia retelei de canalizare la Mireni (2,8 milioane de lei), alimentare cu apã la Movileni (2,25 milioane de lei), toate prin PNDL 1 si 2. Prin fonduri europene s-a realizat alimentarea cu apã la Coroiesti (960.000 de euro), iar prin fonduri proprii de la bugetul local am început asfaltarea a 7,3 kilometri de drum comunal, între Mireni si Hreasca. Valoarea lucrãrii este de 10,5 milioane de lei, termenul de finalizare fiind în 2021. Cu fonduri de la GAL, comuna va cumpãra o masinã de pompieri. Vara sunt probleme cu incendiile, în special la pãsuni”, a spus primarul Cristian Lungu. Privind în urmã, dupã 18 ani primarul spune cã situatia este radical schimbatã comparativ cu cea din anul 2000. Investitiile publice au dat un impuls dezvoltãrii initiativelor private. Au apãrut ferme zootehnice mai mici sau mai mari, ceea ce i-a determinat pe oameni sã prindã curaj si sã-si construiescã case mari si frumoase, având acces la utilitãti. Zona a devenit repede atractivã. Privind înapoi cu mândrie, primarul Cristian Lungu concluzioneazã: „Am muncit mult, enorm de mult, cu oamenii alãturi, cu Dumnezeu în fatã si cu salariatii primãriei împreunã, ca sã ajungem acum aici. Anul 2018 ne-a adus satisfactii multe, pe care le meritau locuitorii acestei comune, pe nedrept lãsatã atâtia ani în mocirlã. Dacã am albit, nu-mi pare rãu, pentru cã vãd acum oamenii multumiti care sperã cã li se vor întoarce copiii, plecati prin alte zãri ale lumii, acasã. Au si la ce veni. Infrastructura e aproape gata, utilitãtile îi conferã confortul tinerilor care vor primi un imbold sã investeascã si-n comuna lor. Îi astept cu drag, dar si cu multe alte facilitãti. Avem în acest sens si concursul larg al Consiliul Local”, a încheiat primarul Cristian Lungu.