spot_img
spot_img
4.9 C
Vaslui
19-ian.-2025

CLASIFICAREA SPITALELOR DIN JUDETUL VASLUI

- Advertisement -

Spitalele vasluiene, la rãscruce

CLASIFICARE Judetul Vaslui va avea spitale de categoriile II si III de competentã, potrivit clasificãrii MS, adicã finantãri mai mici si griji mai multe. Managerii spitalelor din judet au asteptãri diferite în ceea ce priveste clasificarea unitãtilor pe care le conduc. Si asta, în conditiile în care existã destule puncte nevralgice în functionarea spitalelor, care nu dau mari sperante pentru o finantare mai bunã pe viitor.

Conducerea celei mai mari unitãti sanitare cu paturi din judet este de pãrere cã spitalul din Vaslui se va încadra, nu fãrã efort, în categoria a III-a de competentã. Asta înseamnã bani putini si multe probleme. Principalul motiv pentru care Spitalul Judetean de Urgentã (SJU) va primi categoria a treia de competentã, din cinci posibile, îl reprezintã lipsa liniilor de gardã la nivelul mai multor sectii medicale. “Cu mari eforturi, Spitalul Judetean se va clasifica în categoria a treia. Un punct vulnerabil îl reprezintã linia de gardã de la Radiologie, pe care nu o avem deocamdatã, dar pe care sperãm sã o realizãm în urmãtoarele sase luni prin atragerea de medici radiologi care sã facã gãrzi la spitalul nostru. Deficitari suntem si la specialitatea Nefrologie, care nu este acoperitã la ora la care vorbim, dar si în ce priveste linia de gardã de la Psihiatrie. Referitor la situatia de la Psihiatrie, am fãcut adrese la Ministerul Sãnãtãtii, însã ni s-a spus cã vom primi rãspuns dupã 1 iunie, dupã ce vom avea bugetul”, a declarat dr. Lelia Croitoru, directorul medical al SJU Vaslui. Clasificarea spitalelor va avea un rol esential în elaborarea propunerilor de finantare suplimentarã pe nivele de competentã si performantã, dar si pentru planificarea achizitiilor de aparaturã medicalã. Vasluienii sunt de pãrere cã personalul medical de aici este unul bine pregãtit, însã nu dispune de aparaturã performantã.

Clasificarea va aduce un plus financiar spitalelor mari

Prin Ordinul nr. 1408 din 2011, MSP intentioneazã sã facã o clasificare a spitalelor din întreaga tarã în cinci categorii, în functie de competente, de dotare, specialitãti, dar si de activitatea medicalã, universitarã sau de cercetare a acestora. Astfel, conform MSP, la nivelul tãrii, vor exista spitale de categoria a V-a: cu nivel de competentã limitat, care asigurã servicii medicale pentru bolnavii cronici sau pentru o singurã specialitate, spitale de categoria a IV-a: cu nivel de competentã de bazã, care deservesc populatia pe o razã administrativ – teritorialã limitatã, pentru afectiuni cu grad mic de complexitate, categoria a III-a: cu nivel mediu de competentã, care deservesc populatia judetului si, doar prin execeptie, din judetele limitrofe, pentru afectiuni cu grad mediu de complexitate. Cele mai înalte niveluri de competentã le vor avea spitalele de categoria I sau de categoria I M (monoprofil – n.r.), care sunt spitale cu nivel de competentã foarte înalt, ce asigurã asistenta medicalã la nivel regional, deservind populatia judetului, precum si din alte judete. Sunt spitale cu cel mai înalt grad de dotare, încadrare cu resurse umane si care asigurã furnizarea serviciilor medicale cu grad de complexitate foarte înalt. De asemenea, unitãtile medicale vor fi clasificate ca fiind de categoria a II-a sau de categoria II M, pentru unitãti cu nivel competentã înalt care deservesc populatia judetului, precum si din judetele limitrofe.

Spitalul de Urgentã Bârlad – numai de trei stele!

Spitalul de Urgentã „Elena Beldiman”, din Bârlad, a fost evaluat de managerii sãi si încadrat la la categoria a treia pe o scarã de la unu la cinci. Criteriile care au dus la eticheta pusã de Ministerul Sãnãtãtii clasificã cel mai mare spital din zona Bârlad si a comunelor arondate – care deserveste peste 170.000 de persoane -, ca fiind de competentã medie. Ordinul Ministrului spune cã un spital este de categoria a III-a, adicã are un nivel de competentã mediu, dacã deserveste populatia judetului din aria administrativ-teritorialã unde îsi are sediul si, doar prin exceptie, din judetele limitrofe, pentru afectiuni cu grad mediu de complexitate. Acest lucru înseamnã cã unitatea sanitarã din orasul rulmentilor trateazã, în principal, bolnavii din Bârlad si comunele arondate si, doar prin exceptie, pe cei care vin din judetele limitrofe, iar asta se întâmplã numai în cazul afectiunilor cu grad mediu de complexitate. Reprezentantii Spitalului Judetean de Urgentã Bârlad confirmã acest lucru si spun cã, într-adevãr, institutia bârlãdeanã face parte din categoria medie a spitalelor. „ În urma autoevaluãrii asta este solicitarea noastrã cãtre DSP Vaslui si Ministerul Sãnãtãtii, sã ne încadreze la categoria a III- a. Asigurãm linii de gardã la toate sectiile solicitate de minister pentru aceastã categorie: medicinã internã, neurologie, psihiatrie, chirurgie generalã, obstetricã-ginecologie, ortopedie, laborator, radiologie si imagisticã. Singurul nostru punct slab este lipsa unui computer tomograf, însã sistemul dã posibilitatea spitalului sã îsi asume un plan de conformare prin care se poate corecta deficienta pânã la sfârsitul acestui an. Spitalul bârlãdean si-a asumat acest lucru si a solicitat achizitionarea unui CT sau aprobarea unui parteneriat public – privat cu un furnizor de servicii de acest gen. Urmeazã ca luni, 2 mai, la DSP Vaslui sã fie prezentatã autoevaluarea de cãtre managerul spitalului, iar pe 9 mai DSP Vaslui va trimite la MS evaluarea tuturor spitalelor din judet, urmând ca ministerul sã decidã în ce categorie ne încadrãm pânã la sfârsitul lunii mai”, a precizat medicul Gabriela Danis, directorul medical al Spitalului de Urgentã „Elena Beldiman” .

Spitalul de Copii Bârlad – clasa V- a

Magdalena Cozma, managerul Spitalului de Copii „Sf. Nicolae” din Bârlad a precizat ieri cã se lucreazã încã la autoevaluarea acestui spital, dar cã, din punctul de vedere al clasificãrii soliictate de Ministerul Sãnãtãtii, acest spital se situeazã la clasa a V-a, unde intrã unitãtile de competentã limitatã pentru boli cronice sau servicii medicale într-o singurã specialitate. „Fiind monospecialitate – pediatrie -, noi o sã propunem ca sã fim încadrati la categoria a V-a, urmând ca prin planul de conformare care va fi prezentat de mine, sã propunem ca pânã la finele anului sã mai aducem unele îmbunãtãtiri ale serviciilor oferite”, a precizat managerul Magdalena Cozma.

Spitalul din Husi, între categoriile III sau IV!

Spitalul municipal „Dimitrie Castroian” Husi si-a depus autoevaluarea, iar echipa managerialã a institutiei opineazã cã acesta s-ar putea clasa în categoria a III-a sau IV-a. „Cam aici considerãm noi cã ne încadrãm, conform cerintelor prevãzute de Minister pentru fiecare categorie. Cel mai probabil, spitalul nostru va fi încadrat la categoria a IV-a, deoarece la a III-a ne cam lipsesc anumite specialitãtii (cum ar fi ortopedie, oncologie, etc). La categoria a IV-a, asa cum ne-am autoevaluat noi, pot sã spun cã ne încadrãm foarte bine. Avem toate conditiile, avem mai multe linii de gardã, avem aparaturã foarte bunã, clãdire nouã, dar si specialisti foarte buni”, a precizat medicul Wassouf Emad, purtãtorul de cuvânt al spitalului municipal „Dimitrie Castroian” Husi.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.