spot_img
spot_img
-2.3 C
Vaslui
16-ian.-2025

Coniacul Vasconi, ochiul dracului!

- Advertisement -

Provocarea anului: cine distruge cianurile de la Vascovin?

DISPERATI… Cunoscuta marcã de coniac Vasconi, care fãcea odinioarã deliciul consumatorilor de tãrii din toatã tara si era recunoscutã ca marcã de vârf în industria bãuturilor alcoolice românesti, riscã sã ajungã monedã de schimb în cel mai mare scandal de mediu al judetului Vaslui. Asta, dupã ce autoritãtile au început sã analizeze la modul serios posibilitatea de a face rost de bani pentru a neutraliza cele 500 de tone de cianuri, rãmase dupã desfiintarea fostului Vascovin. Scenariul este simplu: lichidatorul Vascovin ar putea vinde o cantitate de Vasconi, din cei 100.000 de litri aflati în administrarea si grija sotilor Butnaru, cu care s-ar face rost de bani pentru neutralizarea cianurilor. Pânã acum, prefectul judetului, Levente Szekely, a avut trei întâlniri cu conducerea DGFP si a Gãrzii de Mediu, însã de fiecare datã totul s-a terminat în coadã de peste, la fel cum începuse. Întrebarea este, în aceste conditii: cine va avea curajul sã facã luminã în acest scandal, care poate degenera în orice moment într-un dezastru ecologic?

Scandalul cianurilor de la fostul Vascovin riscã sã degenereze într-o problemã de mediu de necontrolat pentru autoritãtile locale. În douã locatii apartinând de fosta întreprindere a viei si vinului zac în jur de 500 de tone de cianuri, care erau folosite cu multi ani în urmã pentru productia de vinuri si bãuturi spirtoase. La momentul cumpãrãrii activelor, noul proprietar a fost prostit pe fatã de conducerea de atunci a judetului, spunându-i-se cã, ulterior, cianurile vor fi distruse de lichidatorul de la Vascovin. Desi au trecut zece ani de la acea vânzare, nu s-a întâmplat nimic, iar lichidatorul nu mai dã niciun semn de viatã, desi la Prefecturã au fost organizate mai multe întâlniri pe tema cianurilor de la Vascovin, care nu s-au soldat cu rezultate concrete.

Prefectul judetului: “Caut solutii, nu stiu cine va plãti neutralizarea”

Prefectul Vasluiului, Csaba Levente Szekely, a avut trei runde de discutii cu cei implicati în afacerea cianurilor de la Vascovin, de când a fost numit în functie. De fiecare datã, nu s-a întâmplat nimic, mai ales cã lichidatorul bunurilor de la Vascovin nu a catadicsit sã aparã. Cu toate cã se stia cã situatia este încâlcitã si cei care detin cianurile nu au nicio vinã, comisarii Gãrzii de Mediu au mers în control, la începutul anului, si au aplicat amenzi de sute de milioane de lei vechi firmelor în cauzã. “Stiu de problema de la Vascovin, ne-am întâlnit de trei ori, sã discutãm despre aceastã situatie. Greseala porneste de la cei care au fãcut lichidarea bunurilor. Firmele care au cumpãrat recipientele în care se aflau cianurile nu trebuiau sã accepte situatia. Lichidatorul a predat recipientele, în care se aflau sute de tone de cianuri, spunând cã va rezolva situatia. Nu s-a fãcut nimic, asta e realitatea. Eu, personal, cunosc situatia de la fostul Vascovin si încerc sã gãsesc o solutie. Problema este cine va plãti, pentru cã am cãutat o firmã care sã neutralizeze substantele, însã nu stiu cine va da banii, pânã la urmã”, sustine prefectul judetului, Levente Csaba Szekely.

Ce au semnat Tibulcã and comp., în 2003?

În 2003, conducerile de atunci ale Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP), Prefecturii si Agentiei de Mediu cãdeau de acord, alãturi de lichidatorul Vascovinului, cã sutele de tone de cianuri trebuie neutralizate. “SC Vascovin va continua realizarea mãsurilor din programele de conformare anexã la autorizatiile de mediu nr. 256 si 257/2001. (…) SC Vascovin SA Vaslui are obligatia sã solicite autorizatie de mediu pentru activitatea ce o desfãsoarã, în baza unei documentatii tehnice care va contine si proiectul de program de conformare cuprinzând mãsurile privind deshidratarea slamului de Albastru de Prusia, depozitarea într-un spatiu amenajat corespunzãtor si eliminarea lor, cu respectarea legislatiei de mediu. Deseurile supuse acestei proceduri au fost produse de Platforma Industrialã a Vascovin SA Vaslui si sunt depozitate astfel: la unitatea de vinificatie Vaslui – 417.455 litri deseu lichid; 101.095 litri deseu lichid în platforma industrialã a SC Vascovin SA Vaslui (activ cumpãrat de SC Agrimex Company SRL Vaslui);18.955 litri deseu rezultat în urma filtrãrii – în Unitatea de Vinificatie Codãesti. În contextul stabilit, SC Vascovin SA Vaslui va proceda la cuantificarea cheltuielilor necesare pentru procesare slam, depozitare temporarã si, ulterior, distrugere”, se scria în procesul verbal al sedintei, act semnat de fostul sef al DGFP, Alec Bujorianu, fostul prefect Tibulcã si ex-directorul Agentiei de Mediu, Dorobãt. Nimic, dar absolut nimic din ceea ce s-a semnat nu s-a întâmplat, în ultimii ani. Autoritãtile judetene au dovedit cã sunt impotente si nu pot gãsi o solutie, la o problemã de mediu extrem de gravã. De exemplu, în cazul în care cineva ar fi atât de iresponsabil si ar deversa cisterna de 100 de tone de cianuri într-un râu, s-ar produce o catastrofã ecologicã, despre care s-ar vorbi si la Bruxelles. Ori, firmele care au cumpãrat activele de la Vascovin au încasat amenzi în mod nemeritat, desi solutia era la îndemâna tuturor.

Solutia: vindeti coniacul Vasconi!

Am discutat, în ultimele zile, cu toate pãrtile implicate în acest scandal. S-a profilat, astfel, o solutie extremã. În depozitele de la sediul central al fostei societãti Vascovin, la societatea administratã de Marcela Butnaru, sotia fostului deputat Vasile Butnaru, sunt în jur de 100.000 de litri de coniac Vasconi, care sunt încã în proprietatea statului român. Dacã lichidatorul ar dori sã rezolve situatia cianurilor – neutralizarea acestora fiind estimatã la peste 2 miliarde lei vechi – ar putea propune Directiei de Finante vânzarea unei cantitãti din stocurile de Vasconi, iar cu banii obtinuti s-ar putea plãti costurile cu neutralizarea. “Partea proastã este cã, la vânzarea cisternelor, nu s-a spus nimic despre cantitãtile de cianuri care erau detinute acolo. Ulterior, la o sedintã cu cei implicati, dl. Bujorianu (fostul director al DGFP Vaslui, n.r.) a spus cã o sã caute resurse pentru neutralizarea acestor slamuri. Noi am cerut bani de la Ministerul de Finante, pentru neutralizarea substantelor, însã am primit un rãspuns negativ. Cei care le detin ar trebui sã încerce sã le neutralizeze, pentru cã, în momentul de fatã, nu sunt pe inventarul nimãnui”, explicã Mihãitã Pantâru, directorul executiv al DGFP Vaslui. A mai fost propusã si o altã solutie: “Sã fie de acord Ministerul de Finante ca lichidatorii sã dea o parte din acest distilat unei firme, iar cu banii obtinuti sã se facã neutralizarea”. Practic, mingea este în terenul lichidatorului judiciar de la Vascovin, care ar trebui obligat sã-si asume situatia cianurilor. Întrebarea este: cine are curajul s-o facã?

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

9 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.