spot_img
spot_img
2.3 C
Vaslui
15-nov.-2024
spot_img

Douã eleve de la Scoala “M.C.Epureanu” laureate la “Tinere Condeie”

- Advertisement -

SUCCES LITERAR… Maria Beatrice Surugiu, elevã a Scolii Gimnaziale “M.C.Epureanu” a obtinut premiul I la Concursul National “Tinere Condeie”. O altã elevã a acestei renumite scoli, Andreea Maria Budes, a obtinut mentiune la acelasi concurs. Ambele eleve premiate au fost pregãtite de profesoara Niculina Cãrãbãt, de limba si literatura românã.

Cu o traditie îndelungatã, încã din anul 1967, Concursul National „Tinere Condeie” continuatorul concursului „Tinerimea Românã” (1877-1944), rãsplãteste an de an talentul tinerilor pasionati de literaturã, cu sprijinul oferit de Uniunea Scriitorilor din România si MENCS, fiind considerat cel mai important concurs de creatie literarã la nivel national. Acest concurs reprezintã o modalitate extraordinarã de a valorifica talentul si capacitatea creatoare a elevilor, stimulând interesul acestora pentru lecturã si pentru literatura de calitate, într-o realitate în care se pune din ce în ce mai putin accent pe orientarea cãtre lecturã si pe formarea unor cititori avizati.

Concursul National „Tinere condeie”, organizat sub patronajul MENCS si a Uniunii Scriitorilor, si-a desemnat cîstigãtorii, dupã o selectie dificilã, complicatã, cu 270 de elevi calificati la etapa nationalã. Conform informatiilor de pe site-ul oficial al competitiei, „au intrat în concurs 270 de elevi din 27 de judete, dupã cum urmeazã: 190 de elevi la sectiunea IX-XII si 64 de elevi la sectiunea VII-VIII. Potrivit regulamentului, 80 de elevi (25 de la clasele mici si 55 de la liceu) sunt declarati laureati ai concursului si vor primi, în tabãra de creatie de la Muncel, Iasi, diplome de laureati. Dintre acestia, 13 elevi de la scoala gimnazialã si 26 de elevi de la liceu, în ordinea mediilor vor participa gratuit, prin grija ministerului, la tabãra anualã, unde vor prezenta creatiile cu care au cîstigat si vor participa la atelierele de creatie.” Elevele scolii Gimnaziale „M.C.Epureanu” din Bârlad, Maria-Beatrice Surugiu si Andreea-Maria Budes, îndrumate de profesoara Niculina Cãrãbãt, au confirmat capacitatea creatoare de care dispun. Elevele acestei scoli, membre ale Cenaclului literar-artistic „Mihai Eminescu”, s-au remarcat în ultimii ani în spatiul bârlãdean si national, fiind deja o traditie participarea lor la fazele locale, judetene si nationale ale concursurilor si olimpiadelor scolare de limba si literatura românã.

“Povestirile celor douã eleve au puterea de a vã elibera de toate grijile, oferindu-vã o nouã perspectivã

Maria-Beatrice Surugiu, elevã în clasa a VII-a, se aflã printre laureatii Concursului National de creatie literarã „Tinere Condeie”, editia 2018, participând sub îndrumarea profesoarei Niculina Cãrãbãt la sectiunea prozã, cu trei povestiri, care au impresionat juriul de la etapa nationalã, fiind rãsplãtitã cu Premiul I. “Creatiile literare ale Mariei transmit emotie, inocentã si dorintã de cunoastere a <<Corolei de minuni a lumii>>, oferã tuturor cititorilor sãi o surprinzãtoare evadare din cotidian, o realã sperantã într-o lume mai bunã si lanseazã o ineditã invitatie într-un univers magic, încãrcat de fantezie si candoare, specific vârstei sale”, a precizat profesoara Niculina Cãrãbãt. Andreea-Maria Budes, elevã în clasa a VII-a, a fost rãsplãtitã de acelasi juriu, cu Mentiune, ceee ce confirmã, si în cazul sãu, ascensiunea în lumea tinerilor creatori de literaturã. Andreea a prezentat în concurs, la sectiunea prozã, trei lucrãri: ultima reprezentând prima parte a unui roman care se anuntã de pe acum cã va fi un mare succes. Prin creatiile sale, Andreea-Maria Budes reuseste o remodelare a conceptului de realitate, înfãtisîndu-ne o serie de scurte povestiri cu final neasteptat în care personajele imaginate de ea se situeazã între real si ireal, în situatii dintre cele mai neobisnuite. “Aceste talentate eleve oferã cititorilor o altfel de literaturã fantasticã, în care fictiunea îsi trage seva dintr-o realitate bidimensionalã, cea cotidianã si cea imaginarã, pe care ele o descoperã rãscolind cu multã curiozitate în locurile cele mai ascunse ale universului lor de viatã. Citind aceste creatii, veti constata cã povestirile celor douã eleve au avut puterea de a vã fi eliberat de toate grijile, oferindu-vã totodatã o nouã perspectivã de a privi cu alti ochi realitatea, devenind capabili de a aprecia fiecare clipã din viatã.”, a mai precizat Niculina Cãrãbãt, profesoara de limba si literatura românã, îndrumãtoarea celor douã micute scriitoare de la Scoala Gimnazialã “M.C.Epureanu” din Bârlad.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.