spot_img
spot_img
-1.1 C
Vaslui
24-nov.-2024
spot_img
spot_img

Flagrant la Primăria Galaţi – Arhitectul-şef Ion Banaş, reţinut de DNA

- Advertisement -

* Biroul arhitectului-şef a fost sigilat ieri, după intervenţia procurorilor * Primăria nu comentează * Lipsa unui arhitect-şef blochează construcţiile şi demolările *

Surse neoficiale susţin că intervenţia procurorilor nu a fost o surpriză şi că încă de săptămâna trecută se auzise că Primăria era sub lupă.  Tot persoane care ţin să îşi păstreze anonimatul indică faptul că arhitectul- şef a fost reţinut după ce ar fi primit, într-un plic, suma de 5.800 de lei, tranzacţia desfăşurându-se în afara Primăriei, pe stradă, într-un gang din apropierea Modernului.

Audierile au durat ore bune, arhitectul-şef fiind asistat de un avocat din oficiu.

Purtătoarea de cuvânt a Primăriei municipiului Galaţi, Nicoleta Manole, a declarat: „Referitor la întrebările dumneavoastră cu privire la arhitectul-şef Ion Banaş, numit interimar în funcţie la data de 8.02.2011, instituţia primar poate confirma doar faptul că biroul acestuia a fost pus sub sigiliu. Neavând detalii suplimentare, vă sugerăm să vă adresaţi instituţiei competente, respectiv DNA Galaţi”.

Cine este Ion Banaş?

La începutul acestui an a fost numit arhitect-şef interimar, ocupând, astfel, pentru a doua oară această funcţie (a mai ocupat-o înainte, până în mai 2009, când a pierdut în faţa Florentinei Iugan).

Deşi este funcţionar public, pe site-ul Primăriei municipiului Galaţi nu figurează decât declaraţia sa de avere din 2008, depusă la începutul anului 2009. Legea prevede depunerea anuală de declaraţii de avere şi interese în astfel de cazuri şi la numirea într-o funcţie publică.

Potrivit declaraţiei din 2009, Ion Banaş avea o casă de locuit în Galaţi şi o casă de vacanţă în Lepşa. În 2007 şi-a achiziţionat, în leasing, un Mercedes A 160, iar în 2008 a făcut un credit bancar de 11.000 de euro, cu scadenţă în 2016.

Tot conform acelei declaraţii de avere, în 2008 – perioadă în care, în Primărie, a ocupat funcţia de consilier clasa I la serviciul Programare Aplicaţii Clădiri – a mai obţinut venituri de la firma de pază WBC Security SRL, pentru servicii de „proiectare şi strategie dezvoltare”.

Înainte de a lucra la Primăria Galaţi, Ion Banaş a lucrat la Direcţia de Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural.

Reacţii din partea arhitecţilor gălăţeni

Arhitectul Sergiu Porumboiu, preşedinte al Filialei Teritoriale „Dunărea de Jos” a Ordinului Arhitecţilor din România, ne-a declarat că „insist să nu comentez ce i s-a întâmplat, căci eu chiar cred în prezumţia de nevinovăţie. În schimb, pot să spun că, prin reţinerea sa, se creează o situaţie foarte tâmpită în Primărie: un vid legislativ. Şi aşa, după plecarea Florentinei Iugan şi până la numirea lui Banaş, nu s-au făcut prea multe. Lipsa unui arhitect-şef înseamnă lipsa certificatelor de urbanism şi a autorizaţiilor de construcţie şi desfiinţare. Într-o perioadă economică aşa de , e exact cireaşa de pe tort”.

Coleg cu Ion Banaş în comisia Teritorială de Disciplină, din cadrul Filialei Teritoriale „Dunărea de Jos” a Ordinului Arhitecţilor din România, arhitectul Dan Ujeucă a primit vestea şocat: „Nu pot să cred una ca asta! Eu am fost mentorul lui, eu l-am sfătuit să se înscrie la Facultatea de Arhitectură… Eram student pe vremea aceea”.

Găsindu-şi cu greu cuvintele şi ordinea lor firească în frază, Dan Ujeucă a spus că funcţia de arhitect-şef al Primăriei este una care atrage după sine diverse presiuni şi chiar  tentaţii, lucruri pe care le ştie, având în vedere că „prin 2000 am lucrat şi eu o perioadă în Primărie, însă am plecat repede, realizând că am lucruri mult mai bune de făcut… Exact din aceste motive eu am plecat din Primărie, căci nu se ştie niciodată pe cine superi”.

Şi Sergiu Porumboiu a vorbit despre situaţia delicată în care se află un arhitect-şef în condiţiile legislaţiei actuale: „Mulţi s-au rugat să intru în Primărie ca arhitect-şef şi am spus că aş face asta doar dacă aş bolunzi”.

Funcţia de arhitect-şef – un ascendent nefericit

De altfel, presiunile şi tentaţiile au fost şi motivele  – invocate de surse neoficiale – pentru care fosta arhitectă-şefă a Primăriei (înaintea lui Banaş), Florentina Iugan, ar fi renunţat la funcţie, după doar un an şi jumătate de mandat.

În plus, aceeaşi funcţie a avut un ascendent nefericit încă de la arhitectul-şef  Sorin Măgureanu, care, în 2005, a părăsit Primăria Galaţi, din cauza presiunilor la care era supus, susţineau surse la acea dată.

A urmat, din ianuarie 2006, Elenora Marin, numită arhitect-şef de către primar, o funcţionară de numele căreia s-a legat o altă poveste a DNA, în care actor principal era fostul director al Direcţiei de Urbanism, Silviu Vlasie, cercetat într-un caz de mită.

Propunere de arestare preventivă

Ieri-seară, procurorii DNA Galaţi l-au prezentat instanţei de judecată pe Ion Banaş, arhitectul-şef al Primăriei Galaţi, cu propunere de arestare preventivă, acesta fiind acuzat de luare de mită şi trafic de influenţă.

Potrivit procurorilor DNA, lui Banaş i s-a organizat, ieri, în timpul zilei, un flagrant, în cadrul căruia a primit 5.800 de lei pentru a-şi îndeplini îndatoririle de serviciu.

Anterior, în 2008, Ion Banaş i-a mai cerut şi a mai primit din partea persoanei denunţătoare încă 1.500 de euro, pentru aprobările necesare legalizării construcţiei unui balcon.

www.viata-libera.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.