spot_img
spot_img
-2.2 C
Vaslui
05-ian.-2025

Atentie, cedeaza permisul!

- Advertisement -

Numarul mare de accidente pe trecerile de pietoni din Iasi i-au facut pe politistii de la Rutiera sa iasa hotariti „la atac”. Numai in primele luni ale acestui an au fost saltate de la soferi, in zona zebrelor, mai multe permise decit in tot anul 2010. In 2011, nu mai putin de 511 soferi au devenit pietoni dupa ce nu au acordat prioritate la trecerile pentru pietoni. Riscul pentru pietoni apare pe arterele cu mai mult de o banda de mers pe sens, spun politistii. Atentie: in zilele de marti, vineri si simbata, in intervalul orar 10 – 14, sintem cel mai expusi accidentelor pe zebra. Care sint locurile din Iasi cele mai expuse?

Statisticile adunate de pe strazile Iasului sint din ce in ce mai ingrijoratoare. In aproape o treime din accidentele petrecute in primul semestru al acestui an au fost implicati pietoni. Acestia au fost accidentati fie de soferii care nu le-au acordat prioritate, fie in momentul in care traversau neregulamentar.

Statisticile Politiei Rutiere arata ca neacordarea de prioritate pietonilor si traversarea neregulamentara sint printre principalele cauze ale accidentelor inregistrate in primele trei luni ale anului. Astfel, in perioada ianuarie – martie 2011, in evidentele Politiei Rutiere au fost inregistrate 227 de accidente, 42 dintre acestea avind loc pe trecerile pentru pietoni.

„Majoritatea dintre acestea, un numar de 39 de accidente, s-au petrecut in municipiul Iasi, iar celelalte pe raza altor localitati din judet”, a spus inspectorul Radu Pirvu, ofiter in cadrul Biroului Rutier.

Topul strazilor periculoase din Iasi

Cele mai „periculoase” strazi pentru pietonii care traverseaza regulamentar au fost, in primele trei luni din acest an, soseaua Moara de Foc, proaspat reabilitata, unde s-au inregistrat cinci accidente la trecerile pentru pietoni, urmata de bulevardul Nicolae Iorga, unde au fost inregistrate patru astfel de evenimente rutiere.

De altfel, pe aceasta ultima artera s-a inregistrat si cel mai grav accident la trecerile pentru pietoni, cind, la jumatatea lunii trecute, un barbat in virsta de 43 si-a pierdut viata dupa ce a fost lovit de un TIR. Politistii spun ca strazile cu mai multe benzi pe sens au un risc mai mare de producere a accidentelor. „In general, riscul pentru pietoni apare pe arterele cu mai mult de o banda pe sens, unde si timpul de traversare este mai mare”, a mentionat inspectorul Pirvu.

Tot din statisticile Politiei Rutiere reiese ca cele mai „riscante” zile pentru pietonii care traverseaza regulamentar sint cele de marti, vineri si simbata, in intervalul orar 10 – 14. Pe de alta parte, politistii spun ca numarul accidentelor inregistrate la trecerile de pietoni este intr-o usoara scadere.

Reprezentantii Politiei pun acest lucru pe seama controalelor din ce in ce mai numeroase pe care le fac in trafic, dar si a faptului ca marcajele de pe strazi au fost refacute. „De la jumatatea lunii martie, la initiativa Politiei Rutiere a demarat campania de marcare a trecerilor pentru pietoni si de montare a acelor «spinari de magar» in zona trecerilor, pentru reducerea vitezei autovehiculelor. De asemenea, au fost intensificate actiunile de prevenire in zona trecerilor pentru pietoni si de sanctionare a conducatorilor auto care nu acorda prioritate celor care traverseaza regulamentar. Ca urmare, in primele trei luni ale acestui an au fost sanctionati pentru aceasta abatere mai multi conducatori auto decit pe intreg parcursul anului 2010”, a explicat inspectorul Pirvu.

Principala cauza: lipsa marcajelor de pe strazi

Astfel, in primul trimestru al anului, nu mai putin de 511 soferi au ramas fara permis de conducere pentru 30 de zile dupa ce au fost surprinsi de politisti ca nu au permis pietonilor sa traverseze. Numarul reprezinta un sfert din totalul permiselor retinute in primele trei luni ale acestui an pentru diverse abateri. „Am intensificat in acest an actiunile de prevenire din cauza numarului mare de accidente produse pe trecerile de pietoni. Am actionat in special in zonele in care s-au petrecut cele mai multe accidente rutiere cu victime. Principala cauza a producerii accidentelor este lipsa marcajelor rutiere. La iesirea din iarna, in luna martie, au fost foarte multe astfel de incidente. Dupa ce s-a incalzit si au aparut marcajele rutiere, numarul accidentelor a scazut foarte mult. Vom continua insa aceste actiuni pentru a preveni”, a declarat comisarul Lucian Mursa, seful Politiei Municipiului Iasi.

Pe de alta parte, politistii spun ca nici pietonii nu respecta intotdeauna regulile de circulatie. In primele trei luni ale anului, 20 de persoane au fost accidentate in timp de traversau neregulamentar. „Accidentele cauzate de traversarea neregulamentara s-au inregistrat tot pe arterele cu mai multe benzi de circulatie. Spre exemplu, Strapungere Silvestru, Nicolina, Carol I, Dacia si Calea Chisinaului”, a mentionat inspectorul Radu Pirvu.

Cele mai multe accidente in care au fost implicati pietoni care traverseaza prin locuri nepermise s-au inregistrat in zilele de vineri, in intervalul orar 12 – 17. In urma actiunilor desfasurate de agentii Politiei Rutiere, peste 820 de persoane au fost amendate ca au traversat prin loc nepermis. In cazul lor, amenda este de 134 de lei, sau 67 de lei daca este achitata in 48 de ore.

www.ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.