spot_img
spot_img
-2.5 C
Vaslui
16-ian.-2025

„Strainii” care conduc Iasul

- Advertisement -

Botosaniul este bine reprezentat: de la primar si seful CJ, pina la cei care conduc invatamintul preuniversitar. Rectorii universitatilor sint majoritari din Suceava, inclusiv Vasile Isan, al carui nume l-ar indica drept iesean, iar din Vaslui avem doi parlamentari. Cei mai multi au ramas in orasul nostru dupa ce au terminat studiile. Acum, spun ei, aici se simt ca acasa. „Botosanenii si ceilalti au simtit nevoia sa traga mai tare decit iesenii, au fost poate mai ambitiosi tocmai pentru a nu fi nevoie sa se intoarca in orasele lor”, explica sociologii.

Cele mai importante institutii iesene sint conduse de botosaneni. La o trecere in revista a locului nasterii a oamenilor care sint in fruntea celor mai importante directii si institutii din Iasi, se observa ca tocmai iesenii sint in minoritate. Cei mai multi dintre sefi s-au nascut in judetul Botosani, respectiv primarul Gheorghe Nichita, presedintele Consiliului Judetean, Constantin Simirad, directorul Directiei de Sanatate Publica, dr. Vasile Cepoi sau Liliana Romaniuc, sefa Inspectoratului Scolar Judetean. Cit priveste rectorii universitatilor iesene, nici unul nu este din Iasi, trei fiind din Suceava, unul din Gorj si unul din Botosani. Iesenii mai recupereaza insa teren la capitolul parlamentari. Doi dintre cei cinci senatori sint din Iasi, la fel ca si cinci dintre cei 12 deputati. Sefii de institutii originari din alte judete spun ca au venit la Iasi pentru studii si n-au mai plecat pentru ca au fost „adoptati”. Sociologii arata ca majoritatea au ramas aici pentru ca in orasele de origine nu aveau sansa de a evolua in cariera sau de a se dezvolta intelectual din cauza lipsei institutiilor de educatie sau cultura sau chiar din cauza lipsei alternativelor in ceea ce priveste locurile de munca.

Poate unul dintre cei mai cunoscuti botosaneni din conducerea Iasului este Constantin Simirad, presedintele Consiliului Judetean Iasi. Simirad s-a nascut pe data de 13 mai 1941 in localitatea Cotusca din judetul Botosani. A urmat cursurile gimnaziale la el in sat, insa cind a venit vremea sa mearga la liceu, adolescentul de atunci a ales sa respecte dorinta tatalui sau. „Tatal meu a lucrat la construirea Hotelului Traian si-i vedea mereu pe elevii de la Liceul National care era aproape. I-a placut mult liceul si si-a dorit ca macar unul din copiii sai sa mearga la scoala acolo. Asa am ajuns eu la Iasi si de atunci n-am mai plecat. In Botosani n-am stat decit pina la 15 ani”, a declarat presedintele CJ.

Simirad a absolvit apoi cursurile Facultatii de Matematica din cadrul Universitatii „Al.I.Cuza” Iasi si timp de trei ani s-a intors la Botosani, mai exact in Dorohoi, pentru a fi profesor de matematica la un liceu din localitate. In 1968 insa a fost angajat asistent universitar de matematica la Universitatea Tehnica „Gh.Asachi”, unde a continuat sa inainteze in grad. A fost ales primar al Iasului in 1992 si reales in 1996 si in 2000. De asemenea, din noiembrie 2003 si pina in decembrie 2006 a fost Ambasador Extraordinar si Plenipotentiar la Ambasada Romaniei din Cuba. Dupa ce si-a dat demisia din functia de ambasador, Simirad a fost pensionar putin peste un an. In functia pe care o ocupa acum, Constantin Simirad a fost ales in urma alegerilor locale din iunie 2008. „Am fost imbratisat de ieseni si desi imi place la Botosani foarte mult, nu m-as mai intoarce acum acolo. Am fost adoptat de Iasi de atita timp incit e ca un parinte pentru mine, un tata sau o mama. Cele mai mari obligatii le am acum pentru Iasi pentru ca el m-a educat si el m-a facut ceea ce sint acum”, a mai completat presedintele CJ.

Si primarul Nichita e din nordul Botosaniului

Botosanenii sint reprezentati si la Primaria Iasi prin edilul Gheorghe Nichita. Acesta s-a nascut pe data de 15 septembrie 1956 in municipiul Dorohoi, judetul Botosani, unde a si urmat cursurile liceale. Diploma de subinginer si-a obtinut-o de la Facultatea de Hidrotehnica din cadrul Institutului de Constructii
din Bucuresti. S-a angajat ca sef de punct de lucru la Iasi in 1979 si in 1982 s-a inscris la Facultatea de Stiinte Economice din cadrul Universitatii „Al.I.Cuza” Iasi. De asemenea, Nichita si-a obtinut si diploma de inginer in Constructii Hidrotehnice dupa ce a urmat cursurile Facultatii de Hidrotehnica din cadrul Universitatii Tehnice „Gh. Asachi” Iasi. A devenit presedintele organizatiei judetene PSD Iasi in aprilie 2006, acum fiind vicepresedinte la nivel national. In iunie 2003 devine viceprimar al Iasului, iar in noiembrie devine primar interimar dupa demisia lui Constantin Simirad. A candidat apoi pentru functia de primar in 2004, cind a fost ales din al doilea tur de scrutin, fiind reales in iunie 2008.

Tot un botosanean se afla si la cirma sistemului

sanitar iesean. Dr. Vasile Cepoi conduce Directia de Sanatate Publica Iasi in momentul de fata dupa ce a mai fost presedinte al Casei Judetene de Sanatate Iasi, secretar de stat la Ministerul Sanatatii si director general al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. Dr. Cepoi s-a nascut in localitatea Tudora din judetul Botosani in 1954. „In Iasi am venit la facultate, cum cred ca au facut foarte multi si de atunci n-am mai reusit sa plec. Acum nu m-as mai intoarce in Botosani, mi-am facut deja o viata aici, unde de altfel mi-am cunoscut si sotia”, a declarat dr. Cepoi.

Invatamintul are multi sefi din Botosani

Si invatamintul iesean este condus tot de un botosanean. Liliana Romaniuc, sefa Inspectoratului Scolar Judetean Iasi, s-a nascut in municipiul Botosani pe data de 7 septembrie 1958.

Sefa ISJ a facut liceul in Botosani si apoi Facultatea de Matematica din Iasi. La scurt timp dupa absolvirea facultatii, Liliana Romaniuc a primit repartitie la Liceul Textil Moldova, dar s-a intors in Iasi pentru a ocupa un post de profesor de matematica. Din 2009 Liliana Romaniuc ocupa functia de sefa a Inspectoratului Scolar Judetean Iasi, inlocuindu-l pe Seryl Talpalaru.

Tot in Botosani s-a nascut si Vasile Cocris, prodecanul Facultatii de Economie si Administrarea Afacerilor. Decanul aceleasi facultati, Dinu Airinei, s-a nascut in municipiul Dorohoi, iar prorectorul de la USAMV, Vasile Vantu, a plecat din comuna Dobirceni, judetul Botosani. De asemenea, decanul Facultatii de Horticultura, Gica Gradinariu, este din comuna Pomirla, judetul Botosani.

Fostul inspector-sef, respectiv actualul inspector-sef adjunct al Inspectoratului de Politie Iasi, comisarul-sef Liviu Zanfirescu, s-a nascut in municipiul Botosani. Din acelasi judet este si Viorel Tanase, liderul sindicatului Sanitas, acesta fiind de loc din satul Bajura.

Rectorii universitatilor din Iasi sint din Suceava

Cele cinci universitati de stat din Iasi sint conduse tot de oameni din afara Iasului. Astfel, prof.dr. Vasile Astarastoae, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie „Gr.T.Popa”, s-a nascut in orasul Falticeni, judetul Suceava. De altfel, judetul Suceava este bine reprezentat printre rectori.

Tot de aici este si Vasile Isan, rectorul Universitatii „Al.I.Cuza”, chiar daca numele
l-ar recomanda mai degraba ca fiind iesean. Acesta s-a nascut in localitatea Vicovu de Jos.

Suceava l-a dat si pe rectorul Universitatii de Arte. Profesorul Viorel Munteanu s-a nascut in localitatea Reuseni din judetul Suceava.

Rectorul Universitatii Tehnice „Gh.Asachi”, Ion Giurma, este din Gorj.

Judetul Botosani este reprezentat printre rectori de catre Gerard Jitareanu, rectorul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Iasi. „M-am nascut in comuna Havirna din Botosani si inca mai merg destul de des acolo pentru ca mi-e dor de acele locuri. Am ajuns in Iasi cind am dat admiterea la facultate si nu-mi pare rau ca am ramas, a fost alegerea potrivita pentru mine. Ma intorc insa in Botosani cu placere ori de cite ori am ocazia. De altfel, am si multe activitati care implica Botosaniul, activitati legate de liceele din Dorohoi in special pentru ca sint multi tineri acolo care merita sa fie ajutati”, a declarat rectorul Jitareanu.

„Eu ii admir pe cei care vin din alte judete pentru ca aici au pornit de la zero”

Sociologii spun ca este normal ca un centru universitar ca Iasul sa atraga oameni din alte judete mai sarace sau cu mai putine posibilitati de realizare a unei cariere. „Botosaniul este un judet sarac economic, insa foarte bogat intelectual, cum de altfel este si Suceava. Moldova a dat multi oameni de cultura si daca ne apucam sa-i scoatem pe acestia din cartile de istorie, vedem ca nu mai ramin prea multi. Sefii de institutii despre care vorbiti sint oameni care si-au facut studiile superioare inainte de 1989 in mare parte cind nu existau alternative educative in orasele lor de origine. Dupa 1990 au avut sansa unei angajari in Iasi si si-au construit astfel o reputatie aici”, a precizat Nicu Gavriluta, sociolog si decanul Facultatii de Filozofie.

In acelasi timp insa sociologul mai spune ca cei veniti din alte judete au avut si o motivatie mai puternica. „Botosanenii si ceilalti au simtit nevoia sa traga mai tare decit iesenii, au fost poate mai ambitiosi tocmai pentru a nu fi nevoie sa se intoarca in orasele lor. Iesenii stiu ca indiferent de rezultatele intelectuale, ei oricum ramin in Iasi. Eu ii admir pe cei care vin din alte judete pentru ca e vorba de cei care au pornit de la zero si au muncit eventual pentru burse si pentru un viitor mai bun”, a mai adaugat Gavriluta, el insusi venit in Iasi din Suceava, tot pentru studii. Iasul a devenit pentru el „a doua geografie sacra” dupa orasul de bastina.

Parlamentari

Iasul pare mai bine reprezentat in rindurile parlamentarilor. Astfel, senatorul Florin Constantinescu, din partea PSD, s-a nascut in satul Crivesti, comuna Vanatori, Iasi. Tot din Iasi este si senatorul Sorin Lazar, de la acelasi partid. Dumitru Oprea, senator PDL, este din comuna Manesti, judetul Prahova, Mihaela Popa, senator din partea PDL, este din Husi, Vaslui, iar senatorul PNL Varujan Vozganian este din Craiova, judetul Dolj.

Aproape jumatate dintre deputati sint ieseni, respectiv Luminita Iordache, deputat PSD, Petru Movila, deputat PDL, nascut in localitatea Tibana, deputatul PSD Neculai Ratoi, nascut in Pascani, deputatul PDL Marius
Spinu, nascut in Hirlau, si Cristina Dobre, deputat PDL, nascuta in Iasi. Bine reprezentat este si judetul Bacau. Deputatul PNL Relu Fenechiu s-a nascut in Darmanesti, Bacau, deputatul PSD Vasile Mocanu este din localitatea Goioasa, Bacau. Deputatul Tudor Ciuhodaru, din partea PC, este tot din Bacau, iar deputatul PDL Nicusor Paduraru s-a nascut in localitatea Stefan cel Mare, Bacau. De asemenea, deputatul PSD Anghel Stanciu s-a nascut in comuna Toporu, din judetul Giurgiu, deputatul PNL Cristian Adomnitei este din Suceava, iar deputatul PDL Daniel Oajdea este din Vaslui.

www.ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.