spot_img
14.4 C
Vaslui
20-sept.-2024
spot_img

Apa şi canalizarea, mai scumpe

- Advertisement -

* Din luna iulie, vom plăti mai mult *

Consiliul Local a aprobat ieri Planul anual de evoluţie a tarifelor, cerut de SC Apă Canal. Din iulie şi până în 2014 nu ne aşteaptă altceva decât  „creşterea tarifelor în termeni reali”.

Prima scumpire vine în iulie, când actualul tarif de 2,41 de lei pe metru cub, fără TVA la sută se va majora cu 18,4 la sută, ajungând la 2,85 de lei pe metru cub fără TVA. În anii următori ne aşteaptă majorări teoretic mai mici: 4 la sută în iulie 2012,  2,5 la sută în 2013 şi  2 la sută în 2014.

Este foarte important, însă,  de precizat că la aceste procente se vor adăuga cele ale inflaţiei (8 la sută în martie) ducând astfel majorările la cote mult mai înalte.

Canalizarea, care în prezent costă 0,73 de lei fără TVA urmează să-şi ridice preţul cu 64 la sută în iulie 2011, ajungând la 1,20 lei. Alţi 17, 10 şi 17 la sută, fără a socoti inflaţia, ni se vor adăuga la preţ în verile anilor următori.

Consilierii PDL au cerut insistent ca majorarea să nu fie atât de abruptă ci să fie aplicată echilibrat, câte 6-7 procente anual pentru a fi mai uşor suportată de populaţie. Directorul Apă Canal, Gelu Stan, a explicat de ce planul tarifar trebuie aplicat întocmai:

„Apă Canal este în pregătire pentru accesarea unui nou program, de circa 130 milioane de euro pe fondul de mediu. Pentru a fi accesat trebuie aprobată această politică tarifară pe patru ani care să asigure recuperarea investiţiei”.

„La finele lui decembrie, Guvernul a mărit preţul apei de adâncime de la 54 de lei mia de metri cubi la 57 de lei mia de cubi, iar apa de suprafaţă de la 5 lei mia de metri cubi la 50 de lei. Ponderea apei distribuită în Galaţi este 70 la sută din sursa de suprafaţă, din Dunăre, şi 30 la sută din sursa de adâncime”.

„Staţia de epurare care s-a realizat pe ISPA şi va fi gata la finele anului acesta va elibera circa 50 de tone de nămol care, din păcate are ca substanţă solidă numai 18-22 la sută. Din acest motiv, Apă Canal va lua un credit în nume personal de circa 13,1 milioane de euro, de la BERD, cu o dobândă de 4 la sută, pe 15 ani, pentru a plăti acest dispozitiv de uscare a nămolului, ca el să poată fi depozitat la groapa de gunoi”.

„Dacă nu cumpărăm uscătorul în vara asta, tot oraşul va mirosi de n-o să poată  sta nimeni în el”, a explicat Gelu Stan. Directorul Apă Canal a mai adăugat că  la negocierile avute cu conducerea ArcelorMittal, încă neîncheiate,  a propus să nu se mărească tariful practicat până acum.

Majorarea de tarif a fost aprobată cu 18 voturi „pentru” – PSD, PC şi PNL şi 6 „împotrivă” – PDL. Câte un procent pe apa (sâmbetei) de la fiecare consilier local pentru gălăţeni.

www.viata-libera.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.