spot_img
spot_img
1.4 C
Vaslui
22-dec.-2024

Stenogramele mitei din vama

- Advertisement -

Scandalosul „Dosar Albita”, al mitei de la frontiera, a ajuns la Iasi, unde va fi judecat la Curtea de Apel. Discutiile acuzatilor intre ei sau cu cei care tranzitau frontiera te lasa cu gura cascata. La tot pasul ti se cerea „traditia”, care varia de la 10 pina la 500 de lei, in functie de „bubele” pe care le avea fiecare. Agentii care nu cereau spaga erau scosi „pe fisie” de sefi, pentru a nu-i incurca pe spagari. Banii erau impartiti, insa unii dintre politisti, mai „harnici” la luat spaga, nu agreau metoda. Totul se petrecea sub acoperirea interesata a sefului PTF Albita, ieseanul Daniel Corban. Procurorii anticoruptie au trimis in judecata aproape 50 de persoane in „Dosarul Albita”. Procesul va incepe la Curtea de Apel Iasi pe 3 mai.

Inregistrari-bomba in „Dosarul Albita”. Procurorii care i-au trimis in judecata pe cei 47 de politisti de frontiera au dat exemple graitoare in ceea ce priveste felul in care se cerea spaga la Vama Albita.

Anchetatorii au mentionat ca tarifele pentru a trece granita variau, de la 5 pina la 500 de lei, in functie de problemele pe care le avea fiecare cetatean in parte. Oamenii legii au adaugat ca aparatura de inregistrare a fost instalata in cabinele si birourile politistilor de frontiera pe 5 ianuarie, dupa denuntul facut de Valeriu Bodoga, seful Politiei de Frontiera Vaslui. Camerele au fost ridicate din motive tehnice dupa numai sase zile, insa, in acest scurt interval de timp, au inregistrat mai multe fapte de coruptie, potrivit procurorilor.

Anchetatorii retin in rechizitoriu ca, pe 6 ianuarie 2011, la ora 1.51, agentul Andrei Nechita ii explica unui cetatean ca, de fiecare data cind trece granita pe la Albita, trebuie sa dea ceva. „Lasa si tu de-un coffee!”, i-ar fi spus agentul. Potrivit procurorilor, in noaptea de 11 spre 12 ianuarie, agentul George Ladaru i-a cerut bani unui cetatean moldovean care nu pusese nimic in pasaport, asa cum se obisnuia: „Piba (berea – n.r.) aia care… Nu stii despre ce vorbesc, nu? Traditia? Nici asta nu stii”.

Cu o zi inainte, agentul Claudiu Alistar ii explica unui cetatean pe nume Sergiu ca „a dat prea putin”, iar acesta ii raspunde ca s-a intors ca sa mai puna: „Am pus 5, m-am intors inapoi, sa pun 20, da?”.

Oamenii legii au sustinut ca, in aceeasi perioada, agentul George Ionescu i se plinge unui cetatean ca i-a dat dolari, in loc de euro: „Valeu, mi-ai dat la verzisori!” De asemenea, agentul Gheorghe Carp ii cere unui alt cetatean sa-i ofere mai mult: „Schimba hirtia, ca e prea mica!”

„Ai si tu vreo sticla, sa ne cinstim?”

Anchetatorii au adaugat ca politistii de frontiera cereau spaga si produse, de la croasante si panetone pina la gem si bauturi alcoolice: „Ai si tu vreo sticla acolo, sa cinstim si noi, baietii?”, l-ar fi intrebat agentul Iordan Baltatu pe un cetatean.

Procurorii au mentionat ca, intr-o alta zi, un agent l-a avertizat pe un barbat sa nu-i dea banii „la vedere” si ca oamenii care tranzitau de mai multe ori granita cunosteau „traditia” de a da mita, punind banii in interiorul actelor sau ascunsi in mina, cind ii salutau pe agenti. Procurorii au mai retinut ca agentii ascundeau banii in minecile uniformelor, in buzunarele interioare, in cosul de gunoi din apropierea lor sau chiar in masinile
proprietate personala parcate in apropierea punctului de lucru. La finele programului, banii erau strinsi si impartiti pe tura, fapt care i-a nemultumit pe unii agenti mai „harnici”.

Procurorii au adaugat ca, in momentul in care numarau banii, agentii stingeau luminile din tonetele in care isi desfasurau activitatea, iar, cind ii primeau in acte, scoateau sumele pe sub birouri. Fiecare dintre agenti scotea pe tura intre 400 si 2.000 de lei, in functie de zile si de tranzit, insa anchetatorii au retinut ca lunea si joia erau cele mai profitabile, deoarece atunci trec autocarele care au ca destinatie Vestul Europei.

Oamenii legii au concluzionat ca spaga devenise „traditie” in Vama Albita si ca totul se desfasura cu „binecuvintarea” si spre „beneficiul” fostului sef al institutiei, cel care acum este inculpat in dosar, ieseanul Daniel Corban. „Acesta proteja activitatea infractionala, primind bani”, au spus anchetatorii. In final, acestia au constatat ca agentii care nu cereau spaga erau trimisi „pe fisie” de catre superiorii ierarhici, pentru a nu mai avea contact cu cei care tranzitau granita.

Aparatura de inregistrare si ofiter sub acoperire

Dosarul a ajuns vineri-dimineata la Curtea de Apel Iasi, acolo unde va fi solutionat intr-o prima faza. Procesul propriu-zis va incepe pe data de 3 mai, judecatorii avind de-a face cu unul dintre cele mai mari dosare: 17 volume a cite 300 de pagini, 13 DVD-uri cu inregistrari audio-video si 47 de inculpati, dintre care 30 in stare de arest preventiv. In plus, instanta ieseana va verifica luni-dimineata legalitatea si temeinicia starii de arest preventiv in acest caz, deoarece masura va expira in cazul celor 30 de inculpati incatusati miercurea viitoare. Cele 47 de persoane sint acuzate de luare de mita in forma continuata si constituire sau aderare la un grup infractional organizat.

Oamenii legii au precizat ca inculpatii au cerut si primit in perioada noiembrie 2010 – ianuarie 2011 o suma totala exorbitanta: 2.164.800 de lei (echivalentul a circa 500.000 de euro), precum si alte bunuri, de la persoanele care au tranzitat frontiera. Datele au fost adunate de anchetatori atit cu ajutorul aparaturii de inregistrare, cit si cu ajutorul unui ofiter sub acoperire care a functionat acolo.

www.ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.