spot_img
spot_img
4.7 C
Vaslui
15-nov.-2024
spot_img
spot_img

Rovegan, spectacolul despre mamele din Vaslui, plecate la muncã în Italia | VIDEO

- Advertisement -

DRAMATIC…Un spectacol de teatru readuce în discutii situatia dureroasã a mii de vasluience plecate la muncã în strãinãtate. Este vorba despre Rovegan, inspirat din cartea Lilianei Nechita, „Cirese amare”, despre drama emigrantilor si a familiilor despãrtite de fenomenul migratiei. Regizat de Catinca Drãgãnescu si documentat în Vaslui, spectacolul urmãreste povestea a trei generatii de femei dintr-o familie sãracã din judet, a experientelor lor cu munca la negru în Occident si a efectelor dezrãdãcinãrii asupra lor si asupra familiei pentru care se sacrificã.

Rovegan este un basm urban inspirat de Capra cu trei iezi, care ia forma unei corale. Trei actrite extraordinare (n.r. Mihaela Teleoacã, Silvana Negrutiu, Valentina Zaharia) fac un tur de fortã interpretând peste 20 de personaje într-o structurã de bric-a-brac, presãratã cu momente muzicale a capella, mult umor si mult cinism – asa cum îi stã bine unui spectacol despre dureroasa realitate româneascã de azi. Sper doar ca oamenii sã nu ofteze resemnati si sã ridice din umeri, în sensul de «da, e foarte trist, dar ce pot face eu?», pentru cã sunt o grãmadã de lucruri pe care le putem face. Artistul angajat din mine spune: Ok, nu putem eradica sãrãcia, nu putem aduce acesti pãrinti înapoi, dar putem face ca sacrificiul lor sã merite, implicându-ne în educatia copiilor lor, oferindu-le modele alternative si unelte pentru a se adapta la mediu. Putem fi empatici, putem bate pe umãr, putem oferi o vorbã bunã. Trebuie doar sã recunoastem cã aceasta este realitatea noastrã si ceea ce am arãtat noi în spectacolul acesta se întâmplã peste tot, nimeni nu e ferit: posibilitatea plecãrii ne bântuie, la fel si relativitatea apartenentei sau a valorilor”, explica, în urmã cu câteva luni, Catinca Drãgãnescu, în cadrul Festivalul National de Teatru.

«Sindromul Italia» le afecteazã si pe vasluience

Spectacolul s-a jucat anul trecut în cadrul unui Turneu „Rovegan”, în mai multe orase din tarã: Craiova, Sibiu, Sfântu Gheorghe, Botosani, Iasi, Cluj, Târgu Mures. Nu, însã, si la Vaslui, unul dintre cele mai afectate judete de fenomenul migratiei. „Conform datelor INS, la 1 februarie 2016, la nivelul populatiei înregistrãm o pierdere netã prin migratie externã de: un român la fiecare 5 minute si 27 secunde. E nevoie sã spun mai mult? România tãcutã, România ignoratã, asta e. Ce înseamnã sã fii o mamã bunã: sã pleci de lângã copiii tãi pentru a avea cu ce sã îi întretii, sau sã rãmâi lângã ei si sã îi vezi cum mor de foame?”, adaugã Catinca Drãgãnescu. Situatia este mai gravã decât pare la prima vedere, medicii psihiatri identificând un fenomen medico-social: sindromul Italia, generat de stres, necunoasterea limbii, nesiguranta serviciului si a unei locuinte stabile, singurãtatea, izolarea, dorul de familie. „În anul 2017, aproape 5% dintre pacientele internate la Institutul Socola s-au întors din Italia cu simptome psihiatrice ce au necesitat tratament de specialitate. Italia este una dintre destinatiile preferate de româncele plecate la muncã dupã 1989, iar serviciul lor a implicat de cele mai multe ori îngrijirea bãtrânilor cu tulburãri neurologice si psihice, activitate care în mod normal necesitã o pregãtire de specialitate. Îngrijirea acestor bãtrâni implicã multe ore de muncã si chiar supraveghere permanentã în cazurile celor imobilizati la pat. Multe dintre femeile plecate în strãinãtate nu au un program clar de muncã, nu au contract de muncã. Toate aceste conditii, în timp, genereazã surmenaj si suprasolicitare. Fiecare individ apartine unui mediu socio-cultural cu care se identificã, iar trecerea la un alt mediu poate conduce la dificultãti serioase de adaptare”, declara, în urmã cu câteva luni, dr. Petronela Nichita pentru Agerpres.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.