Lista infractorilor de la Albita
INCULPATI Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au dispus trimiterea în judecatã a unui numãr de 47 de ofiteri si agenti de politie de frontierã din cadrul Punctului de trecere a frontierei (P.T.F.) Albita, judetul Vaslui. În sarcina tuturor inculpatilor s-au retinut infractiunile de luare de mitã, în formã continuatã si constituire sau aderare la un grup infractional organizat. Astfel, au fost trimisi în judecatã 30 de inculpati în stare de arest preventiv, toti în calitate de agenti de politie de frontierã. Pentru toti inculpatii, procurorii DNA au stabilit cã au primit ca mitã, în doar patru luni, în jur de 21 miliarde lei vechi, plus bunuri si alimente, pe care le solicitau de la turisti. Seful PTF Albita, comisarul Corban, a fost arestat preventiv, în urma rechizitoriului întocmit de DNA.
Procurorii DNA au fãcut cunoscutã, ieri, lista completã a politistilor de frontierã de la IJPF Vaslui trimisi în judecatã, în stare de arest: TÃRÃGAN IONUT-ALIN, ALISTAR CLAUDIU-CÃTÃLIN, BEJAN DECEBAL, TÃTARU TRAIAN, LUCA ALEXANDRU-LUCIAN, POLOJAN VLAD, ALBUSAN MARIA-RUXANDRA, POPOVICI CIPRIAN-NICOLAE, MAZDRAG TRAIAN, ONILÃ FLORIN, CIOBANU SEBASTIAN-MARIUS, MARCU GELU-GABRIEL, GÂRTU RADU-DANIEL, ASIMINE VLAD, DIEAC LUCIAN, POPA C. CÃTÃLIN, BÂRLAD RAIMOND-NARCIS, MARDARE OCTAVIAN, BALAHURA IOAN, BÃLTATU IORDAN, GRIGORESCU VLAD, NECHITA ANDREI-ALIN, CORNEA DÃNUT-MIREL, IONESCU GEORGE, FRENTESCU MARIUS, FLOREA CORNELIU, POPA N. CÃTÃLIN, PASCAL MARIUS-ADRIAN, CHERCIU CÃTÃLIN-BOGDAN, RACOVITÃ CIPRIAN-CRISTI. Au mai fost trimisi în judecatã 17 inculpati în stare de libertate, dupã cum urmeazã: CORBAN DANIEL-CRISTIAN, comisar de politie, seful P.T.F. Albita, NITÃ ALIN-CONSTANTIN, inspector de politie (sef de turã), si agentii de politie: LÃDARU GEORGE-VALENTIN, FORTU RARES-IONUT, POPA LAURA-ANDREEA, MÃCIUCÃ IONEL, PORUMBOIU PETRUT, ASIMINE ANDREI, NECHITA ADRIANA MARIANA, PANAINTE CORNELIU, PETCU ROMICÃ, GAVRILITÃ MARIUS-FLORIN, PAVELIUC CIPRIAN-EMIL, CARP GHEORGHE, TÃNASÃ CONSTANTIN, SURDU MIHAI, SOREA VERONICA. În rechizitoriul întocmit, procurorii au retinut cã, în perioada noiembrie 2010-ianuarie 2011, inculpatii, în calitate de politisti de frontierã în cadrul P.T.F. Albita, au pretins, primit ori acceptat, atât în nume propriu, cât si în numele celorlalti colegi, suma totalã de 2.164.800 lei si alte bunuri de la persoanele care au tranzitat frontiera. Banii si bunurile au fost pretinse si primite cu titlu de mitã atât pentru a-si îndeplini atributiile de serviciu cât si pentru a face acte contrare acestora, respectiv de a nu efectua un control strict asupra documentelor persoanelor sau autovehiculelor si de a permite introducerea în România a unor bunuri peste limita legalã.
Mita se primea în ture de lucru…
În scopul obtinerii unor foloase materiale ilicite, toti inculpatii au actionat coordonat, pe fiecare turã de lucru, în cadrul unui grup infractional organizat, în care rolurile si atributiile erau în mod explicit prestabilite conform unei „metodologii”, iar beneficiul activitãtii infractionale era împãrtit potrivit întelegerii, între politistii simpli si cei cu functii de conducere. “Structura grupului infractional organizat si modul de operare utilizat le-au permis inculpatilor sã exercite acte de coruptie cu frecventã aproape zilnicã, activitatea infractionalã fiind, în ansamblu, extinsã la nivelul fiecãreia dintre turele care fãceau de serviciu în respectivul punct de trecere a frontierei. Astfel, de regulã, „tariful” era cunoscut de cei care oferã mitã: 5 – 10 lei pentru situatiile obisnuite (cum ar fi doar pentru simpla aplicare a stampilei), si aproximativ 10 – 100 de euro sau 50 – 200 lei în cazul unor situatii speciale în care „tariful” crestea proportional cu riscul la care se expunea politistul de frontierã (lipsa unor documente, nereguli privind viza, documentele auto sau marfã, produse în cantitãti mai mari, etc). În aceastã modalitate, pe fiecare turã, un inculpat „colecta” în medie între 400 si 2 000 lei”, se aratã în comunicatul DNA Bucuresti. În vederea confiscãrii sumelor de bani dobândite cu titlu de mitã, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurãtor asupra bunurilor mobile si imobile apartinând inculpatilor. La datele de 21 si 22 februarie 2011, procurorii anticoruptie au dispus punerea în miscare a actiunii penale si retinerea pe o perioadã de 24 de ore a unui numãr de 40 de inculpati. În zilele de 22 si 23 februarie 2011, Curtea de Apel Bucuresti a admis propunerile DNA si a dispus arestarea preventivã a unui numãr de 32 de inculpati pe un termen de 29 de zile (comunicat nr. 85/VIII/3 din data de 23 februarie 2011). Pentru o parte dintre acestia, instanta a dispus prelungirea arestãrii preventive.
Corban a fost arestat
Procurorii DNA au dispus ca inculpatul Corban Daniel-Cristian, procurorii au propus instantei de judecatã înlocuirea mãsurii obligãrii de a nu pãrãsi tara cu mãsura arestãrii preventive. La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiteri din cadrul M.A.I. – Directia Generalã Anticoruptie, Inspectoratul General al Politiei de Frontierã, Inspectoratul General al Politiei Române si Jandarmeria Românã. Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Iasi.