DE NECREZUT…Un miros pestilential a pus ieri pe jar mii de bârlãdeni, autoritãtile locale si Garda de Mediu Vaslui, asaltatã de reclamatii. Nu a fost gãsitã sursa mirosului, care a persistat câteva ore bune în Bârlad, desi inspectorii de mediu au cutreierat toate fermele din jurul Bârladului! Existã suspiciuni cã cei din judetul Galati au început sã transporte gunoi „pe sest” la mica întelegere cu responsabilii gropii de gunoi de la Rosiesti, dar pânã acum nu s-a putut demonstra nimic! Singurii care duc, deocamdatã, gunoi la Rosiesti, sunt cei de la CUP Bârlad, însã o fac în conditii absolut legale si igienice, fãrã a lãsa în urmã mirosuri ca cel ce a înebunit ieri mii de bârlãdeni! Comisarii de la Garda de Mediu sustin cã nu a existat niciun transport de deseuri trimis din judetul Galati la depozitul ecologic de la Rosiesti.
Bârlãdeni s-au confruntat cu un miros greu, pestilential, de dejectii ce a persistat timp de câteva ore bune peste oras. Totul a început de la primele ore ale diminetii, dupã ce, spun unii bârlãdeni, ar fi trecut mai multe masini cu gunoi, prin Bârlad, dinspre judetul Galati, spre groapa de gunoi de la Rosiesti. Începând cu orele 9.00, am fost asaltati de telefoane de la Bârlãdeni, care ne solicitau sã facem ceva cu mirosul si sã aflãm de unde vine. Zeci de bârlãdeni au sunat si la Garda de Mediu Vaslui, iar în Bârlad au venit trei inspectori, care timp de aproape patru ore au luat cu asalt toate fermele de animale din jurul Bârladului. „N-am gãsit absolut nimic la ferme, deci ele ies din calcul. Nu stim de la ce a fost acel miros, pe care si noi l-am simtit, dar care pe la orele amiezii a dispãrut. Apelãm la bârlãdeni, dacã au cunostintã de vreo sursã de unde vine acel miros, sã ne contacteze la numãrul 0235/317254″, a precizat inspectorul de la Garda de Mediu din Bârlad, Adrian Jecu. Chiar si la Primãria Bârlad au sunat oamenii, cerând sã li se spunã ce miroase în Bârlad atât de greu, fiind îngroziti cã asupra orasului se poate abate vreo molimã. Nici primarul Dumitru Boros nu stia de unde vine mirosul, asa cã a dat dispozitii la Politia Localã, care are un Compartiment de Protectie a Mediului, sã monitorizeze intrãrile în Bârlad, dinspre judetul Galati, încercând sã verifice si supozitia emisã de mai multi bârlãdeni, referitoare la masinile de gunoi din judetul Galati care traverseazã orasul Bârlad, pentru cã nu avem sosea de centurã. „Noi stim clar, am vãzut cu ochii nostri, dar n-am stiut cã trebuie sã ne uitãm la numerele de masini. Aveau gunoi, e clar, iar în urma lor mirosea îngrozitor, miros care a persistat ore bune pe strãzile pe unde au trecut aceste masini”, ne-au spus câtiva locatari de pe strada Vasile Pârvan. Ipoteza a fost verificatã de Cristian Laic, comisarul sef al Gãrzii de Mediu Vaslui, care a sunat la responsabilii cu groapa de la Rosiesti, solicitând detalii despre masinile care au adus gunoi ieri la groapa cea nouã de gunoi. „Nu s-a confirmat, ei au spus cã abia s-a aprobat ca judetul Galati sã aducã aici gunoiul, dar nu s-a încheiat încã un contract. Totusi mirosul vine de undeva, dar nu am depistat noi încã”, a precizat Cristian Laic. Dar, alte guri rele spun cã cei din Galati sunt disperati cã de peste douã luni au adunat gunoi ce nu au avut unde sã-l ducã, asa cã nu este exclus ca, la mica întelegere cu cei care administreazã groapa de la Rosiesti, sã fie adus gunoiul „pe sest”… dimineata pe rãcoare, înainte de rãsãritul soarelui! Politia Localã Bârlad va face de pazã la intrarea în oras, pentru a vedea dacã se confirmã o asemenea variantã.
Garda de Mediu sustine cã nu au existat transporturi „pe sest”
VERIFICÃRI…Comisarii de la Garda de Mediu sustin cã nu a existat niciun transport de deseuri trimis din judetul Galati la depozitul ecologic de la Rosiesti. „În prezent abia s-a aprobat în cadrul unei sedinte a Consiliului Judetean Vaslui posibilitatea ca, temporar, deseurile generate în mai multe localitãti din judetul Galati, dupã ce au fost colectate selectiv, sã fie depozitate la Rosiesti. Existã însã o procedurã de autorizare de urmat, pe care atât operatorul de la Rosiesti cât si operatorii din Galati care vor depozita deseurile la depozitul ecologic trebuie sã o respecte. Deocamdatã, nu existã un contract care sã fie agreat de CJ Vaslui, în acest sens, care sã permitã o astfel de activitate. Acest contract, trebuie depus ulterior la Agentia pentru Protectia Mediului pentru ca autorizatia operatorului de la depozit sã fie revizuitã în sensul de a reglementa posibilitatea ca acesta sã poatã primi temporar deseuri si din alte judete, pentru cã în prezent autorizatia integratã de mediu pe care acesta o detine nu-i permite sã facã acest lucru. Mai mult, operatorul depozitului de la Rosiesti nu are interesul sã primeascã ceva „pe sest” întrucât eventualele cantitãti de deseuri trebuie facturate ulterior. În plus, dacã s-ar face astfel de transporturi si acestea trebuie sã respecte anumite reguli, în sensul cã este putin probabil sã fie generate mirosuri atât de puternice care sã persiste atât de mult timp doar la o simplã trecere prin oras„ au declarat reprezentantii Gãrzii de Mediu Vaslui.