spot_img
spot_img
3.7 C
Vaslui
24-nov.-2024
spot_img
spot_img

Ne asteapta vremuri grele !Eliminarea subventiilor arunca in aer facturile la caldura

- Advertisement -

Taierea subventiilor la caldura, preconizata de Guvern, este privita cu înfrigurare de zeci de mii de focsaneni ale caror locuinte sint racordate la sistemul centralizat de termoficare u de cealalta parte a baricadei, autoritatile locale ridica din umeri si spun ca nu stiu cum o sa se descurce la iarna u primarul Decebal Bacinschi crede ca bugetul local nu va putea suporta toata subventia, in timp ce directorul ENET SA Focsani se gindeste cu teama si la o eventuala scumpire a gazului u in prezent focsanenii platesc 203 lei/Gcal.

La cererea Fondului Monetar International, Guvernul Romaniei va elimina subventia la energie termica, ceea ce va duce la o crestere a pretului pe gigacalorie. Potrivit solicitarii Guvernului Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Administratiei si Internelor si Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale îi vor prezenta premierului Emil Boc, în perioada urmatoare, o serie de variante de lucru pentru acordarea ajutorului de caldura. Potrivit oficialilor din aceasta iarna, odata cu eliminarea subventiei se va pune accent pe ajutoarele la caldura. “Subventia pentru caldura nu va mai fi acordata astfel încit sa beneficieze toate persoanele indiferent de venit. Principiul se va schimba, însa persoanele cu venituri mici vor fi protejate în continuare”, a precizat Ioana Muntean, purtatorul de cuvint al Guvernului. Subventia pentru producerea energiei termice este acordata în prezent atit de la bugetul de stat, cit si de la bugetele locale. Primarul municipiului Focsani, Decebal Bacinschi, si seful societatii de termoficare SC ENET SA Focsani, Valter Popescu, nu au înca habar în ce va consta aceasta reducere a subventiilor anuntata recent. Cea mai sigura varianta este ca Guvernul nu va mai acorda prin Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) subventia de 45% din contravaloarea combustibilului folosit la producerea energiei termice. Este posibil, de asemenea, sa fie eliminata si obligativitatea platii de la bugetele locale a unei subventii reprezentind cel putin 10% si maxim 55% din pretul real de producere a gigacaloriei. Nici conducerea ENET SA Focsani si nici cea a Primariei nu stiu exact despre ce va fi vorba. In aceste conditii pe locuitorii Focsaniului îi asteapta facturi mai mari cu aproape 50% la caldura, daca nu se mai dau subventii de la guvern si duble daca subventiile se elimina în totalitate, adica si de la bugetul local. O alta amenintare de temut este si probabilitatea majorarii pretului la gaze pentru producatorii industriali, ceea ce va duce la o adevarata explozie a pretului gigacaloriei.

Edilii prefera sa nu agite locatarii

In prezent abonatii ENET beneficiaza de subventie la plata facturii la energie termica atit de la guvern (45%) cit si de la bugetul local al Focsaniului (55%). La toate acestea se adauga si ajutoarele sociale pentru caldura care ii fac pe cei care au venituri sub 150 de lei pe luna de membru de familie sa nu plateasca practic niciun leu la gigacalorie. Mult anuntata masura de eliminarea subventiei pune pe jar inclusiv autoritatile. «Se zvoneste ca guvernul va renunta la subventii, una din solutiile de reducere a cheltuielilor fiind reducerea subventiilor la termoficare. Vom vedea exact cum se aplica si, în functie de asta – ati vazut deja la Bucuresti, în speta se vorbeste sa se dea diferentiat acea subventie la termoficare. În masura în care vom primi mai putin de la bugetul de stat. E putin probabil insa sa putem sustine noi intreaga diferenta pentru populatie. Sa vedem insa ce vor decide cei de la Guvern si apoi ce decizii se vor lua la nivel de Consiliu Local», a declarat primarul Decebal Bacisnchi. În municipiul Focsani sint în prezent circa 20.000 de consumatori casnici racordati la reteaua de distributie a energiei termice. In aceasta iarna au beneficiat de ajutoare la factura de energia termica 3.356 de familii. «Cred ca vor trebui crescute ajutoarele la caldura. In prezent sint familii care beneficiaza de subventie 100%. In sensul ca daca au venituri sub 150 de lei pe luna nu platesc nici un leu la caldura», ne-a declarat primarul.

«Nu-i normal sa-i dam subventie celui cu 10.000 de lei pe luna»

Pe focsaneni ar putea sa ii astepte o iarna destul de grea. Aceasta fiindca indiferent de cit de scazute vor fi temperaturile de afara, facturile la caldura vor frige oricum la buzunare. «Sa vedem cum se materializeaza aceasta reducere a subventiilor la nivel national si, în functie de asta, vom lua si noi o decizie la nivel local. Am inteles ca este o varianta de fapt de majorare a ajutoarelor la caldura si de eliminarea a subventiei. Deci cei care au posibilitati, sa plateasca mai mult, iar subventia sa fie pentru cei care nu au posibilitati, pe un anumit plafon. Asa cum am mai spus, daca se stabilea de la inceput un plafon, sa zicem de 2.500 de lei de fiecare, stiam o treaba. Noi, in Focsani, avem doua categorii de cetateni: cei care primesc subventie si ajutoare sociale pentru caldura si cei care nu beneficiaza de acestea, nefiind abonatii ENET. Asa ca trebuie facuta diferentierea. Nu e normal sa-i dam subventie celui care are 10.000 de lei pe luna. Acesta sa-si plateasca integral caldura”, ne-a declarat Bacinschi. De cealalta parte, directorul general al ENET SA Focsani, Valter Popescu, sustine ca înca sint lucruri neclarificate în ce priveste taierea subventiilor. De aceea, el are îndoieli ca pretul pe care populatia îl va plati va creste „semnificativ” si a încercat sa tempereze din tenta pesimista ce a fost imprimata de anuntul premierului Emil Boc. «Nu cred ca va creste semnificativ pretul la energia termica. Daca va creste e clar ca populatia isi va plati si mai greu facturile», a declarat directorul Valter Popescu.

Facturi duble la caldura daca subventiile se elimina în totalitate

Dincolo de aceste incertitudini, o estimare destul de sumbra a ceea ce urmeaza arata ca în municipiul Focsani factura la energie termica furnizata în sistem centralizat ar ajunge la nivel dublu fata de aceasta iarna, daca temperaturile vor fi la fel de scazute si daca subventiile vor fi eliminate. Mai întii pornim de la faptul ca actualul pret de referinta pentru o gigacalorie în municipiul Focsani este de 203 de lei. Aceasta în conditiile în care pretul aprobat de Autoritatea Nationala de Reglementare a Energiei (ANRE) se ridica la 398 de lei. Diferenta de 195 de lei reprezinta subventia pentru combustibilul folosit la producerea energiei termice. Din aceasta suma, 45%, adica 87,75 de lei reprezinta contributia Guvernului si 55%, adica 107,25 de lei subventia acordata de Consiliul Local. Astfel ca in eventualitatea în care subventiile de la MAI si de la bugetele locale vor fi scoase, atunci este clar ca pretul de referinta va fi unul apropiat de cel de 398 de lei. Renuntarea Guvernului in a acorda aceasta subventie ar duce asadar la o majorare a tarifului final platit de consumatori cu 87,75 lei in plus pentru fiecare gigacalorie consumata, adica facturile vor fi mai mari cu aproape 50 % mai mult comparativ cu cele din prezent. Aceasta in conditiile in care Consiliul Local va aproba in continuare acordarea de subventii, in caz contrar pretul urmind sa creasca destul de mult. Potrivit oficialilor locali, guvernul insa nu a platit aceasta subventie in fiecare an. «Dupa cum stiti cam de 2-3 ani incoace guvernul uita sa ne dea banii. Se intimpla insa pe final de an. Cam in decembrie asa… ce mai aveam de primit pe un an, nu mai primim. Si uite asa directorul economic Natasa Nermes scoate de la buget cite 1,5 milioane de lei si completeaza la subventie. S-a intimplat si anul trecut si acum doi ani… Reducerea subventiilor la încalzire este, deocamdata, o stire fara ceva concret. Este prea devreme pentru a ne pronunta si nici macar nu s-a specificat clar cu privire la subventiile care nu vor mai fi acordate”, a declarat directorul SC ENET SA Focsani, Valter Popescu.

Gazul, o alta amenintare!

Modernizarile care urmeaza a fi facute la retelele de termoficare si punctele termice precum si la centrala ENET in sine ar putea duce la o reducere a pretului de producere a gigacaloriei. Oficialul semnaleaza insa o alta amenintare, cea legata de majorarea pretului la gaze pentru consumatorii industriali care ar putea duce la o adevarata explozie a pretului la caldura. « Pe mine nu ma ingrijoreaza acesta subventie. Cel mai mult imi fac griji pentru anuntatele cresteri de preturi la gaze in special pentru consumatorii industriali. Din pacate ENET, desi furnizeaza caldura populatiei, este trecut la acest capitol al consumatorilor industriali, desi este o firma de utilitate publica. Daca se intimpla acest lucru noi va trebui sa introducem in factura si pretul la gaze, iar pretul la gigacalorie va fi si mai mare. Nu stiu ce vom face in iarna aceasta ca pina dam drumul la centrala noua, tot cu vechile cazane ne vom incalzi. Ce vor face oamenii ? Cum isi vor plati facturile? Isi vor putea pune toti centrale de apartament? Si acestea sint insa pe gaze care se vor scumpi si deci va fi nevoie de o noua subventie. Dar de data asta pentru gaze”, a conchis si Valter Popescu.

www.ziaruldevrancea.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.