Parohia „Vovidenia” se confruntă de ceva timp, cu o situaţie care reflectă modul în care ne raportăm noi la Dumnezeu şi la „bogăţia” materială pe care o are Biserica, bogăţie la care jinduiesc unii, iar cei „orientaţi” chiar reuşesc – prin felurite inginerii cadastrale – să o facă pe numele lor.
Printr-o jonglerie care s-a concretizat în cabinetul unui executor judecătoresc, Parohia „Vovidenia” (una dintre cele mai vechi din Galaţi, Biserica a fost sfinţită la 1790, iar casa parohială ridicată tot atunci) s-a trezit că trebuie să renunţe la câteva sute de metri pătraţi (637 mp), suprafaţă care a fost vândută de unul dintre vecinii parohiei.
E vorba de proprietarul fostului Club CFR, pe nume Gr.B., care a revendicat şi terenul aferent de 550 mp, suprafaţă revendicată şi obţinută în instanţă.
După ce Gr. B. a intrat în posesia Clubului CFR şi a terenului, a încercat să-şi extindă posesia şi „afacerea” şi asupra terenului pe care a fost ridicat (în anul sau după 1986) imobilul în care acum este găzduită Garda de Mediu, imobil aflat în continuarea fostului Club CFR. E vorba de clădirea din spatele Primăriei Galaţi, o clădire care are o arhitectură diferită de cea a fostului Club CFR.
Încurcătura sistematizării?
Situaţia pare încurcată, iar încurcătura s-a declanşat în urma sistematizării din 1986, când fostul regim şi autorităţile executante ale vremii au luat Parohiei „Vovidenia” – după moda abuzivă arhicunoscută – 637 de metri pătraţi.
Pe acel teren al istoricei Biserici „Vovidenia” a fost ridicată o clădire, cea din prelungirea fostului Club CFR – actuala Gardă de Mediu. Se observă astăzi, fără efort, că actuala clădire a Gărzii de Mediu are în spate – chiar acoperă pe aceeaşi direcţie – casa parohială a Bisericii „Vovidenia”, ridicată pe la sfârşitul veacului al XVIII-lea, odată cu biserica, după moda timpului.
Nu la fel a gândit şi cetăţeanul gălăţean Gr.B., care după ce şi-a revendicat fostul Club CFR (pe care spune că este proprietar din 1944) cu suprafaţa de teren de 550 metri pătraţi – a cerut în instanţă şi diferenţa de teren de până la 1187 metri pătraţi. Diferenţa de la 550 mp şi până la 1187 mp include terenul cu imobilul Gărzii de Mediu, dat comunităţii în 1986 de parohie, plus o parte din grădina istoricei Parohii Vovidenia! Menţionăm că nu oferim numele complet al proprietarului pentru că nu am reuşit să avem şi poziţia sa.
Potrivit hotărârilor pe care noi le-am văzut, reiese că cererea lui Gr. B a fost respinsă de Judecătoria Galaţi şi de Tribunalul Galaţi. Totuşi, surpriză! Cum, necum, la începutul anului 2010, Gr. B. – deşi a pierdut în instanţă revendicarea diferenţei de teren – a vândut toţi cei 1.187 mp de teren, plus imobilele aferente, unui alt gălăţean.
În Postul Paştelui şi ieri, ultimul cumpărător (G.O) a făcut presiuni asupra preoţilor ca istorica Biserică să îşi schimbe vecinătăţile! Susţine că el este proprietar… Ieri, nişte tineri de la o societate de topometrie doreau să facă măsurători, deşi nu aveau niciun act legal asupra lor…
La rândul nostru am sunat la domnul G.O. şi nu ne-a răspuns; am sunat-o pe soţie, doamna O., care deîndată ce a aflat scopul apelului nostru, ne-a închis scurt telefonul. Tot ieri, Secţia 1 a Poliţiei Galaţi a fost sesizată despre abuzurile care se fac asupra Parohiei „Vovidenia”.
Pentru noi, un lucru e cert. Există din partea comunităţii gălăţene un interes legitim, acela de a afla cum s-a ajuns la o astfel de situaţie?
Cine şi-a imaginat că terenul unei Biserici istorice poate fi motiv de tranzacţie imobiliară? Cine sunt cei care şi-au dat concursul în această situaţie în care vecinul Bisericii Vovidenia – a vândut ilegal proprietatea Bisericii! Cine a înscris la cadastru actele false, cum s-a făcut actul de vânzare-cumpărare din moment ce instanţele au respins cererea formulată de Gr. B. pentru revendicarea celor 637 mp de teren? Pentru că decizia Tribunalului este irevocabilă.
Cert este că vechea şi istorica Parohie gălăţeană „Vovidenia” nu poate rămâne la mâna unor „specialişti” în tranzacţii imobiliare. Şi că autorităţile au datoria să nu mai tragă de timp! Galaţiul nu e chiar tărâmul tuturor posibilităţilor…