spot_img
spot_img
1.4 C
Vaslui
22-dec.-2024

Afacere secreta cu luminari

- Advertisement -

Mitropolia Moldovei si Bucovinei a constatat ca i-au scazut vinzarile de luminari, desi detine monopolul in productie. A facut sesizare la Politie spunind ca se fura din fabrica Mitropoliei. De anul trecut, politistii au inceput o ampla ancheta si au ajuns la concluzia ca nici o luminare nu iese din fabrica „Albina” pe sub mina. Ancheta a scos insa la iveala motivul pentru care Bisericii i-au scazut incasarile si i-a crescut stocul: o fabrica clandestina din Miroslava ii face „concurenta”.

Fratele unui ofiter de politie a fost tinta unor perchezitii dupa ce politistii si procurorii au aflat ca intr-un imobil pe care il detine se fabrica luminari contrafacute. Marius Doban este cercetat pentru evaziune fiscala dupa ce ofiterii de la Investigarea Fraudelor i-au gasit acasa o fabrica clandestina de produs luminari.

„Atelierul de productie” a fost descoperit in urma cu aproximativ o saptamina in comuna Miroslava dupa o descindere a politistilor si mascatilor. Anchetatorii au precizat ca in hala situata in curtea locuintei au fost descoperite atit materii prime, cit si citeva sute de luminari. Atit Politia, cit si Parchetul au confirmat existenta dosarului, insa spun ca deocamdata nu pot oferi detalii.

Surse apropiate anchetei au precizat ca dosarul in care este implicat Marius Doban, fratele inspectorului principal Gabriel Doban din cadrul Politiei Rutiere, a fost inceput in anul 2010 ca urmare a unei sesizari venite din partea Mitropoliei Moldovei si Bucovinei.

Potrivit legii, Mitropoliile isi aleg un producator exclusiv al obiectelor de cult, in cazul de fata fiind vorba de Fabrica de luminari „Albina” situata in municipiul Iasi. In cursul anului 2010 s-au observat insa scaderi la incasarile din vinzarea luminarilor. „Noi permanent facem verificari in ce priveste veniturile realizate din vinzarea luminarilor”, a spus preotul Constantin Sturzu, purtator de cuvint al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei.

Atunci, reprezentantii Mitropoliei ar fi facut o sesizare catre Politie, banuind ca cineva din interiorul fabricii sustrage produsele. Verificarile facute timp de mai multe luni au infirmat insa aceasta varianta, iar in urma cercetarilor s-a descoperit ca in judet functiona o fabrica paralela de productie a luminarilor.

Dupa mai multe luni de ancheta, ofiterii de la Serviciul Investigarea Fraudelor (SIF) au localizat fabrica clandestina intr-un sat din comuna Miroslava. Anchetatorii au precizat ca aceasta functiona intr-o hala care era construita in curtea in care se afla locuinta lui Marius Doban si a parintilor acestuia. In urma cu aproximativ o saptamina, ofiterii de la SIF insotiti de mascatii de la Interventie Rapida au descins la locuinta barbatului si in fabrica clandestina. „S-a facut, intr-adevar, o perchezitie in comuna Miroslava, dar nu putem da alte date”, a spus scurt comisarul-sef Petru Balteanu, seful SIF.

Surse apropiate anchetei au precizat insa ca in hala din curtea locuintei au fost descoperite utilaje de mare tonaj care faceau parte din linia de productie a luminarilor, mai multe calupuri cu ceara, precum si cutii de carton in care urmau sa fie ambalate luminarile. In plus, din locuinta barbatului, politistii au ridicat aproape 200 de luminari. Anchetatorii au mai precizat ca au gasit in doua cazane ceara topita si care era calda, semn ca aceasta urma sa intre „in productie”.

In urma descinderii, hala a fost sigilata. Anchetatorii au deschis pe numele lui Marius Doban dosar penal. „Se efectueaza cercetari sub aspectul savirsirii infractiunii de evaziune fiscala. La acest moment nu pot fi furnizate mai multe informatii referitoare la dosar”, a declarat procuror Carmina Pascal, sef Sectie Urmarire Penala din cadrul Parchetului de pe linga Tribunal.

Legea care asigura monopolul Bisericii pentru obiectele de cult

Monopolul pe piata producerii, distribuirii si comercializarii obiectelor de cult este detinut in intregime, inca din anul 1992, de Biserica Ortodoxa Romana. Si acest lucru este posibil prin adoptarea Legii 103/1992 si publicarea acesteia in Monitorul Oficial privind dreptul exclusiv al cultelor religioase pentru producerea obiectelor de cult. Asadar, nici o persoana sau societate nu poate produce sau vinde iconite, luminari sau vesminte preotesti, nu poate fotografia sau filma lacase de cult fara a plati taxe parohiei respective. Biserica functioneaza ca organizatie nonprofit si este scutita de la plata taxelor si impozitelor.

www.ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.