Cãrtile sunt fãcute: Buzatu si Pavãl, candidatii oficiali ai USL!
PARAFAT Dumitru Buzatu si Vasile Pavãl, vicepresedintele CJ, respectiv primarul municipiului resedintã, vor intra în luptã, anul viitor, pentru câstigarea Consiliului Judetean si a primãriei Vaslui. Ieri, la semnarea protocolului de functionare a USL, în plan judetean, s-a stabilit ca PSD sã propunã candidatii pentru presedintia Consiliului Judetean si a primãriei municipiului resedintã, în timp ce PNL si PC se vor bate pentru posturile de viceprimari, respectivi vicepresedinti CJ. În cazul în care vor fi disensiuni mari în teritoriu între candidatii la primãrii, atât PSD, cât si alianta PNL-PC pot propune candidaturi pe liste separate, au spus sefii celor trei organizatii judetene, dar nu mai mult de 5% din totalul unitãtilor administrativ teritoriale. În rest, liste comune la primãrii, consilieri judeteni si locali. “Sperãm ca rezultatul pe care USL îl va obtine în judetul Vaslui sã fie la fel de mare ca procentele însumate ale celor trei formatiuni care compun noua aliantã”, a spus Buzatu, presedintele PSD Vaslui. Tinta noii aliante politice este clarã: câstigarea presedintiei Consiliului Judetean, majoritate în ConsiliuL Judetean, cu cel putin 22 de consilieri judeteni USL, câstigarea primãriei Vaslui si a majoritãtii primãriilor din judet. Tot ieri, în comuna Stefan cel Mare, s-a semnat protocolul local al USL, fiind prima localitate din judet unde se semneazã actul de colaborare dintre PSD, PNL si PC. Mihai Moraru, actualul viceprimar al comunei, a fost anuntat ca viitorul candidat USL pentru postul de primar al localitãtii.
Semnarea protocolului judetean a fost programatã pentru ora 10.00, la sediul PNL. Cu câteva minute înainte, în sala de sedinte a liberalilor, si-a fãcut aparitia presedintele PSD, Dumitru Buzatu, care a studiat atent noul banner al USL. “Cam sterse culorile. Sã faci 100.000 de mesh-uri din astea, Ciprian”, a glumit Buzatu, adresându-se secretarului general al PSD, Ciprian Trifan. Marcat de importanta evenimentului, Florin Ciurariu a încercat sã glumeascã cu ziaristii, stiind cã se aflã, de fapt, într-un moment foarte important pentru viitorul partidului pe care-l conduce. La momentul semnãrii documentului oficial, toti cei trei lideri de organizatii judetene au explicat ce se asteaptã de la noua aliantã politicã. “Am semnat, cu câteva zile în urmã, protocolul ACD, dintre liberali si conservatori, ca pas premergãtor al noii aliante, USL. Ceea ce vom semna astãzi este în spiritul protocolului national al Uniunii Social-Liberale, având ca principal obiectiv câstigarea alegerilor locale si nationale si înlãturarea de la putere a PDL-ului si acolitilor lor”, a spus Ciurariu. La rândul sãu, Alin Trifu, presedintele PC, a avut un punct de vedere asemãnãtor. “Este pentru prima datã când fortele politice de opozitie din judetul Vaslui se unesc, pentru a pune capãt politicii antisociale exercitate de actuala putere. Suntem convinsi cã, în 2012, vom obtine un rezultat foarte bun”, a explicat Trifu.
Dumitru Buzatu: “Am finalizat discutiile dintre partide”
Presedintele PSD, Dumitru Buzatu, a recunoscut cã “semnarea protocolului judetean al USL marcheazã finalizarea unor discutii pe marginea pozitiilor pe care le-au avut cele trei echipe pânã acum”. “Ideea de bazã de la care am pornit la semnarea acestui protocol este de a mãri capacitatea noastrã de luptã împotriva unui adversar care a utilizat mijloace nepermise de lege în bãtãliile electorale. Reunind fortele celor trei partide care compun USL, sper sã putem propune electoratului candidati la alegerile locale, care sã se bucure de o bunã imagine în rândul electoratului, si sã supraveghem alegerile, astfel încât abuzurile celor aflati azi la putere sã nu se repete. Ne propunem sã obtinem un rezultat la fel de mare ca rezultatele însumate ale fortelor politice care compun USL în judetul Vaslui. Reunim astãzi cele trei formatiuni politice, PSD, PNL si PC, pentru a lupta cu succes împotriva adversarului comun”, a spus Buzatu. Conform protocolului USL Vaslui, functiile de presedinte CJ si primar al municipiului resedintã de judet sunt “acontate” de PSD, în timp ce liberalii si conservatorii se vor bate pentru posturile de vicepresedinti de Consiliu Judetean si viceprimari ai Vasluiului. Documentul oficial mai specificã faptul cã “Pãrtile semnatare convin ca, în alegerile locale din 2012, pentru functiile de consilieri locali sã participe cu candidaturi comune sub sigla Uniunii Social Liberale. Listele comune vor avea la nivel de judet o reprezentare de 35% pentru ACD si 65% pentru PSD. În toate unitãtile administrativ teritoriale, listele cu candidatii pentru functia de consilier local va cuprinde pe locurile eligibile cel putin un candidat al fiecãrei pãrti semnatare”. În cazul în care nu se vor întelege în plan local, pentru candidaturile la primãrie, PSD si PNL-PC vor putea opta pentru candidaturi separate, în limita a patru localitãti de fiecare parte. “Cota luatã în calcul de ambele pãrti semnatare a prezentului acord privind candidaturile pe liste separate nu poate fi mai mare de 5 procente din totalul candidaturilor, de fiecare parte semnatarã”, se mai aratã în protocol.
Pe 15 octombrie, lista finalã
Pânã pe 15 octombrie, mai prevede protocolul, toate formatiunile semnatare vor trebui sã prezinte lista cu candidaturi comune în toate municipiile, orase si comunele din judetul Vaslui. Cel mai probabil, tot pe 15 octombrie vom afla numele pe care PSD, PNL si PC le vor propune în majoritatea primãriilor, singurele nume cunoscute fiind cele ale lui Dumitru Buzatu, pentru presedintia CJ, si Vasile Pavãl, pentru primãria Vaslui. Interesant este cã, în cazul unora dintre comune, unde PSD detine 100% din totalul consilierilor locali, conform protocolului va trebui ca pe lista propusã electoratului sã se regãseascã si liberali si conservatori, care se vor trezi alesi locali, fãrã sã depunã mare efort.
La Stefan cel Mare, primul candidat USL din judet
Ieri dupã-amiazã, la Stefan cel Mare, s-a parafat protocolul dintre PSD si PNL-PC, comuna fiind prima localitate în care se semneazã protocolul de colaborare dintre cele trei formatiuni politice. Actiunea a debutat cu raportul primarului Emil Huzum, care a fãcut un anunt suprizã: “Am hotãrât, în cadrul Biroului Comunal PSD, ca dl. Mihai Moraru, actualul viceprimar, sã candideze pe listele PSD la functia de primar. Vom merge pe formula Mihai Moraru – primar, Emil Huzum, viceprimar, iar pe lista consilierilor se vor regãsi si colegi din USL, de la liberali si conservatori”. Mihai Moraru a fost reconfirmat în functia de presedinte al organizatiei comunale PSD, prezentând în fata consãtenilor si raportul ultimilor opt ani de când este viceprimar. “Trebuie sã luãm cel mai mare scor electoral din judet, aproape de 100%. Pânã am ajuns la primãrie, era un nãrav pe aici: toatã lumea îsi dorea primar din satul lui. De când sunt viceprimar, am luptat ca fiecare sat sã beneficieze de investitii, ceea ce se va întâmpla si dupã ce voi ajunge primar, dacã mã veti vota”, s-a adresat viitorul primar consãtenilor sãi.
“Este decesul PNL pe scena politicã româneascã”
“Ziua de duminicã reprezintã decesul PNL, ca formatiune de dreapta pe scena politicã, ca entitate care ar fi trebuit sã reprezinte principiile si valorile liberale. Nouã, celor de la PDL, ne revine sarcina de a fi în continuare reprezentantii acestor valori, sprijinind mediul de afaceri, libera initiativã sau dreptul la proprietate în competitie cu aceastã uniune socialistã care, prin demagogie si populism, nu vor face decât sã mentinã starea de sãrãcie în judetul Vaslui” – deputat Dan Marian, presedintele PD Vaslui.
ACORD
privind constituirea şi funcţionarea
UNIUNII SOCIAL LIBERALE PSD – ACD (PNL – PC),
în judeţul Vaslui
În temeiul Protocolului de alianţă încheiat între Partidul Social Democrat şi Alianţa de Centru – Dreapta, compusă din Partidul Naţional Liberal şi Partidul Conservator la nivel naţional,
PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT, organizatia judeţeană Vaslui, şi Alianţa de Centru Dreapta PNL – PC compusă din:
PARTIDUL NAŢIONAL LIBERAL, filiala Vaslui şi PARTIDUL CONSERVATOR, filiala Vaslui,
HOTĂRĂSC
Art. 1 Părţile semnatare constituie Uniunea Social Liberală, PSD – ACD (PNL – PC) la nivelul Judeţului Vaslui.
Art. 2 Părţile semnatare se angajează să respecte şi să aplice prevederile Protocolului Uniunii Social-Liberale, în integralitatea sa.
Art. 3 În conformitate cu prevederile Art. 3.1.2., 3.1.3., 3.1.4. şi 3.1.5. din Protocolul Uniunii Social-Liberale, părţile vor constitui în termen de 30 de zile majorităţi în Consiliul Judeţean şi consiliile locale, acolo unde este cazul.
Art. 4 În urma formării noilor majorităti, vor fi negociate funcţiile de conducere din instituţiile aflate în subordinea consiliilor judeţene şi locale, în condiţiile vacantării acestora.
Art. 5 În vederea stabilirii candidaturilor comune pentru funcţiile de preşedinte al Consiliului Judeţean şi de primar al municipiului reşedinţă de judeţ, conform Art. 4.1.1., 4.2.1, 4.2.2., 4.2.3. şi 4.2.6. din Protocolul Uniunii Social-Liberale, partidele semnatare vor stabili, prin mecanismele statutare proprii, propunerile de candidaţi până cel mai târziu la 30 aprilie 2011.
Art. 6 În baza art. 4.1.1 cele două părţi semnatare a acestui protocol vor participa cu liste comune la alegerile locale pentru funcţia de preşedinte a Consiliului Judetean Vaslui şi cea de primar al municipiului Vaslui .
Cele două funcţii mai sus menţionate revin Organizaţiei Judeţene a PSD Vaslui, iar funcţiile de vicepreşedinţi de Consiliu Judetean, precum şi de viceprimari ai municipiului Vaslui se stabilesc conform protocolului naţional semnat între cele două părţi.
Parţile semnatare stabilesc ca obiectiv comun participarea pe liste comune si pentru celelalte funcţii , respectiv funcţiile de primar de municipii, oraşe şi comune, precum şi pe listele de consilieri judeţeni, respectiv de consilieri locali ai municipiului Vaslui în proporţie de 35 % ACD si 65 % PSD. Pentru atingerea acestui obiectiv se va avea in vedere situatia actuala si negocierile intre partile semnatare a acestui protocol pentru fiecare unitate administrativ-teritoriala in parte, respectiv consiliul judetean .
Părţile semnatare se angajeaza ca pe baza consultărilor politice la nivelul conducerilor judeţene, să indentifice şi să propună candidaţii cu cele mai mari şanse de a caştiga funcţiile pentru care candidează .
Art. 7 Părţile semnatare convin ca în alegerile locale din 2012 pentru funcţiile de consilieri locali să participe cu candidaturi comune sub sigla Uniunii Social Liberale. Listele comune vor avea la nivel de judet o reprezentare de 35% pentru ACD şi 65% pentru PSD.
Pentru atingerea acestui obiectiv se va avea in vedere situatia actuala si negocierile intre partile semnatare a acestui protocol pentru fiecare unitate administrativ-teritoriala in parte .
În toate unităţile administrativ teritoriale, listele cu candidaţii pentru funcţia de consilier local va cuprinde pe locurile eligibile cel puţin un candidat al fiecărei părţi semnatare.
Cota luată în calcul de ambele părţi semnatare a prezentului acord privind candidaturile pe liste separate nu poate fi mai mare de 5 procente din totalul candidaturilor, de fiecare parte semnatară.
În cazul în care se vor prezenta liste separate în unele unităţi administrativ- teritoriale, părţile vor respecta pactul de neagresiune pe timpul campaniei electorale aferente, cuprins în protocolul semnat la nivel naţional.
Art. 8 Părţile semnatare se angajează ca, până la data de 15 octombrie, să identifice şi să decidă asupra unităţilor administrativ-teritoriale din judeţ unde vor prezenta candidaturi comune, conform Art. 4.1.2. şi 4.2.7. din Protocolul Uniunii Social-Liberale şi să întocmească în acest sens un addendum la prezentul Acord.
Art. 9 Ulterior încheierii prezentului Acord, în cazul apariţiei unor divergenţe a căror mediere nu poate fi soluţionată la nivel judeţean, preşedintele organizaţiei judeţene va transmite un raport către Secretarii Generali ai celor două părţi semnatare, în termen de cel mult 24 de ore de la constatarea conflictului. Raportul va conţine o descriere a situaţiei aflată în dispută, cât şi soluţia propusă la nivel judeţean.
Art. 10 Medierea divergenţelor va fi solicitată în următoarele condiţii:
– Încălcarea Protocolului în privinţa excluderii PDL de la orice formă de colaborare la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale;
– Constituirea majorităţilor la nivelul consiliilor judeţene si consiliilor locale;
– Negocierea proiectelor comune ce vor fi susţinute la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale;
– Alte divergenţe nesoluţionate de către organizaţiile judeţene ale partidelor din cadrul Uniunii.
Art. 11 Întâlnirea de mediere va fi stabilită de către Secretarii Generali ai celor două părţi semnatare, prin consens, în cel mult 48 de ore de la raportarea situaţiei de către organizaţiile judeţene ale formaţiunilor din cadrul Uniunii Social Liberale.
Art. 12 La întâlnirile de mediere vor participa :
– Secretarul General al PSD şi Secretarul General al PNL;
– Reprezentanţii celor două partide aflate în divergenţă;
– Alţi reprezentaţi politici implicaţi în problema care face obiectul medierii (primari, viceprimari, consilieri locali etc.).
PARTIDUL
SOCIAL DEMOCRAT |
ALIANŢA
DE CENTRU DREAPTA PNL-PC |
|
Organizaţia judeţeană Vaslui | Filiala Vaslui | |
PREŞEDINTE Buzatu Dumitru |
PREŞEDINTE PNL, Filiala Vaslui Ciurariu Florin
|
|
PREŞEDINTE PC,
Filiala Vaslui Trifu Alin |
Data
………………….