spot_img
spot_img
3.5 C
Vaslui
25-dec.-2024

Programul “masa caldã”, destinat elevilor, va fi extins

- Advertisement -

SCOLI…Ministerul Educatiei a publicat în dezbatere publicã hotãrârea de guvern si proiectele necesare derulãrii unui program-pilot, în care 100 de unitãti de învãtãmânt alese de inspectoratele scolare vor acorda elevilor si prescolarilor o masã caldã pe zi. Dacã datele strânse ulterior, în cursul acestui an scolar, vor arãta cã programul este corespunzãtor, se va propune extinderea lui la nivel national. În anul anterior, în 50 de scoli din tarã s-au servit mese calde, sau cel putin ar fi trebuit ca elevii sã beneficieze de mâncare proaspãtã în timpul cursurilor, însã în mai bine din jumãtate din unitãtile de învãtãmânt alese programul a esuat, astfel cã extinderea lui este privitã cu scepticism. Din programul desfãsurat în anul scolar 2016-2017 au fãcut parte si douã scoli din judetul Vaslui, din comunele Bãcesti si Bogdãnita, unde învatã aproximativ 900 de elevi.

Potrivit documentelor publicate în dezbatere publicã, în perioada desfãsurãrii activitãtii didactice, prescolarilor si elevilor din 100 de unitãti de învãtãmânt preuniversitar de stat, denumite în continuare unitãti-pilot, li se acordã, cu titlu gratuit, un suport alimentar, constând într-un pachet alimentar sau într-o masã caldã pe zi, în limita unei valori zilnice de 7 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adãugatã. Vor intra în program scoli în care învatã elevi cu o situatie financiarã precarã. Suportul alimentar constã, dupã caz, într-o masã caldã sau într-un pachet alimentar, dupã cum urmeazã: a) masã caldã, preparatã în regim propriu, pentru unitãtile de învãtãmânt în care existã cantinã cu avize de functionare, înregistratã sanitar-veterinar si pentru siguranta alimentelor, si spatiu adecvat de servire a mesei; b) masã caldã, în regim catering, pentru unitãtile de învãtãmânt în care nu existã cantinã pentru prepararea în regim propriu, dar în care existã un spatiu de servire a mesei sau un alt spatiu amenajabil în acest scop; c) pachet alimentar, pentru unitãtile de învãtãmânt în care nu existã nici cantinã si nici spatiu amenajabil în scopul servirii mesei.

Unitãtile administrativ-teritoriale de care apartin unitãtile-pilot pot suplimenta, din veniturile proprii, numãrul de prescolari/elevi beneficiari din unitãtile-pilot. Dreptul de a primi zilnic, pe perioada cursurilor, conform structurii anului scolar, suportul alimentar prevãzut îl au numai elevii prezenti la cursuri. Suportul alimentar nu se acordã pe perioada vacantelor sau a altor zile declarate prin lege ca zile nelucrãtoare. Programul-pilot se va desfãsura pe durata anului scolar 2017-2018. “La cererea motivatã a pãrintilor, formulatã în scris si sustinutã de documente suport, înregistratã la secretariatul unitãtii de învãtãmânt în care este înmatriculat elevul, prescolarii si elevii care, din considerente de naturã medicalã, culturalã sau religioasã nu pot beneficia de pachetul alimentar/masã caldã, vor beneficia de produse alimentare adecvate situatiei acestora, în limita valorii zilnice prevãzute la alin. (1).”, scrie în cadrul normativ. La închiderea programului-pilot, la finalul anului scolar 2017-2018, în urma analizei realizate de Ministerul Educatiei Nationale, pe baza rezultatelor obtinute si interpretate lunar, pe parcursul derulãrii proiectului, la nivelul fiecãrui inspectorat scolar judetean/Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti, prin hotãrâre a Guvernului, se va decide asupra oportunitãtii extinderii acestui program la nivel national, respectiv asupra modalitãtii de implementare.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.