spot_img
spot_img
-1.1 C
Vaslui
24-nov.-2024
spot_img
spot_img

Noul Cod al Muncii ameninta cu amenzi usturatoare si inchisoare

- Advertisement -

Zile negre pentru angajatorii botosaneni ce se folosesc de munca la negru in unitatile pe care le conduc. Inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) au demarat de ieri controalele la agentii economici, in baza prevederilor noului Cod al Muncii.

Controalele vor avea loc in comun cu cei de la Inspectoratul de Politie Judetean, Garda Financiara, dar si Inspectoratul Judetean de Jandarmi. Cu toate ca noile prevederi legale sunt mult mai aspre, Leo Kohut, inspector adjunct pe relatii de munca din cadrul ITM, sustine ca aceste controale nu au ca scop „desfiintarea” angajatorilor.

Amenzi triplate pentru munca la negru, dar si sanctiuni pentru salariat

Noul Cod al Muncii este mult mai drastic cu cei ce folosesc munca la negru. Practic, amenzile pentru primirea la munca fara a intocmi forme legale s-au triplat. In vechiul Cod al Muncii, conform celor prezentate de Leo Kohut, amenda era intre 3.000 de lei si 4.000 de lei pentru fiecare persoana identificata fara contract de munca. In actualul cod amenda este intre 10.000 si 20.000 de lei pentru fiecare persoana identificata.

„In cazul in care se depasesc numarul de cinci persoane aflate la munca in astfel de situatii, vorbim despre infractiune. In aceasta situatie sanctiunea ajunge la inchisoare de la unu la doi ani sau la amenda penala”, a declarat inspectorul adjunct pe relatii de munca al ITM.

Noul Cod al Muncii aduce si sanctionarea salariatului ce a acceptat munca la negru, nu numai a angajatorului. Cel care a acceptat tacit aceasta forma de munca este sanctionat cu amenda intre 500 si 1000 de lei.

„La nivelul judetului Botosani nu putem spune ca ne confruntam cu o scapare de sub control al fenomenului muncii la negru. Cele mai multe cazuri de munca fara forme legale sunt in domeniul constructiilor si serviciilor”, a spus Leo Kohut.

Criteriile de performanta decid persoanele concediate

Adjunctul pe relatii de munca a mentionat ca incheierea contractului individual de munca in forma scrisa este obligatorie, pentru ca in alte conditii acest contract este nul. In vechiul cod se putea face dovada executarii contractului si prin alte mijloace de proba, de acum insa singura conditie pentru validitate este incheierea in forma scrisa a acestuia.

Cu titlul de noutate in noul Cod al Muncii apare evaluarea performantelor, stabilirea obiectivelor, criteriilor de performanta pentru salariati, precum si obligativitatea stabilirii unor criterii pentru a vedea modul in care sunt indeplinite aceste obiective. In cazul concedierilor colective nu vor mai prima situatiile sociale, ci aceste criterii de performanta.

Infractiuni pedepsite cu amenda penala sau inchisoare

Angajatorii ce in mod repetat vor stabili pentru salariatii incadrati in baza contractului individual de munca salarii sub nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata, prevazut de lege, vor fi pedepsiti cu inchisoare de la sase luni la un an sau cu amenda penala.

De aceeasi sanctiune sunt pasibili si cei care refuza in mod repetat sa permita, conform legii, accesul inspectorilor de munca in oricare dintre spatiile unitatii sau de a pune la dispozitia acestora documentele solicitate, potrivit legii.

Perioada de proba, extinsa pana la 120 de zile

Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie, fata de 30 in prezent, si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere, fata de 90 in prezent.

In noul Cod al Muncii a fost introdusa prevederea potrivit careia, in termen de 45 zile calendaristice de la data concedierii colective, salariatul concediat are dreptul de a fi reangajat cu prioritate pe postul reinfiintat in aceeasi activitate, fara examen, concurs sau perioada de proba. Angajatorul este obligat sa inregistreze demisia angajatului, in caz contrar angajatorul fiind pasibil de o amenda cuprinsa intre 1.500 si 3.000 de lei. In ce priveste termenul de preaviz, acesta nu poate fi mai mare de 20 zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, sau 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.

Sporul de noapte, majorat la 25 la suta

Noul Cod al Muncii majoreaza sporul acordat pentru munca prestata in timpul noptii, de la 15 la suta la 25 la suta din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin trei ore de noapte din timpul normal de lucru. O alta modificare vizeaza contractele individuale de munca pe perioada determinata, care vor putea fi incheiate pana la 36 de luni, perioada fiind majorata cu un an.

Codul Muncii reglementeaza si munca prin agent de munca temporara, un concept nou introdus. Misiunea de munca temporara va fi stabilita pentru un termen care nu poate fi mai mare de 24 luni.

Angajarea la locul de munca, numai cu certificat medical

O persoana poate fi angajata in munca numai in baza unui certificat medical, care constata faptul ca cel in cauza este apt pentru prestarea acelei munci. Inexistenta acestui certificat atrage nulitatea contractului individual de munca. Solicitarea, la angajare, a testelor de graviditate este interzisa. Pot fi solicitate teste medicale specifice de angajatori din sanatate, alimentatie publica si educatie.

Lege a zilierilor pentru cei care desfasoara munca sezoniera

In acelasi timp, a intrat in vigoare, cu titlu de noutate, legea zilierilor. Aceasta stabileste conditiile prin care zilierii pot desfasura activitati in favoarea beneficiarilor. Domeniile in care se poate practica munca zilierilor sunt: agricultura, vanatoare si pescuit, silvicultura (cu exceptia exploatarilor sezoniere), piscicultura, pomicultura, viticultura, apicultura, zootehnie.

„Angajatorul este obligat sa asigure instruirea si informarea zilierului cu privire la activitatea pe care urmeaza sa o presteze, cu privire la riscurile si pericolele la care poate fi expus in timpul muncii respective. Beneficiarul are obligatia sa asigure pe propria cheltuiala echipamentele de protectie ce se impun”, a spus Ovidiu Ciortea, inspector adjunct pe linie de Sanatate si Securitate in Munca.
Zilierii sunt salarizati cu minim 2 lei pe ora si maxim 10 lei pe ora, timpul de lucru pe zi fiind de opt ore. Cei pana in 18 ani pot lucra maxim sase ore pe zi. Din salariul brut pe luna, zilierii vor vira la stat datoriile fiscale.

www.evbt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.