spot_img
20.3 C
Vaslui
20-sept.-2024
spot_img

Scandalul apei plate infestate

- Advertisement -

* Am aflat numele produselor „cu defect” * Cazul loturilor de apă mizerabilă, puse în vânzare pe rafturile supermarketurilor din Braşov, a pus pe jar toată ţara * Peste 400 de peturi de apă plată au fost scoase de la vânzare în oraşul Galaţi, declară  inspectorii sanitar-veterinari locali * Şi Protecţia Consumatorilor va începe în cel mai scurt timp controalele *

Pe ce dăm o căruţă de bani? Pe lături sau pe apă pură microbiologic? Loturi întregi de apă au fost retrase de la vânzare în Braşov, lucru întâmplat şi în supremarketuri din Galaţi. Am aflat numele produselor „cu defect”.

NU apei de la robinet

De ani de zile, România nu mai bea apă de la robinet. Pentru că umblă şobolanii prin ea, pentru că are un gust ciudat, face coşuri sau din cauza altor legende urbane. Suflăm, aşadar, şi în iaurt şi ne umplem la fiecare salariu maşinile cu baxuri de apă plată.

Din supermarket, că nu face să luăm cu sticla, doar ne este sete. Şi pentru că „plata” e mai bună ca „minerala”, care provoacă aciditate. D’oh!

Cu atât mai greu ne pică la stomac să auzim că apa pe care dăm o căruţă de bani, pe care o punem la cafea şi din care vărsăm cu încredere în biberoanele bebeluşilor – că-i pură! – ar conţine altceva decât apă.

Iar când vine vorba şi de fecale, după cum au relevat controalele inspectorilor sanitar-veterinari din Braşov, normal că intrăm în panică.

Controale şi decizii

Viorica Colgiu, directoarea Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor Galaţi: „Controalele Protecţiei Consumatorilor la Galaţi vor începe în cel mai scurt timp. Asta pentru că nu se aşteaptă alerta RAPEX (sistemul european de alertă rapidă pentru substanţe periculoase; acest tip de alertă se declanşează de la nivel central, la depistarea unui produs, şi nelimentar, şi alimentar – după cum ne-a asigurat Viorica Colgiu -, care pune în pericol sănătatea publică), deoarece la Braşov descoperirea a fost făcută de DSVSA (Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor), nu de Protecţia Consumatorilor”.

„Dacă probele prelevate la noi vor demonstra că apa este infestată, produsul va fi retras de pe piaţă”.

Dar care produs? – se întreba toată lumea, după ce văzuse întâmplarea de la Braşov.

DSVSA Galaţi a scos deja produsul de la vânzare

În urma alertei date de DSVSA Braşov, inspectorii sanitar-veterinari gălăţeni au depistat peste 400 de peturi de 2 litri de apă de masă plată marca „San Terra Aqua” la cele două unităţi Kaufland gălăţene.

Întrucât, acest produs analizat de laboratorul de specialitate de la Braşov prezintă un număr mare de germeni patogeni, întregul lot de marfă a fost scos de la vânzare şi sechestrat, urmând a fi trimis pentru alte analize la productor.

Societatea în culpă este SC Sorelis Oill Import Export SRL din Vălenii de  Munte, judeţul Prahova, care a produs şi livrat apă plată de masă la depozitul central Kaufland din Ploieşti, după care a fost distribuită în reţeaua de magazine din ţară, ajungând, astfel, şi la cele două unităţi din Galaţi.

Infestată legendar – pură la laborator

Chiar şi în momentele de maximă alertă, când Dunărea infestată de deşeurile deversate din Ungaria curgea mai departe spre consumatorii ei gălăţeni, analizele apei potabile de la robinet ieşeau impecabile.

Fiind însă educaţi să plătim ca să avem un produs de calitate – ziceam noi – am preferat să ignorăm apa din sistemul public şi să ne cumpărăm bidoane frumos colorate, pline cu promisiuni de „curăţenie”. Iată ce ne-au oferit ele. Noroc de inspectorii sanitari, care îşi iau treaba în serios.

www.viata-libera.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.