Familia Tiptis a incercat din 2001 sa intre in posesia unei case vindute in 1999 de catre Hortensiu Chirila, fostul sef al CAP-ului de la Golesti u instantele au dat hotarire dupa hotarire, unele in favoarea unei parti, altele in favoarea celeilalte u dupa ce au obtinut casa in urma cu doi ani, acum citeva zile, familia Tiptis a fost evacuata u la rindul sau, sotia lui Hortensiu Chirila sustine ca evacuarea sa din casa s-ar fi facut in mod abuziv si spune ca sotul ei a facut o promisiune de vinzare fara sa stie ea u partile acuza si implicarea subiectiva a unor magistrati vrinceni in dosar.
O casa aratoasa, situata in zona centrala a municipiului Focsani, este motiv de judecata pentru doua familii de mai bine de cinci ani, timp in care pe rolul instantelor din Vrancea, Galati si Bucuresti au fost inregistrate mai bine de 100 de dosare. „Nu cred ca exista saptamina in care sa nu mergem la instanta cel putin de doua ori”, declara Sinica Tiptis, una dintre partile din „batalia” pentru imobilul situat in strada Prof. Caian, la numarul 24. Totul a pornit de la o tranzactie imobiliara incheiata intre sotii Neculai si Sinica Tiptis cu Hortensiu Chirila, fostul sef al CAP Golesti, care a detinut mai multe terenuri pe care le-a vindut de-a lungul timpului inclusiv unor persoane influente din judet. Hortensiu Chirila a fost de altfel trimis in judecata la inceputul lunii ianuarie pentru inselaciune. Procurorii au stabilit ca acesta a vindut un teren, in 2005, prilej cu care a incheiat un contract de vinzare cu Gheorghe Nicolau, de la care fostul presedinte al CAP Golesti a primit suma de 45.000 euro. Terenul era insa vindut si altei persoane de catre Chirila, asa ca Nicolau s-a adresat oamenilor legii pentru a-si recupera prejudiciul. Dosarul ce priveste vila din Focsani arata ca Hortensiu Chirila nu este insa strain de astfel de aranjamente. De altfel, valoarea destul de mare a casei dar si orgoliile par sa incinga spiritele intre cei implicati in aceasta poveste, care nu ezita sa se acuze de tot felul de «combinatii».
Teren vindut de doua ori, inlocuit cu vinzarea unei case
Sotii Neculai si Sinica Tiptis spune ca, in 1997, s-au inteles cu Hortensiu Chirila, care urma sa le vinda un teren de 4900 m.p. situat pe soseaua de centura a municipiului Focsani. “Am discutat, am stabilit cit costa si i-am dat banii, dar am facut cu acesta un act semnat de noi, fara a-l autentifica la notariat. La vremea aceea am platit 80 de milioane de lei vechi, o suma buna de bani”, a precizat Neculai Tiptis, om de afaceri. Dupa aproximativ un an, cind familia Tiptis a intentionat sa perfecteze actul de vinzare- cumparare al terenului, Chirila le-a spus ca acesta ar avea niste probleme si nu il mai poate preda. Conform celor afirmate de familia Tiptis, Hortensiu Chirila s-a oferit atunci sa le ofere spre vinzare o casa situata in strada Prof. Caian nr. 24, contra sumei de 850 de milioane ROL, urmind ca cei 80 de milioane ROL deja achitati sa fie reactualizati la valoare de 500 milioane ROL iar diferenta sa fie platita lunar, timp de sapte luni, cite 50 milioane lei vechi. Noua tranzactie a avut loc in 1999, dupa care a fost completata cu o anexa in anul 2000, document care prevedea ca perfectarea actelor sa fie facuta pe 6 mai 2001. Lucru care nu s-a mai intimplat. Mergind in instanta, familia Tiptis a obtinut in 2004 o decizie favorabila pentru perfectarea actului de vinzare- cumparare. Nu a fost decit inceputul “razboiului” juridic care continua si in prezent, cu actiuni peste actiuni, pornind de la fond si ajungind la toate formele extraordinare de atac. Conform lui Neculai Tiptis, casa cu pricina era la un pas de a fi vinduta, a doua oara, unui om de afaceri din Focsani. “Noi incercam sa perfectam actele pentru vinzarea casei cind am aflat, de la niste apropiati chiar ai lui Hortensiu Chirila, ca acesta incerca sa vinda casa unei alte persoane in conditiile in care noi aveam aceste documente”, a declarat Neculai Tiptis.
Sotia lui Hortensiu Chirila spune ca nu a stiut de afacerile sotului
Problema a aparut in momentul in care, obtinind perfectarea actelor de vinzare cumparare pentru imobilul din strada Prof. Caian, familia Tiptis a constatat ca acesta apartine familiei Chirila, respectiv lui Hortensiu si Eugeniei Chirila. Sotia lui Chirila a facut cerere de interventie in dosar in nume propriu solicitind respingerea actiunii pe motiv ca, la data incheierii antecontractului de vinzare-cumparare, nu isi daduse acordul pentru vinzarea imobilului, nestiind despre aceasta tranzactie. „Nu am stiut si nu m-au interesat care sint afacerile sotului meu pina in momentul in care a venit un executor cu o decizie prin care sa ne scoata din casa. Atunci am aflat de acel act de la sotul meu, dar care se referea la o casa „la rosu”, la momentul respectiv si fara terenul aferent”, a declarat Eugenia Chirila. O cerere similara de interventie a fost facuta si de fiul si nora familiei Chirila care, in urma unui contract de comodat, ocupau o parte din cladire cu Fundatia „Armonia” care deschisese aici o gradinita. Si fundatia a facut o cerere de interventie in acest dosar, in baza unui contract de comodat asupra caruia exista suspiciuni cu privire la data la care a fost incheiat. „Oricum, discutiile de la mometul respectiv priveau casa si nu si terenul aferent”, a mai spus Eugenia Chirila. Familia Chirila a reusit sa intre in casa prin mijlocirea unui executor judecatoresc de la Tecuci, care a pus in aplicare pe 27 aprilie o alta decizie a instantei, pe care familia Tiptis o contesta acum destul de vehement. „Noi am inchiriat casa si nici macar noi nu avem voie sa intram acolo fara acordul proprietarului. Ceea ce a facut domnul executor judecatoresc este un abuz, mai ales ca noi am prezentat acest contract si nu este posibil ca un om care lucreaza cu legea sa nu stie ca nu are voie sa intre in acel imobil in aceste conditii. Vom face plingere penala impotriva sa”, a declarat Sinica Tiptis, referitor la executarea care a avut loc saptamina trecuta.
Chirila Hortensiu, „amestecat” in mai multe combinatii
In afara dosarului care a ajuns deja pe rolul instantei la inceputul anului curent, fostul sef al CAP Golesti mai are in lucru la procurori si politisti doua plingeri pentru marturie mincinoasa si inselaciune. Cel putin verbal, mai multe persoane sustin ca Hortensiu Chirila le-ar fi „tepuit” cu sume de bani in urma vinzarii unor terenuri. Chirila a facut, mai ales in anii imediat premergatori Revolutiei, mai multe afaceri suspecte cu terenuri. Pentru ca arhiva CAP a fost, cel putin oficial, distrusa in cea mai mare parte, reconstituirea membrilor CAP care aveau drept de a primi terenuri s-a facut la un mod dubios. La vremea aceea, modul in care diverse persoane cu greutate au intrat in posesia unor terenuri din administrativul municipiului Focsani a ajuns de pomina, avind in vedere ca multe dintre suprafete sint situate in zona Laminorul, care a cunoscut in ultimii zece ani o dezvoltare imobiliara accelerata. De altfel, Chirila a evitat sa stea de vorba cu reporterii in legatura cu scandalul in care este implicat, lasindu-si sotia sa vorbeasca, insa a lasat sa inteleaga ca nu-si poate lasa familia pe drumuri. Cit priveste afacerile mai vechi, acesta crede ca justitia va scoate adevarul la iveala. La rindul lor, cei din familia Tiptis au inceput sa scotoceasca prin arhive dupa afacerile derulate de Hortensiu Chirila si au aflat amanunte interesante despre cum unele personale influente, intre care si magistrati, au cumparat, direct sau prin interpusi, terenuri prin intermedierea fostul sef al CAP Golesti. Afacerile cu terenurile de la CAP Golesti au fost dezvaluite si de ziarul nostru in urma cu citiva ani, printre improprietariti figurind persoane care n-au pus mina niciodata pe sapa „la colectiv”.