spot_img
spot_img
-1.1 C
Vaslui
24-nov.-2024
spot_img
spot_img

Salariile profesorilor, taiate din nou

- Advertisement -

Cadrele didactice botosanene vor primi salarii diminuate cu 33 la suta. Magistrati ai Curtii Constitutionale au respins, in unanimitate de voturi, obiectiile Opozitiei depuse atat pe Legea Codului de Dialog Social, cat si pe legea care plafoneaza salariile dascalilor in 2011.

Reprezentantii CCR au declarat cele doua legi constitutionale. Astfel, cele doua acte normative vor merge la promulgare, la presedintele Traian Basescu. Magistratii Curtii Constitutionale au dezbatut, miercuri, sesizarile Opozitiei cu privire la legea Codului de Dialog Social si Legea salarizarii profesorilor in 2011, asupra carora Guvernul si-a angajat raspunderea.

Salariile din mai taiate dupa trei zile de la publicarea Legii in M.O.

Parlamentarii PSD si cei de la PNL au contestat atat procedura de adoptare a celor doua acte normative, cat si aspecte de fond. „Asteptam cu interes decizia pe care Curtea Constitutionala o va lua in legatura cu legea salarizarii. Speram intr-o amanare a intrarii in vigoare, pentru a mai putea beneficia de majorarile salariale. Am reveni la un salariu din 2007, in conditiile in care s-a taiat al 13-lea salariu, ajutorul pentru carti, salariul de merit, dar si alte sporuri. Problemele din invatamant pe salarizare s-ar rezolva prin regandirea grilei de salarizare si o lege unica de salarizare care sa nu duca la discrepante mari”, a declarat Liviu Axinte, liderul Ligii Sindicatelor din Invatamant (LSI).

Avand in vedere ca reprezentantii Curtii Constitutionale si-au spus parerea asupra legalitatii acestei legi asumate de Guvern, actul normativ nu se aplica. Functie de data la care va intra in vigoare legea, daca va trece de toate etapele, in mod normal va intra in vigoare la trei zile de la data publicarii in Monitorul Oficial.

«Adoptarea legii ne va intoarce in timp»

Decizia de ieri luata de Curtea Constitutionala era anticipata de Maria Tiprigan, liderul Sindicatul Invatamantului Preuniversitar (SIP). Aceasta sustine ca o lege a salarizarii corecte pentru cadrele didactice ar trebui sa cuprinda toate drepturile castigate in urma proceselor demarate in instanta.

„Stim deja, ne-am obisnuit deja ca cei din Guvern ce isi propun sa realizeze pun pana la urma in practica, cei din opozitie nereusind sa se impuna prin actiunile demarate. Adoptarea legii ne va intoarce in timp si vom ajunge la nivelul anului 2007-2008”, a spus liderul SIP.

Procese pentru salariile platite cu intarziere

Pentru ca au primit salariile cu intarziere, sindicatele din educatie au deschis un proces impotriva ordonatorilor de credite care au intarziat cu trei saptamani plata salariilor aferente lunii februarie. Profesorii cer despagubiri materiale care vor acoperi cele 12 zile de protest care nu vor fi platite.

„Salariile pentru luna februarie trebuiau achitate pe 8 martie, ori profesorii le-au incasat abia pe 25 martie. Pentru aceasta perioada trebuie platite penalitati la zi. Am chemat in judecata ordonatorii de credite care vor trebui sa raspunda pentru intarziere”, a spus Maria Tiprigan, liderul SIP.

In instanta, cele doua sindicate din educatia botosaneana au solicitat daune morale in valoare de un salariu. „Procesele pe care le avem pentru intarzierea platii salariilor pentru luna februarie, vor ajunge in fata completului de judecata in luna iunie. Atunci vom vedea daca ne-am sustinut bine cauza sau nu, ne vom prezenta argumentele care sa ne dea castig de cauza. Practic, refuzul colegilor nostri de a intra la ore a fost datorat nerespectarii termenului de plata a salariilor”, a declarat Liviu Axinte.
Procesele au fost deschise pentru cadrele didactice din unitatile din municipiu Botosani.

www.evbt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.